Ετικέτες

Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Ορκίστηκε ο Ποροσένκο.



7-6-14

Παρουσία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αλλά και πολλών άλλων ηγετών ορκίστηκε πρόεδρος της Ουκρανίας ο μεγιστάνας Πέτρο Ποροσένκο. Στην ομιλία του ξεκαθάρισε ότι επιθυμεί την ειρήνη: «Δεν θέλω ούτε εκδίκηση ούτε πόλεμο, παρά τις τεράστιες θυσίες του λαού».

Επανέλαβε όμως ότι η Κριμαία ήταν, είναι και θα είναι κομμάτι της Ουκρανίας.

Παράλληλα, κάλεσε τους φιλορώσους να παραδώσουν τα όπλα, υποσχόμενος δικαιοσύνη για όσους «έχουν λερώσει τα χέρια τους με αίμα» και αμνηστία για όσους δεν είχαν συμμετοχή σε πράξεις βίας.

Υποσχέθηκε επίσης εκλογές στις ανατολικές επαρχίες της χώρας, καθώς και περισσότερες εξουσίες.

Έσπευσε όμως να ξεκαθαρίσει: «Δεν υπάρχει καμία συζήτηση να γίνει για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Ιδιαίτερα σκληρά λόγια χρησιμοποίησε για τον προκάτοχό του στην προεδρία Βίκτορ Γιανουκόβιτς, στον οποίο απέδωσε την πλήρη ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στην Ουκρανία.

Τον κατηγόρησε επίσης ότι χρηματοδοτεί τις τρομοκρατικές ομάδες που δρουν στα ανατολικά της χώρας.

Παρών στην ορκωμοσία ήταν και ο πρεσβευτής της Ρωσίας Μιχαήλ Ζοράμποφ, ο οποίος χαρακτήρισε την πρώτη δημόσια παρέμβαση του νέου προέδρου ως «υποσχόμενη διακήρυξη προθέσεων».

Όσον αφορά τη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας, ο Ποροσένκο έχει δηλώσει ότι θέλει να παραμείνει στη θέση του ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ ο οποίος είναι μέλος του κόμματος της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο (δεύτερη στις προεδρικές εκλογές με 12,8%).

Επιθυμεί επίσης να διατηρήσει τη θέση του ως πρόεδρος του κοινοβουλίου και ο Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ που μέχρι τώρα ασκεί προσωρινά καθήκοντα προέδρου της χώρας.

Ο ίδιος αναλαμβάνει το βαρύ καθήκον να βγάλει τη χώρα του από την ύφεση των δύο τελευταίων ετών που επιδεινώθηκε με την κρίση, αλλά κυρίως να επανενώσει την Ουκρανία η οποία βρίσκεται σχεδόν στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου.

Το ΝΑΤΟ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι χαιρέτισαν την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου της Ουκρανίας, υπενθυμίζοντας -σε ξεχωριστές ανακοινώσεις- ότι στηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα και τη σταθερότητα της χώρας.

H πρώτη αντίδραση της Ρωσίας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε τον Ποροσένκο να απελευθερώσει δύο ρώσους δημοσιογράφους οι οποίοι κρατούνται στην ανατολική Ουκρανία.

Στην πρώτη επίσημη ρωσική δήλωση μετά την ορκωμοσία του Ποροσένκο, το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ορκωμοσία του, αλλά δεν σχολίασε την πρώτη ομιλία του.

Αντίθετα, επικεντρώθηκε στην κράτηση των δημοσιογράφων του τηλεοπτικού καναλιού Star, τους οποίους οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν πως έθεσαν υπό κράτηση την Παρασκευή, θεωρώντας τους ύποπτους για δραστηριότητες παρακολούθησης.

«Ζητούμε από το Κίεβο να λάβει άμεσα μέτρα για την άνευ όρων απελευθέρωση των ρώσων πολιτών και να ενεργεί στο εξής βάσει των αρχών μιας δημοκρατικής κοινωνίας, η δέσμευση στην οποία δηλώθηκε στην ομιλία της ορκωμοσίας του Π.Ποροσένκο» αναφέρει το υπουργείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου