Ετικέτες

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Ρωσία: Ζήλεψε το «σενάριο ΕΡΤ» ο Πούτιν


Κλείνει RIA Novosti και Voice of Russia
Ρωσία: Ζήλεψε το «σενάριο ΕΡΤ» ο Πούτιν         
Ζήλεψε, προφανώς, την «αναδόμηση» της ΕΡΤ η Ρωσία. Με απόφαση που υπογράφει ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ημερομηνία Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου διαλύεται το μεγαλύτερο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti και ο κρατικός ραδιοσταθμός  Voice of Russia, γίνονται σημαντικές οργανωτικές και διοικητικές αλλαγές στον χώρο της ενημέρωσης και δημιουργείται νέος οργανισμός με ονομασία Rossiya Segodnya με την σύμπτυξη του πρακτορείου και του ραδιοσταθμού.
Σε ένα από τα τελευταία δελτία του το Novosti σχολιάζει την προεδρική απόφαση ως «μια από τις πιο πρόσφατες αλλαγές στο ειδησεογραφικό πεδίο της Ρωσίας, η οποία αφήνει να φανεί ένας ακόμη πιο σφιχτός κρατικός έλεγχος στον χώρο των μίντια που είναι ήδη καθοδηγούμενος».
«Η Ρωσία έχει τις δικές της ανεξάρτητες πολιτικές και υποστηρίζει σθεναρά τα εθνικά συμφέροντα της», δήλωσε ο Σεργκέι Ιβάνοφ, διευθυντικός αξιωματούχος του Κρεμλίνου. Οι αλλαγές, πρόσθεσε, αποβλέπουν  στην εξοικονόμηση χρήματος και στη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των μέσων ενημέρωσης. Παραδέχθηκε όμως ότι «είναι δύσκολο να εξηγήσουμε αυτό στον κόσμο αλλά θα το κάνουμε και πρέπει να το κάνουμε».
Διευθυντής του νέου οργανισμού διορίστηκε ο Ντιμίτρι Κισελιόφ, από τους πιο σημαντικούς τηλεοπτικούς παρουσιαστές και διευθυντές εφημερίδων, ο οποίος τελευταία δέχτηκε πυρά για τα σχόλια του εναντίον των ομοφυλόφιλων.
Η νέα Rossiya Segodnya (Ρωσία Σήμερα) θα εγκατασταθεί στο κτίριο του Novoisti στο κέντρο της Μόσχας και δεν θα έχει σχέση με την αγγλόφωνη κρατική τηλεόραση RT.
Το πρακτορείο Novosti δημιουργήθηκε το 1941, δυο ήμερες μετά την εισβολή της Γερμανίας στην τότε Σοβιετική Ενωση και έχει σήμερα ανταποκριτές σε 45 χώρες μεταδίδοντας ειδήσεις και σχόλια σε 14 γλώσσες, περιλαμβανομένης της ελληνικής.
Τον περασμένο μήνα, γράφει το Novosti, το Gazpom Media το οποίο συνδέεται στενά με τον κολοσσό Gazprom, πέρασε στον έλεγχο της ρωσικής εταιρίας Profmedia του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Βλαντιμίρ Ποτάνιν. Τον περασμένο Οκτώβριο ο πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου Μιχαηλ Λεσιν ανέλαβε επικεφαλής του Gazprom Media.
 

Ανιχνεύσεις.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου