Ετικέτες

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

ΥΠΕΞ προς Ερντογάν: Δείξε σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα αν θέλεις καλή γειτονία



10.12.2013

Για τη διασφάλιση σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, η Άγκυρα οφείλει να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών της περιοχής, είναι η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στην προκλητική δήλωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν: «Για μας, η Θράκη είναι ταυτόχρονα Κομοτηνή, Ξάνθη… Σκόπια, Πρίστινα, Σαράγεβο».


Περίπου δύο 24ωρα μετά τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας σχολίασε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας λέγοντας: «Οι ιστορικές και γεωγραφικές αναφορές, ιδίως σε μια περιοχή με έντονη ιστορική φόρτιση, όπως τα Βαλκάνια, πρέπει να γίνονται πάντοτε με ιδιαίτερη προσοχή. Σήμερα πλέον το μόνο κριτήριο είναι η τήρηση του διεθνούς δικαίου και άρα των κανόνων που διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, οι οποίες βασίζονται στο σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών της περιοχής.
Για την Ελλάδα -που θα μπορούσε, προφανώς, να κάνει πάρα πολλές ιστορικές αναφορές- αυτή είναι μια θεμελιώδης, αυτονόητη και απαράβατη θέση».

Από την Κεσσάνη. έπειτα από τριήμερη περιοδεία στην ανατολική Θράκη, ο κ. Ερντογάν δήλωσε την Κυριακή: «Για μας, η Θράκη έχει ιδιαίτερη σημασία και έννοια. Η Θράκη ταυτόχρονα είναι Θεσσαλονίκη, ταυτόχρονα είναι Κομοτηνή, ταυτόχρονα είναι Ξάνθη, ταυτόχρονα είναι Deliorman (Ντόμπρουτζα), είναι Kircaali (Καρτζαλί, πόλη της Βουλγαρίας), είναι Vardar (Βαρδάρης) και, αν πάμε πιο πίσω, Θράκη είναι ταυτόχρονα Σκόπια, Πρίστινα, Prizren (Πρίζρεν στο Κόσοβο), είναι Σαράγεβο».

Μάλιστα, ο Τούρκος πρωθυπουργός με εμφανή… μεγαλοπρέπεια συμπλήρωσε: «Η Θράκη είναι η ζωντανή κοινή ιστορία μας στην Ευρώπη. Είναι εκπρόσωπος του παρελθόντος μας σ’ αυτή τη γεωγραφία. Σήμερα, στη γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων, στο επίκεντρο των σχέσεών μας βρίσκεται η Θράκη μας με την Αδριανούπολη, το Τεκίρνταγ, το Κιρκλάρελι και βέβαια την Κωνσταντινούπολη».


http://www.protothema.gr/politics/article/335745/upex-pros-erdogan-deixe-sevasmo-stin-edafiki-akeraiotita-an-theleis-kali-geitonia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου