Ετικέτες

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Δύο τελείως διαφορετικοί κόσμοι...


Τι είναι το σεξ και τι ο έρωτας; Στη συγκεκριμένη ερώτηση, άντρες και γυναίκες θα απαντήσουν με τελείως διαφορετικό τρόπο. Φαίνεται, λοιπόν, πως σε μερικά πράγματα, οι διαφορές των δύο φύλων παραμένουν το ίδιο έντονες όπως παλιά...

Ο έρωτας είναι δύο έννοιες διαφορετικές· διαφορετικός, όμως, είναι και ο τρόπος με τον οποίο τις αντιλαμβάνονται και τις βιώνουν ο άνδρας και η γυναίκα χωριστά.

Η διαφοροποίηση αυτή, βέβαια, ήταν σαφώς πιο έντονη σε παλαιότερες δεκαετίες, όταν το αγόρι ήταν πιο απελευθερωμένο ως προς την έκφραση της σεξουαλικής του επιθυμίας, ενώ αντίθετα η κοπέλα ήταν αρκετά περιορισμένη από τον οικογενειακό και τον κοινωνικό της περίγυρο. 

Ο άνδρας μπορούσε ευθέως να πει σε μια γυναίκα ότι τον έλκει και να κάνει σεξ μαζί της χωρίς να εμπλακεί συναισθηματικά, ενώ, αντίθετα, για μια γυναίκα το αντίστοιχο θα θεωρούνταν ανήθικο, αφού για τις γυναίκες το σεξ ήταν συνυφασμένο με τον έρωτα και μόνο αν ήταν ερωτευμένες με κάποιον θα «επέτρεπαν» στον εαυτό τους να ζήσει τη σωματική απόλαυση –κι ακόμη πιο δύσκολα θα ζητούσαν τη σεξουαλική ικανοποίηση και κορύφωση.

Με το πέρασμα του χρόνου, όμως, η γυναίκα γνώρισε περισσότερο το σώμα της, διεκδίκησε το δικαίωμά της στην απόλαυση και κατέρριψε τους περιορισμούς που καθιστούσαν ανήθικη τη σεξουαλική της έκφραση. 

Βέβαια, όσες αλλαγές και αν έχουν επέλθει μέσα στα χρόνια, οι άνδρες και οι γυναίκες φαίνεται ότι συνεχίζουν σε πολλά σημεία να βιώνουν διαφορετικά τον έρωτα και το σεξ. Και χωρίς να γενικεύουμε, παίρνοντας πάντα υπόψη τη μοναδικότητα κάθε ανθρώπου, ανεξαρτήτως φύλου, μπορούμε να καταλήξουμε σε ορισμένα ασφαλή συμπεράσματα σε σχέση με τη σεξουαλική τους συμπεριφορά.

Η γυναίκα, για παράδειγμα, παρά το γεγονός ότι δεν είναι πλέον περιορισμένη, όπως παλιότερα, συνεχίζει να έχει μια πιο «ρομαντική» οπτική όσον αφορά το σεξ και τον έρωτα. Η σεξουαλική επιθυμία ως γενετήσια ορμή είναι, φυσικά, και γι’ αυτή μια πραγματικότητα, παρ’ όλ’ αυτά η ίδια φαίνεται να λειτουργεί περισσότερο εγκεφαλικά και συναισθηματικά.

Για την πλειονότητα των γυναικών, ο έρωτας και το σεξ είναι δύο έννοιες ταυτόσημες και ενώ πλέον αισθάνονται απελευθερωμένες να εκφραστούν σεξουαλικά, η έκφραση αυτή συνεχίζει να έχει μια πιο ρομαντική απόχρωση.

Πολύ συχνά, μάλιστα, μια γυναίκα που έχει μεγαλώσει σε ένα ιδιαίτερα αυστηρό περιβάλλον, έχει πλέον την ανάγκη να βάλει «περιτύλιγμα» στη επιθυμία της να συνευρεθεί σεξουαλικά με κάποιον άνδρα, λειτουργώντας σύμφωνα με τις ηθικές εγγραφές που έχει «κληρονομήσει» από την οικογένειά της. 

Από την άλλη πλευρά, ο άνδρας είναι σαφέστατα πιο μαθημένος στη διεκδίκηση της ηδονής μέσω της σεξουαλικής επαφής. Μπορεί να βιώσει μια σεξουαλική εμπειρία έντονα, χωρίς να εμπλακεί συναισθηματικά, και να εστιάσει σε ένα μόνο σεξουαλικό ερέθισμα ικανό να τον διεγείρει και να τον οδηγήσει στην κορύφωση. Στον έρωτα, δε, λειτουργεί κυρίως σαν κυνηγός, διεκδικώντας τη γυναίκα για την οποία αισθάνεται ερωτική έλξη.

Θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί, σε τι οφείλονται άραγε αυτές οι διαφορές και κατά πόσο μπορούν τελικά να γενικευθούν; Αρχικά, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν μπορούμε να γενικεύσουμε τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών ως προς το πώς βιώνει ο καθένας το σεξ και τον έρωτα.

Κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως φύλου, είναι μοναδικός, αν και σε πολλές περιπτώσεις γυναίκες και άνδρες μοιράζονται κάποια κοινά χαρακτηριστικά αναφορικά με το πώς βιώνουν κάποιες εμπειρίες.

Το γεγονός αυτό δεν οφείλεται μονάχα σε βιολογικούς παράγοντες που αφορούν το φύλο, αλλά και σε ψυχολογικά και κοινωνικά αίτια, καθώς και στις ίδιες τις «εγγραφές» που έχουν από την οικογένειά τους. 

Κουρούσιας Κυριάκος Σύμβουλος Ψυχικής ΥγείαςB A Psychology, REBT Fellow, Pg.Dip. Sex therapyΕπιστημονικός Συνεργάτης Ι.Ψ.Σ.Υ.

Πηγή :  myself.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου