Ετικέτες

Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Ιστορικό πρόσωπο η βασίλισσα του Σαβά, σύμφωνα με γενετικές έρευνες


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΙΣΤΟΡΙΑ arrow Ιστορικό πρόσωπο η βασίλισσα του Σαβά, σύμφωνα με γενετικές έρευνες
Ιστορικό πρόσωπο η βασίλισσα του Σαβά, σύμφωνα με γενετικές έρευνεςΕκτύπωσηE-mail
22-06-2012 12:24:23
5
Image 
Ενδείξεις για την καταγωγή της βιβλικής βασίλισσας του Σαβά είναι γραμμένες στο DNA κάποιων Αφρικανών, σύμφωνα με επιστήμονες, που πιστεύουν τώρα ότι η βασίλισσα πιθανότατα υπήρξε ιστορικό πρόσωπο. Γενετικές έρευνες δείχνουν ότι Αιθίοπες αναμείχθηκαν με αιγυπτιακούς, ισραηλινούς ή συριακούς πληθυσμούς πριν από 3.000 χρόνια. Αυτή ήταν η εποχή, κατά την οποία, σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη και το Κοράνι, φέρεται να κυβέρνησε το βασίλειο του Σαβά η μυθική βασίλισσα.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο «American Journal of Human Genetics», ρίχνει επίσης φως στη μετανάστευση των ανθρώπων από την Αφρική πριν από 60.000 χρόνια.
Το Σαβά ήταν ένα βασίλειο που πλούτισε μέσω του εμπορίου με την Ιερουσαλήμ. Βρισκόταν στα εδάφη που ανήκουν σήμερα στην Αιθιοπία και στην ΥεμένηΟ θρύλος λέει ότι η βασίλισσά του επισκέφθηκε την Ιερουσαλήμ για να προσφέρει χρυσό στον βασιλιά Σολομώντα. Κατά ορισμένα γραπτά μνημεία, απέκτησε έναν γιο μαζί του.
 Λίγα πράγματα είναι γνωστά για το DNA των Αιθιόπων, ενός από τους πιο αρχαίους λαούς. Ο καθηγητής Κρις Τάιλερ-Σμιθ, ερευνητής στο Κέμπριτζ, είπε στο BBC News ότι η γενετική μπορεί να ενισχύσει τον διαχωρισμό του μύθου από την ιστορία. «Το γενετικό υλικό στηρίζει τον θρύλο της βασίλισσας του Σαβά», πρόσθεσε.
Περισσότερα από 200 άτομα από 10 αιθιοπικούς και δύο γειτονικούς αφρικανικούς πληθυσμούς πήραν μέρος στη μεγαλύτερη γενετική έρευνα του είδους της στην Αιθιοπία.
Μέχρι τώρα κανείς δεν ήταν βέβαιος αν η βασίλισσα του Σαβά ήταν πράγματι ένα ιστορικό πρόσωπο. Οι Αραβες την ονόμασαν Μπιλκίς, και οι Αιθίοπες Μακέντα (σσ Μεγαλειότητα), αλλά αυτά ήταν μόνον τίτλοι, όχι ιστορικά στοιχεία.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου