Ετικέτες

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Χαμός στη Ρουμανία για τη «σούπερ ασυλία» των πολιτικών


xamos-sth-roymania-gia-th-soyper-asylia-twn-politikwn
«Μαύρη ημέρα για τη δημοκρατία» στη Ρουμανία χαρακτηρίζει σήμερα ο Τύπος της χώρας την απόφαση που έλαβαν την Τρίτη οι βουλευτές, σε συνθήκες αδιαφάνειας, να χορηγήσουν στους εαυτούς τους «σούπερ ασυλία» για τα αδικήματα που διαπράττουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
«Η πιο σκοτεινή ημέρα στον αγώνα κατά της διαφθοράς» γράφει σήμερα στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Romania libera ενώ η Adevarul δημοσιεύει ένα σκίτσο στο οποίο οι βουλευτές εικονίζονται σαν… μαφιόζοι στα έδρανα, με τη λεζάντα «Κρατική αγυρτεία στο ρουμανικό κοινοβούλιο».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που παρακολουθεί τις προόδους της Ρουμανίας στον αγώνα της για την καταπολέμηση της διαφθοράς, υπενθύμισε σήμερα ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να είναι ίσοι απέναντι στον νόμο.
«Στις προηγούμενες εκθέσεις μας υπογραμμίζαμε ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν και στους πολιτικούς υπεύθυνους οι νόμοι που αφορούν τη διαφθορά και τη σύγκρουση συμφερόντων», είπε ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Μαρκ Γκρέι.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η «απρόσμενη» έγκριση του νέου νόμου θα εξεταστεί στην επόμενη έκθεση για το κράτος δικαίου στη Ρουμανία, που θα δοθεί στη δημοσιότητα τον Ιανουάριο.
Η Βουλή, όπου ο κυβερνητικός κεντροαριστερός συνασπισμός διαθέτει άνετη πλειοψηφία, ψήφισε αιφνιδιαστικά τροποποιήσεις στον ποινικό κώδικα οι οποίες οδηγούν στην «απαλλαγή» των αιρετών και του αρχηγού του κράτους από ενδεχόμενες ποινικές διώξεις και κυρώσεις για θέματα διαφθοράς.
Σύμφωνα με τα άρθρα που τροποποιήθηκαν, ο πρόεδρος, οι βουλευτές και οι γερουσιαστές δεν εξισώνονται πλέον με τους δημοσίους υπαλλήλους, γεγονός που, σύμφωνα με την Εισαγγελία Κατά της Διαφθοράς (DNA) σημαίνει ότι «δεν θα διώκονται πλέον για αδικήματα διαφθοράς (…) που διαπράττουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».
«Αυτή ήταν μια μαύρη Τρίτη για τη ρουμανική δημοκρατία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κριστίνα Γκούσετ, η πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης για την προάσπιση του κράτους δικαίου Freedom House. «Η ενέργεια αυτή φαίνεται ότι αποτελεί μέρος ενός σχεδίου που έχει ως στόχο να αποδυναμώσει τους θεσμούς του κράτους δικαίου, κυρίως εκείνους που καταπολεμούν τη διαφθορά», πρόσθεσε.
Οι τροποποιήσεις προτάθηκαν από βουλευτές και όχι από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Συζητήθηκαν, με μεγάλη μυστικότητα, αργά το βράδυ της Δευτέρας και το κείμενο δόθηκε στους βουλευτές λίγο πριν από την ψηφοφορία, κατά παράβαση του κανονισμού της Βουλής.
«Όλα αυτά έγιναν με απόλυτη αδιαφάνεια και χωρίς δημόσια διαβούλευση», κατήγγειλε η πρόεδρος του ρουμανικού παραρτήματος της Επιτροπής του Ελσίνκι, Μαρία Αντρεέσκου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό RFI.
Η Ένωση Δικαστών (UNJR) από την πλευρά της σημείωσε ότι πρόκειται για ένα «ιδιαίτερα σοβαρό συνταγματικό ολίσθημα» και μια «πρόκληση άνευ προηγουμένου απέναντι στη δικαιοσύνη». Εξαιτίας των τροποποιήσεων «θα παγώσουν οι ποινικές έρευνες που είναι σε εξέλιξη και θα καταστούν άχρηστες οι οριστικές καταδίκες» δεδομένου ότι οι βουλευτές θα επωφελούνται από τον πιο ευνοϊκό νόμο και θα αφήνονται αμέσως ελεύθεροι, εξήγησε η εκπρόσωπος της Ένωσης, Ντάνα Πάσκουτ.
Σύμφωνα με την DNA, 28 κοινοβουλευτικοί εκτίουν ήδη ποινές ή δικάζονται για υποθέσεις διαφθοράς.
Η Ολλανδία, μέσω του πρεσβευτή της, τόνισε ότι «παρακολουθεί με ανησυχία» τις εξελίξεις. Άλλοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες, μιλώντας ανώνυμα στο Γαλλικό Πρακτορείο, εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι τροποποιήσεις αυτές στη λειτουργία της δικαιοσύνης η οποία, το τελευταίο διάστημα, αποδείκνυε την αποτελεσματικότητά της. Πριν από δύο χρόνια ένας πρώην πρωθυπουργός και ορισμένοι υπουργοί κρίθηκαν ένοχοι για υποθέσεις διαφθοράς και καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης χωρίς αναστολή, κάτι πρωτόγνωρο για τη Ρουμανία.
Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/303113/xamos-sth-roymania-gia-th-soyper-asylia-twn-politikwn#ixzz2nBFxsXAg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου