Ετικέτες

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Η Τουρκία πρέπει να παραμείνει εκτός των θρησκευτικών υποθέσεων της Σερβίας


Η Τουρκία πρέπει να παραμείνει εκτός των θρησκευτικών υποθέσεων της Σερβίας

«Η Σερβία δεν δέχεται παρεμβάσεις τούρκων αξιωματούχων στα εσωτερικά των δύο ισλαμικών κοινοτήτων στη Σερβία» διεμήνυσε ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της σερβικής Βουλής, Ντράγκολιουμπ Μιτσούνοβιτς, κατά τις επαφές του με τούρκους βουλευτές στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Τουρκία.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Danas, ο κ. Μιτσούνοβιτς ανέφερε ότι εξήγησε στους τούρκους συναδέλφους του ότι -όσο καλές και αν είναι οι προθέσεις τους- ένα κοσμικό κράτος δεν μπορεί να επεμβαίνει στα εσωτερικά των θρησκευτικών κοινοτήτων ενός άλλου κοσμικού κράτους και ότι είναι προτιμότερο οι θρησκευτικές κοινότητες να συζητούν τα προβλήματά τους στη βάση του Κανονικού Δικαίου. Βεβαίως, τόνισε στους συνομιλητές του, «η Σερβία δεν επιθυμεί με κανένα τρόπο τη διατάραξη των σχέσεών της με την Τουρκία», ενώ τους εξήγησε ότι το Βελιγράδι θα είναι η έδρα της νέας ισλαμικής κοινότητας και όχι το Σαράγεβο, όπως υποδεικνύει η τουρκική πλευρά.
Ήταν καιρός και σε ένα βαθμό αναμενόμενο να φτάσουν εδώ τα πράγματα, δηλαδή στην ωμή επέμβαση των Τούρκων στα εσωτερικά της Σερβίας, θέλοντας να καθορίσουν τις εξελίξεις στις μουσουλμανικές μειονοτικές κοινότητες. Βέβαια ήταν ερώτημα (είχαμε αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο), εάν στο βωμό κάποιων οικονομικών ευκολιών θα ενέδιδε η Σερβία. Το ερώτημα παραμένει, εάν δηλαδή αυτή η νέα στάση της Σερβίας είναι ελιγμός για διεκδίκηση μεγαλύτερων κερδών ή πραγματικά αποτελεί πατριωτική στροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου