Ετικέτες

Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Απόβαση... ηγετών στη Νορμανδία - και στη μέση ο Βλαντίμιρ Πούτιν


«Προγεφύρωμα δημοκρατίας η Νορμανδία» είπε ο Ομπάμα 

O Βλαντίμιρ Πούτιν γίνεται δεκτός με τιμές κατά την άφιξή του το πρωί της Παρασκευής στο αεροδρόμιο της Ντοβίλ για τους εορτασμούς της 70ης επετείου της Απόβασης στη Νορμανδία
Στις τελετές για την 70ή επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία, όλοι οι ηγέτες των ισχυρών χωρών που δίνουν το «παρών» στους εορτασμούς κοιτούν τον Βλαντίμιρ Πούτιν: Η ουκρανική κρίση και το ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ Δύσης και Μόσχας έχει καθορίσει το κλίμα στις συναντήσεις μεταξύ των ηγετών αλλά και στις τελετές.
Χωρίς χειραψία και με «αυστηρά μηνύματα» συνομίλησε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον με τον ρώσο πρόεδρο σε συνάντησή τους πριν τους εορτασμούς. 

Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ έδωσε μεν το χέρι της στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή, αλλά του υπενθύμισε ότι η Ρωσία έχει «μεγάλη ευθύνη» να βοηθήσει για να έρθει η ειρήνη στην Ουκρανία.

«Στη συζήτηση αυτή, η καγκελάριος εξέφρασε την άποψη ότι τώρα, μετά τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο χρόνος για να υπάρξει σταθεροποίηση, ιδιαίτερα στην ανατολική Ουκρανία», δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. 

Η Μέρκελ συνάντησε τον Πούτιν σε ένα ξενοδοχείο της Ντοβίλ, στη Γαλλία, στο περιθώριο των εορτασμών της 70ής επετείου της Απόβασης των Συμμάχων στη Νορμανδία.

Όπως επίσης έγινε γνωστό από αξιωματούχους της γερμανικής κυβέρνησης, η Μέρκελ θα συναντηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στο Βερολίνο με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.



Σε μια άλλη δύσκολη διπλωματική στιγμή λόγω της κρίσης στις σχέσεις Μόσχας - Ευρώπης, ο «οικοδεσπότης» Φρανσουά Ολάντ χρειάστηκε να διοργανώσει ξεχωριστό δείπνο για τον ρώσο ομόλογό του στο Παρίσι, μετά το γεύμα με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας άνοιξε την Παρασκευή τις εκδηλώσεις της 70ής επετείου της συμμαχικής Απόβασης στη Νορμανδία αποτίοντας φόρο τιμής στους 20.000 αμάχους που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της Μάχης της Νορμανδίας.

Για πρώτη φορά στην Ιστορία, ο πρόεδρος της Γαλλίας, μπροστά στο μνημείο της Καν, αναφέρθηκε στον ρόλο και τη θυσία των αμάχων της Νορμανδίας κατά την Απόβαση και τις μάχες που την ακολούθησαν.

«Θέλω σήμερα, στην 70ή επέτειο, οι τιμές που αποδίδει το έθνος να αποδοθούν σε όλους, πολίτες και στρατιώτες...Θέλω να αναγνωρισθεί ο ρόλος των Νορμανδών», δήλωσε κατά την ομιλία του μετά την κατάθεση στεφάνου ο Φρανσουά Ολάντ.

Είναι η πρώτη φορά που τιμώνται επισήμως οι 20.000 πολίτες που σκοτώθηκαν ανάμεσα στις 6 Ιουνίου 1944, όταν 130.000 στρατιώτες πραγματοποίησαν την απόβαση στις ακτές της Νορμανδίας και τις 22 Αυγούστου 1944, όταν τερματίσθηκαν οι μάχες στη Νορμανδία. Η περιοχή απελευθερώθηκε οριστικά στις 12 Σεπτεμβρίου.

«Αυτή η μάχη ήταν επίσης μάχη των πολιτών», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας αποτίοντας φόρο τιμής «σε ολόκληρες οικογένειες που γνώρισαν το χάος και τα πυρά των πολυβόλων».

Ολάντ: «Η Γαλλία δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτό που οφείλει στις ΗΠΑ»
Ο Φρανσουά Ολάντ πάντως εξήρε και τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών:

Η Γαλλία «δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτό που οφείλει στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο γάλλος ηγέτης στη διάρκεια τελετής στο αμερικανικό στρατιωτικό κοιμητήριο του Κολβίλ-σιρ-Μερ, στη Νορμανδία. 



Από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα είπε πως οι ακτές της Νορμανδίας υπήρξαν το 1944 «το προγεφύρωμα της δημοκρατίας».

«Γιορτάζουμε σήμερα μια αξιομνημόνευτη ημερομηνία της ιστορίας μας, όπου οι δύο λαοί μας ενώθηκαν στην ίδια μάχη, αυτή της ελευθερίας», δήλωσε ο Ολάντ στη διάρκεια κοινής τελετής με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. 

Ο Ομπάμα είχε φθάσει νωρίτερα με ελικόπτερο σ' αυτό το κοιμητήριο περίπου 10.000 αμερικανών στρατιωτών, το οποίο δεσπόζει στη θάλασσα και αποτελεί αμερικανικό έδαφος.

Κατά την ομιλία που εκφώνησε στο κοιμητήριο, ο αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε πως η νίκη των Συμμάχων κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο «διαμόρφωσε την ασφάλεια και την ευημερία» για το μέλλον. 

«Η διεκδίκηση της Αμερικής, η προσήλωσή μας στην ελευθερία, η διεκδίκησή μας για ισότητα, η διεκδίκησή μας για ελευθερία, για την εγγενή αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπινου όντος, αυτή η διεκδίκηση είναι γραμμένη με το αίμα αυτών των ακτών και θα διαρκέσει στην αιωνιότητα», δήλωσε ο Ομπάμα στη διάρκεια της τελετής. 

«Ακτή "Όμαχα". Νορμανδία. Ηταν το προγεφύρωμα της δημοκρατίας», τόνισε ο Ομπάμα κατά την τελετή στη μνήμη των πολεμιστών που έπεσαν πριν από 70 χρόνια, στη διάρκεια της απόβασης της 6ης Ιουνίου 1944. «Από τη Δυτική Ευρώπη στην Ανατολική, από τη Νότια Αμερική στη Νοτιοανατολική Ασία, επί 70 χρόνια διαδόθηκαν δημοκρατικά κινήματα», πρόσθεσε. «Τίποτε απ' αυτά δεν θα συνέβαινε χωρίς τους άνδρες που ήταν πρόθυμοι να δώσουν τη ζωή τους». 

Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής χιλιάδες επισκέπτες άρχισαν να συρρέουν στις ακτές της βόρειας Γαλλίας. Ανάμεσά τους και εκατοντάδες υπερήλικες βετεράνοι, που πήραν μέρος στην απόβαση. 

Ψυχροπολεμικό κλίμα από το G7

Μόλις την προηγούμενη ημέρα, η G7 -οι κυβερνήσεις δηλαδή των επτά ισχυρότερων δυτικών οικονομιών χωρίς τη Ρωσία- είχαν προειδοποιήσει τη Ρωσία με το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων εάν δεν προχωρήσει σε κινήσεις αποκλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία.

Την παραμονή των εκδηλώσεων, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ είχαν συναντηθεί στο Παρίσι και εξέφρασαν την επιθυμία τους να συμβάλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ουκρανία.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου