Ετικέτες

Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Η παραγκούπολη στο Όσλο… “κατάληψη Blitz”

 

Από: Zacharias Skevakis
Blitz
Το Blitz  (Νορβηγικά: Blitzhuset) είναι ένα αυτόνομο σπίτι στο κέντρο του Όσλο, Νορβηγία. Ξεκίνησε ως  κατάληψη κτηρίου  στο κέντρο της πόλης του Όσλο το 1981 και έκτοτε αποτελεί το κέντρο του κοινωνικού, κομμουνιστικού και αναρχικού ακτιβισμού.
Το Όσλο, μια μικρή χαριτωμένη φτωχή πόλη, έδειχνε την ταπεινή του καταγωγή όταν το επισκέφτηκα για πρώτη φορά το 1974. Χαμηλά κτίρια μικροί δρόμοι μερικά νεοκλασικά, κατοικίες των πλούσιων Δανών που περάσαν στα χέρια της ντόπιας ελίτ μετά την ανεξαρτησία της Νορβηγίας.
Και ύστερα ήρθε το πετρέλαιο.


Σήμερα η πόλη είναι αγνώριστη, τεράστια μεγαθήρια, ανισόπεδοι δρόμοι, έργα υποδομής παντού. Χάνεσαι ακόμα και με GPS.
Έχει όμως μια παραγκουπολη, όχι τσιγγάνικη ούτε προσφυγική, αλλά μια που κατοικείτε από νέους αναρχοαυτόνομους Νορβηγους, που βλέπουν με αποστροφή την Αμερικανοποίηση της πόλης τους.


Η παραγκούπολη ξεκίνησε το 1999 , και εγκαταστάθηκε μια περιοχή του Όσλο χωρίς σαφή ιδιοκτησία τον Απρίλιο του 2000 .
Η έμπνευση του έργου προέρχεται από τη Γερμανία , όπου μετά το Τείχος του Βερολίνου αφέθηκαν ελεύθερες μεγάλες εκτάσεις γης χωρίς σαφή ιδιοκτησία . Οι αρχές χρειάστηκαν πολύ χρόνο για να διευκρινίσουν το θέμα , και εν τω μεταξύ εγκαταστάθηκαν διάφορες εναλλακτικές κοινότητες και άποροι στις περιοχές αυτές .
Οι άνθρωποι ζούσαν σε τροχόσπιτα και παράγκες , και η εικόνα έγινε πρωτοπόρος σε πολλές τέτοιες περιοχές σε όλη την Ευρώπη.
Η παραγκουπολις του Όσλο είναι η βορειότερη σε παγκόσμιο επίπεδο!

-
Είναι μια μικρή αγροτική κοινότητα βασισμένη στην πολιτική της αστικής οικολογίας και τις αρχές εξοικονόμησης ενέργειας . Το συγκρότημα αποτελείται από τροχόσπιτα , υπόστεγα , σπίτια και παράγκες.
Ο στόχος του έργου είναι η δημιουργία εναλλακτικού περιβάλλοντος διαβίωσης όπου μπορούμε να αναπτύξουμε τη δυνατότητα να ζήσουμε όσο πιο βιολογικά δυνατόν στο αστικό περιβάλλον .
Κάτοικοι είναι κατά μέσο όρο 100 συν οι σκύλοι και οι γάτες. Κάθε κάτοικος έχει την ευθύνη για το χώρο του και θα πρέπει επίσης να παίρνει μέρος στην κοινότητα , μέσα από συνεδριάσεις ολομέλειας .

Blitz
-
Η παραγκουπολη, είναι επίσημα καταχωρημένη ως μια αστική οικολογική και πολιτιστική οργάνωση
Οι ιδέα είναι να δημιουργήσει ένα διεθνές δίκτυο . Να δίνει την ευκαιρία σε ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο και να την επισκεφθούν και να γνωρίσουν και άλλα παρόμοια προγράμματα για την ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων . Είναι διαθέσιμες με την εμπειρία , τα υλικά , το ανθρώπινο δυναμικό και το δίκτυο για να ξεκινήσουν νέα έργα .
η ιστορία του ακινήτου
Ο απαλλοτριωμένος χώρος στην παλιά πόλη αποτελείται από ένα οικόπεδο μόλις πάνω από δύο στρέμματα και ένα σπίτι 170τμ , που χτίστηκε το 1842 από εναν κρεοπώλη. Η ιστορία του πάει πίσω στο 1797 .

-
Ο σημερινός ιδιοκτήτης , απέκτησε την ιδιοκτησία σε μια τακτοποίηση διαζυγίου το 1987 , και το σπίτι ν ήδη σε κακή κατάσταση . Το κτίριο έχει χαρακτηρισθεί διατηρητεο
Ωστόσο , αυτό θεωρείται από τον νέο ιδιοκτήτη ως υπερβολικά δαπανηρό και προσπάθησε να το πουλήσει .
Ο δήμος ανέλαβε την ευθύνη , αλλά αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή , όταν το έργο ανακαίνισης αποδείχθηκε να είναι πιο δαπανηρό από την αρχική πρόβλεψη.
Δύο ημέρες αργότερα, το σπίτι πυρπολήθηκε . Ένας αυτόπτης μάρτυρας υποστηρίζει ότι έχει δει ένα πρόσωπο να τρέχει από το σπίτι λίγο πριν από την πυρκαγιά . Η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα της υπόθεσης , αλλά λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων δεν κατέληξε πουθενά .

-
Το 2003 το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να απαλλοτριώσει το ακίνητο λόγω της αδιαφορίας του ιδιοκτήτη αλλά δεν έχει μέχρι στιγμής εφαρμόσει την απόφαση, διότι συνεχώς δίνονται νέες προθεσμίες για την ανάληψη πρωτοβουλιών από τον ιδιοκτήτη και πάει λέγοντας .
Οι κάτοικοι θέλουν να αναπτύξουν ένα νέο έργο σε δύο γειτονικές περιοχές με γνώμονα την χρήση του ως εναλλακτικό κοινοτικό πολιτιστικό κέντρο της παλιάς πόλις του Όσλο .
Αυτό το τμήμα του έργου συνεχίζεται και σήμερα , με αυξανόμενη την ανάπτυξη των οικολογικών λύσεων και με πολιτιστικές δραστηριότητες σε άλλους τομείς , π.χ. στάδιο , καλλιτεχνικά στούντιο , εργαστήρια και εκθέσεις . Θα χρειαστούν νέες κατασκευές και θέλουν να χτίσουν με άχυροδεμα διάφορες κατασκευές για αυτούς στόχους.
Πάνω στον δρόμο προτείνουν οι κάτοικοι ένα πάρκο γλυπτικής .

-
Τις αποφάσεις που συνδέονται με τη λειτουργία των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, τις αναλαμβάνουν οι κάτοικου της κοινότητας .
Απόφασης διαχείρισης και δίκαιου αναλαμβάνονται συλλογικά, παρομοίως με τους κατοίκους .
Την Δευτέρα 5η Μάη ( 2008 ) εισέβαλαν αστυνομικοί με μηχανές κατεδάφισης , δακρυγόνα και σκυλιά με σκοπό να κατεδαφίσουν ότι υπήρχε, δόθηκαν 15 λεπτά στους κατοίκους για να μαζέψουν τα υπάρχοντά τους . Δεν υποχώρησαν και δεν υπάκουσαν αντιστάθηκαν.
Σήμερα μετά από 8 χρόνια βρίσκονται και πάλι σε κίνδυνο να πεταχτούν στον δρόμο.
-Ούτε ο ιδιοκτήτης ούτε ο δήμος του Όσλο θέλει οποιαδήποτε επικοινωνία μαζί μας καθ όλη τη διαδικασία λένε. Για 14 χρόνια έχουμε διατηρήσει στην περιοχή. Έχουμε δημιουργήσει ένα σημαντικό μέρος της πολιτιστικής ποικιλομορφίας της Παλιάς Πόλης . Εμείς οι καταληψίες διαθέτουμε πολύ καλύτερη φροντίδα για τον χώρο από τον ιδιοκτήτη και τον δήμο . Τίποτα από αυτά δεν έχει αναγνωριστεί από τα δύο μέρη . Αντ ‘αυτού , έχουμε αποκλειστεί εντελώς από τις διαπραγματεύσεις

Riots live at Blitz Oslo 16 June 2012
Performing a cover on UK Subs -squat 96 as an encore.

την Τετάρτη στην παραγκούπολη η αστυνομία έκανε έφοδο και την άδειασε από τους κάτοικους.
Θα δούμε τι θα γίνει στο μέλλον   Zacharias Skevakis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου