Ετικέτες

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Μία επέτειος με μεγάλη σημασία για Ελλάδα-Κύπρο: Σήμερα τα “γενέθλια” του Δικαίου της Θάλασσας


Kariotis04-10DECEMber2013-298x300 Του Θεόδωρου Καρυώτη







Στις 10 Δεκεμβρίου 1982 η Ελλάδα και η Κύπρος υπέγραψαν στο Μοντέγκο Μπέι της Τζαμάικας την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας που δεν είναι τίποτε άλλο από το Σύνταγμα των Ωκεανών και Θαλασσών που αποτελούν το 71% του πλανήτη Γη.
Από τότε πέρασαν 31 χρόνια και επτά (7) εκλεγμένοι Έλληνες Πρωθυπουργοί. αλλά δεν τόλμησε κανένας να ανακηρύξει την ΑΟΖ που είναι ζωτικής σημασίας για τα γεωστρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα της Ελλάδας. Η Τουρκία δεν ήρθε στην Τζαμάικα γιατί η νέα Σύμβαση έδινε δικαιώματα θαλάσσιων ζωνών στα νησιά παρόμοια με αυτά των ηπειρωτικών ακτών. Στα 14 χρόνια που διήρκησε αυτή η Διάσκεψη η Τουρκία πολέμησε, επίσης, την έννοια της ΑΟΖ και όταν έχασε, πολέμησε με νύχια και δόντια, με την βοήθεια των ΗΠΑ, να μην επιτρέπει στην Ελλάδα να φέρνει στο τραπέζι των συζητήσεων το θέμα της ΑΟΖ.

Η Σύμβαση, βάσει του Άρθρου 308, τέθηκε σε ισχύ στις 16 Νοεμβρίου 1994, 12 μήνες μετά την 60η επικύρωση της. Αποτελείται από 320 Άρθρα και 9 Παραρτήματα που αναφέρονται σε όλες τις διαστάσεις της θάλασσας που αφορούν οριοθέτηση, περιβαλλοντολογικές ρυθμίσεις, θαλάσσια επιστημονική έρευνα, οικονομικές και εμπορικές δραστηριότητες, μεταφορά τεχνολογίας και διακανονισμούς διαφορών.
Η Σύμβαση του 1982 είναι ένα επαναστατικό γεγονός για τρεις βασικούς λόγους:  πρώτον, αποδεικνύει ότι η διεθνής κοινωνία διαθέτει τώρα μια καινούργια ιδέα που έχει επικεντρωθεί γύρω από την έννοια της γενικής θέλησης.  Δεύτερον, είναι μια επίδειξη της θέλησης και ικανότητας της διεθνούς κοινωνίας να επιζητεί μια διανεμητική δικαιοσύνη μέσω ομαλών πολιτικών εξελίξεων. Τρίτον, χαρακτηρίζει την ανάδυση μιας συνείδησης της διεθνούς κοινωνίας που διαφέρει από αυτή της κοινωνίας του έθνους-κράτους.
Έτσι δεν μπορεί να υπάρξει αμφιβολία ότι η νέα Σύμβαση για το  Δίκαιο της Θάλασσας αποτελεί ιστορικό ορόσημο.  Είναι συμβολική μιας ριζικής αλλαγής στην διάρθρωση των διεθνών οικονομικών σχέσεων με το να εισαγάγει στο διεθνές οικονομικό δίκαιο μια σειρά νέων εννοιών οι οποίες, εξεταζόμενες στο σύνολό τους, προσφέρουν ένα νέο υπόβαθρο από το οποίο μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα διεθνής τάξη πραγμάτων. Οι ακόλουθες έννοιες τονίστηκαν στις τελικές αγορεύσεις του Προέδρου της Διάσκεψης Tommy Koh της Σιγκαπούρης και του Προέδρου της Συντακτικής Επιτροπής Πρέσβη Beesley του Καναδά:
United-Nations-general-assembly0110december2013-300x186α. Η έννοια της Κοινής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (Common Heritage of Mankind), που ξεπερνάει τις παραδοσιακές ιδέες περί ανεξάρτητης κυριαρχίας και ιδιοκτησίας.
β. Η έννοια ενός δημοσίου διεθνούς θεσμού (η Διεθνής Αρχή των Θαλάσσιων Βυθών), ο οποίος λειτουργεί, είναι ικανός να δημιουργήσει εισόδημα και να επιβάλει διεθνείς φόρους. Ένας θεσμός, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον προγραμματισμό εκμετάλλευσης φυσικών πόρων σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς και για την προστασία και διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και για επιστημονική έρευνα. Ένας θεσμός που διασυνδέει την πολιτική, τα οικονομικά και την επιστήμη με νέο τρόπο – δυνητικά, ένα πρότυπο για διεθνείς οργανισμούς του εικοστού πρώτου αιώνα.
γ. Η έννοια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), η οποία προσθέτει μία νέα διάσταση στην αναπτυξιακή στρατηγική.
δ. Η έννοια του διεθνούς δικαίου του περιβάλλοντος.
ε. Ένα νέο καθεστώς θαλάσσιας επιστημονικής έρευνας και τεχνολογίας.
ζ. Το πιο περιεκτικό και πιο δεσμευτικό σύστημα διευθέτησης διεθνών διαφορών που έχει επινοηθεί ποτέ.
Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Τάσσου Παπαδόπουλου, που διαθέτοντας 4 τανκς και 2 ελικόπτερα, ανακήρυξε την ΑΟΖ της Κύπρου το 2004. Τώρα που η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ, καλόν είναι να υπενθυμίσουμε στους Τούρκους ότι δεν θα μπορέσουν ποτέ να γίνουν πλήρες μέλος της Ευρώπης εάν δεν προσχωρήσουν στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτό δεν είναι απαίτηση της Ελλάδας είναι απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Χθες, η Γενική Συνέλευση το ΟΗΕ συζήτησε τα θέματα του Δίκαιου της Θάλασσας και στη ψηφοφορία για την Απόφαση υποστήριξης της Συνθήκης του Δίκαιου της Θάλασσας υπήρξαν 115 θετικές ψήφοι και 1 αρνητική, αυτή της Τουρκίας. Δυστυχώς η Ελληνική και η Κυπριακή Αντιπροσωπεία δεν έλαβαν τον λόγο και έχασαν την ευκαιρία να αναφερθούν  στην παράνομη παρουσία του τουρκικού πλοίου Μπαρμπάρος στη Κυπριακή ΑΟΖ.
Read more: http://mignatiou.com/?p=17587#ixzz2n8aNSy50

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου