Ετικέτες

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Η υπερ-πληροφόρηση προκαλεί αρρώστια.



ΣΆΒΒΑΤΟ, 5 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2011

Η υπερ-πληροφόρηση προκαλεί αρρώστια.

Ελβετία: μια κλινική σε ένα μουσείο θεραπεύει τους τοξικομανείς από υπερ-πληροφόρηση.
Υπόθεση Στρως Καν, ελληνική κρίση του χρέους, πόλεμος στη Λιβύη, τα πακέτα λιτότητας ... Ο υπερβολικός αριθμός πληροφοριών μπορεί να σας αρρωστήσει. Ως εκ τούτου, επιβάλλεται θεραπεία. Αυτό είναι το θέμα μιας ασυνήθιστης έκθεσης στο Μουσείο της Επικοινωνίας της Βέρνης, η οποία προσφέρει μια κλινική στους επισκέπτες για να τους θεραπεύσει.

Μόλις μπαίνει ο επισκέπτης, ανακαλύπτει σε ένα μακρύ δωμάτιο ημιβυθισμένο στο σκοτάδι 12.000 βιβλία στοιβαγμένα σε ράφια. Σύμφωνα με τα λόγια της παράστασης, αν όλοι οι κάτοικοι της Γης συμμετείχαν στην επεξεργασία των δεδομένων που δημοσιεύονται στον κόσμο, θα έπρεπε ο καθένας να διαβάσει περίπου 12.000 βιβλία ημερησίως.
«Βασικά η επικοινωνία είναι κάτι το σημαντικό, κάτι που χαροποίει, αλλά σήμερα υπάρχει πλημμύρισμα πληροφοριών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Jacqueline Strauss, διευθύντρια του Μουσείου της Επικοινωνίας,.
Προσθέτει: «Μπορούμε να το συγκρίνουμε με το φαγητό. Μπορείτε να φάτε πάρα πολύ, μπορείτε να τρώτε πάντα το ίδιο (...), βλάπτει, αλλά αν έχουμε ισορροπημένη διατροφή είναι υγιή, δίνει χαρά, αισθάνεται κανείς άνετος».
Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστήμιου της Βέρνης που συμμετέχουν στην έκθεση, ένας άνθρωπος μπορεί να διαβάσει ένα βιβλίο 350 σελίδων σε μια μέρα, αν συγκεντρώνεται και δεν έχει τίποτα άλλο να κάνει.
Αλλά ο όγκος των πληροφοριών και των μηνυμάτων που εκπέμπονται σήμερα σε όλο τον κόσμο μέσω του Διαδικτύου, του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλέφωνου, τύπου, ραδιόφωνου ή τηλεόρασης είναι περίπου 7.355 δισεκατομμύρια gigabytes, ήτοι δισεκατομμύρια βιβλία.
Αντιμέτωποι με αυτή την πλημμύρα πληροφοριών, «υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι αρρωσταίνουν, υπάρχει κάποιος κίνδυνος, όπως το burn-out», σημειώνει η κ. Strauss, υπογραμμίζοντας ότι εάν το πρόσωπο παρακολουθείται, μπορεί να αποφευχθεί  η νόσος.
Η κλινική της επικοινωνίας που στήθηκε σε αυτή την έκθεση έχει ως στόχο να προωθήσει πριν από όλα την «ευαισθητοποίηση» του κόσμου.
Σε μια τηλεόραση, στην είσοδο της κλινικής, μια γυναίκα φωνάζει στους επισκέπτες:  «οι διαφημίσεις στριμώχνονται μέσα στα γραμματοκιβώτια μας», «τα spam φράζουν την ηλεκτρονική αλληλογραφία μας» και «το καλώδιο μας προσφέρει 200 ​​κανάλια τηλεόρασης».
Ρωτάει: «Στρεσαριστήκατε, είστε κορεσμένος, εξαντλημένος;».
Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ο επισκέπτης καλείται να επισκεφθεί το «δωμάτιο του check-up», όπου θα απαντήσει σε ένα ερωτηματολόγιο για τον προσδιορισμό του Προσωπικού Δείκτη Επικοινωνίας του (ΠΔΕ, PCI) και για να του παρασχεθεί η κατάλληλη θεραπεία.
Με τον ΠΔΕ στο χέρι, ο επισκέπτης ακολουθεί τους δέκα εκπαιδευτές που του προσδιορίζουν σε ποια πόρτα να μετακινηθεί. Η πράσινη πόρτα αφορά εκείνους που δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Η κίτρινη πόρτα εκείνους που είναι μόνο ελαφρώς διαταραγμένοι από τα κύματα των πληροφοριών και των e-mails, και παρέχει πρόσβαση σε ένα χώρο όπου μπορεί κανείς να συμβουλευτεί πώς να ταξινομήσει το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του.
Για τους πραγματικούς «άρρωστους», υπάρχουν δύο πιο εντατικές θεραπείες: η κόκκινη πόρτα που παρέχει πρόσβαση στην «αίθουσα διαλογισμού», που ονομάζεται επίσης «εσωτερικό φως». Άνετα καθισμένος σε μαύρα μαξιλάρια, χαλαρώνει ο επισκέπτης, ένα κόκκινο φως αναγκάζοντάς τον να κλείσει τα μάτια του, ενώ μια γυναικεία φωνή τον καλεί να χαλαρώσει.
Το πορτοκαλί δωμάτιο, που ονομάζεται «φόρμουλα ισορροπία», προσφέρει μια βόλτα στη φύση, με ξύλινα τείχη από σανίδες και πέτρες στο έδαφος. Ο επισκέπτης μπορεί να τις πάρει, να τις στοιβάζει, να γράψει σε αυτά η να ακούσει τον ήχο ενός ρυακιού και πουλιά.
Στο τέλος της διαδρομής, ένα ΑΤΜ μοιράζει ένα φάρμακο στους επισκέπτες, την «Επικοινοκαϊνη» του οποίου το εγχειρίδιο συνοψίζει τις βασικές συμβουλές που εξέδωσε η έκθεση. Για τους αληθινούς τοξικομανείς της υπερ-πληροφόρησης, η κλινική προσφέρει μια on-line υποστήριξη από τον ιστοτόπο www.facebook.com/ svanbelkom.
Αλλά προπαντός, υπογραμμίζει η διευθύντρια του μουσείου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι «δεν ήμαστε μόνο θύματα, ήμαστε και ένοχοι», διότι «ο καθένας παράγει πληροφορίες».
Έκθεση «Προσοχή: βλάπτει η επικοινωνία», Μουσείο της Επικοινωνίας της Βέρνης (www.mfk.ch) μέχρι τις 15 Ιουλίου 2012.
Πηγή: Le Point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου