Ετικέτες

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Ο Ερντογάν επικρίνει τη Γερμανία


Ο Ερντογάν επικρίνει τη Γερμανία

Ηγεμονική εμφάνιση όπως αρμόζει στον αρχηγό του κράτους με τους αλματώδεις ρυθμούς ανάπτυξης, «που διεκδικεί τον τίτλο της «νέας Κίνας», όπως γράφει ο «Σπίγκελ», έκανε στο Βερολίνο ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος για μια ακόμη φορά δεν εφείσθη όξινων εκφράσεων σε σχέση με τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης προς την ενταξιακή προσπάθεια της Τουρκίας, αλλά και τα της αφομοιώσεως της τουρκικής μειονότητας.

Η εικοσιτετράωρη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στη Γερμανία πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την υπογραφή του πρωτοκόλλου απασχόλησης εργατικού δυναμικού, βάσει του οποίου μεταξύ 1961 και 1973 εισέρρευσαν στη Γερμανία 900.000 Τούρκοι εργάτες (Gastarbeiter). Σήμερα οι Τούρκοι της Γερμανίας είναι γύρω στα τρία εκατομμύρια.
Με αφορμή την επέτειο, που εορτάστηκε πανηγυρικά στη Γερμανία, ο κ. Ερντογάν φρόντισε να υπερθεματίσει ως προς τη συμβολή των Τούρκων στη δημιουργία της μεταπολεμικής Γερμανίας, ενώ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, που δημοσιεύτηκε χθες, «τα ψέλνει ένα χέρι» στη γερμανική κυβέρνηση, διότι «η Γερμανία, μεγαλύτερη χώρα στην Ε.Ε., την οποία οι Τούρκοι αντιμετωπίζουν πολύ θετικά και προσδοκούν τη μεγαλύτερη υποστήριξη, τους έχει εγκαταλείψει στο θέμα της ένταξης». «Ανήκουμε ο ένας στον άλλο», βροντοφώναξε στα γερμανικά στο εορταστικό δείπνο προς τιμήν της 50ής επετείου των Τούρκων Gastarbeiter, που τώρα στην πλειονότητά τους δεν πρέπει να θεωρούνται ξένοι, «αφού απέκτησαν πατρίδα στην ξενιτιά και μετεξελίχθηκαν σε εργοδότες, επιστήμονες και καλλιτέχνες, υπάρχουν 75.000 τουρκικές επιχειρήσεις που απασχολούν 350.000 εργαζομένους».
Πάντα ηγεμονικός, ο κ. Ερντογάν επέκρινε την πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης σε σχέση με την αφομοίωση της τουρκικής κοινότητας, «δύσκολη και ημιτελή» κατά τη γερμανική εκδοχή, εφόσον μεγάλο ποσοστό των Τούρκων μαθητών δεν αποφοιτούν και υστερούν στη γνώση των γερμανικών.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός εξανέστη για μια ακόμη φορά, επειδή η γερμανική πλευρά επιμένει ότι για να γίνει δεκτός Τούρκος στη Γερμανία πρέπει να γνωρίζει γερμανικά. Σε τόνους δραματικούς, μάλιστα, αναρωτήθηκε: «Γιατί μια κοπέλα στην Τουρκία που αγαπά ένα νέο στη Γερμανία πρέπει να γνωρίζει γερμανικά για να τον παντρευτεί; Υπάρχει γλώσσα της αγάπης;». Φαίνεται να εμμένει στη δική του εκδοχή πως πρώτα μαθαίνει κανείς τη μητρική γλώσσα και έπειτα μια ξένη.
Ο κ. Ερντογάν δεν δίστασε να επικρίνει τις χώρες που στηρίζουν το ΡΚΚ και την τρομοκρατία. Δεν κατονόμασε μεν τη Γερμανία, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την καγκελάριο Μέρκελ χθες, είπε όμως ότι έξι εκατομμύρια ευρώ που κατέληξαν στο ΡΚΚ είχαν γερμανική προέλευση, κατηγορώντας τους κουρδικούς δήμους στην Τουρκία και το κουρδικό κόμμα BDP ως «διακινητές» των χρημάτων.
Η Αγκελα Μέρκελ αντιμετώπισε μάλλον ψύχραιμα το μείγμα επικρίσεων και φιλικών επιθέσεων, επέμεινε στο θέμα της εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας, αναγνωρίζοντας την τουρκική συμβολή στη δημιουργία της πολυπολιτισμικής Γερμανίας. Μετά το πέρας της συνάντησης, η καγκελάριος και ο κ. Ερντογάν αναχώρησαν χωριστά για τη σύνοδο του G20 στις Κάννες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου