Ετικέτες

Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

"ΔΙΠΛΟΣ ΠΡΑΚΤΩΡΑΣ"(;) ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Μικρή συλλογή άρθρων)





Ψυχρό άνεμο μεταξύ Βερολίνου και Ουάσινγκτον έχει φέρει η αναφορά του «διπλού πράκτορα» στο Βερολίνο, ο οποίος φέρεται να έδινε απόρρητα έγγραφα στις ΗΠΑ: Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών διαρρέει ότι εξετάζει αντίποινα, την ώρα που οι τίτλοι στις εφημερίδες της χώρας προκαλούν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση βλέποντας τις γερμανικές υπηρεσίες «ανήμπορες» απέναντι στην NSA.

Πολύ σοβαρή χαρακτηρίζει την υπόθεση η Άνγκελα Μέρκελ στην πρώτη της αναφορά για το ζήτημα.

Τη Δευτέρα, πρώτο θέμα σε όλα τα γερμανικά ΜΜΕ είναι η αναφορά της Bild πως το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε «μέτρα» εναντίον των ΗΠΑ εξαιτίας της υπόθεσης. Υπονοείται σαφώς πως θα πρόκειται για παρακολουθήσεις αμερικανικών επικοινωνιών.

Επικαλούμενη γνώση εσωτερικού εγγράφου του υπουργείου, η εφημερίδα αναφέρει πως η κυβέρνηση σκοπεύει να «επεκτείνει την εντολή των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών στις ΗΠΑ».

Η γερμανική κυβέρνηση, ωστόσο, έσπευσε να τονίσει ότι δεν πρόκειται να απειληθούν οι συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ. «Οι Αμερικάνοι είναι σημαντικοί εταίροι της Γερμανίας, και από οικονομικής απόψεως, με αποτέλεσμα οι συνομιλίες για μια διατλαντική συμφωνία εμπορίου και επενδύσεων (ΤΤΙΡ) να μην αμφισβητηθούν» δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ φέρεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να σημείωσε σε συνάντηση «την αναγκαιότητα να αποκτήσουμε εποπτεία 360 μοιρών». Ως εκ τούτου, αναφέρεται, δεν απέκλεισε οι υπηρεσίες πληροφοριών να κάνουν «διευρεύνηση» και σε σύμμαχες χώρες όπως οι ΗΠΑ.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγνκελα Μέρκελ αντέδρασε έντονα στην πρώτη της αναφορά για το ζήτημα του διπλού πράκτορα: «Εάν επιβεβαιωθεί η καταγγελία, πρόκειται για πολύ σοβαρή υπόθεση» υπογράμμισε τη Δευτέρα μιλώντας στο Πεκίνο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

Κάτι τέτοιο «θα ερχόταν σε ευθεία αντιπαράθεση με αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως συνεργασία εμπιστοσύνης μεταξύ υπηρεσιών και εταίρων», τόνισε η Μέρκελ.

Η υπόθεση έχει προστεθεί στις αποκαλύψεις Σνόουντεν για τα προγράμματα της NSA, οι οποίες είχαν προκαλέσει ιδιαίτερη δυσφορία στη Γερμανία καθώς η χώρα φαινόταν να είχε μπει εντονότερα στο στόχαστρο των υπηρεσιών από ό,τι άλλες χώρες-σύμμαχοι των ΗΠΑ. Αποκορύφωμα ήταν τα περί παρακολούθησης των επικοινωνιών της ίδιας της καγκελαρίου.

Σε αυτό το κλίμα, οι τίτλοι των γερμανικών ΜΜΕ για τη νέα υπόθεση είναι ενδεικτικοί: «Για άλλη μια φορά ανήμποροι» γράφει το Spiegel, «καταστροφή μίας συμμαχίας» βλέπει η Sueddeutsche Zeitung, ενώ η Frankfurter Allgemeine Zeitung θεωρεί τις γερμανικές υπηρεσίες τον μεγάλο χαμένο της υπόθεσης, διαπιστώνοντας πως ακόμη και σχετικά χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι της (όπως ο φερόμενος διπλός πράκτορας) δρούσαν κάτω από τη μύτη της.
Πηγή:in.gr, ΑΠΕ
===============================================




Η γερμανική κυβέρνηση απαίτησε εξηγήσεις από την Ουάσινγκτον για τις επαφές της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA) με Γερμανό, εργαζόμενο στη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών (BND), ο οποίος συνελήφθη με την υποψία ότι ήταν διπλός πράκτορας που δρούσε υπέρ των Αμερικανών.
«Περιμένω από όλους να συνεργαστούν ταχύτατα για να ξεκαθαρίσουν αυτοί οι ισχυρισμοί, με γρήγορα και ξεκάθαρα σχόλια και από τις Ηνωμένες Πολιτείες» είπε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας Ντε Μεζιέρ.

Τόσο ο Λευκός Οίκος, όσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν αρνηθεί να σχολιάσουν τη σύλληψη του 31χρονου άνδρα, ο οποίος παραδέχεται, σύμφωνα με πολιτικές πηγές και πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών, ότι έδινε έγγραφα στις ΗΠΑ.

Ο άνδρας φέρεται να πληροφορούσε την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών για έρευνα που διεξάγεται στη Γερμανία σχετικά με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων της NSA.

Οι σχέσεις Βερολίνου - Ουάσινγκτον επλήγησαν μετά τις αποκαλύψεις ότι η NSA παρακολουθούσε χιλιάδες γερμανούς πολίτες, πολιτικούς, ακόμα και την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Ντε Μεζιέρ χαρακτήρισε την υπόθεση «πολύ σοβαρή» και είπε ότι θα πρέπει να ερευνηθεί πλήρως «για να υπολογιστεί το μέγεθος της φερόμενης κατασκοπείας και να απαντηθεί το ερώτημα ποιος είχε εμπλακεί με αυτήν».

Την Παρασκευή, η Γερμανία κάλεσε τον αμερικανό πρέσβη στο υπουργείο Εξωτερικών και ζήτησε εξηγήσεις, ενώ την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ είπε ότι ήταν προς το συμφέρον της Ουάσινγκτον να βοηθήσει ώστε να ξεκαθαρίσει γρήγορα η υπόθεση.

Πηγή: in.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου