Ετικέτες

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Η Κομισιόν, τα μισόλογα και η Τουρκάλα δημοσιογράφος – Τα «στραβά μάτια» κάνει η Ευρώπη στο ερντογανικό παραλήρημα



undefined
Στη φιλοτουρκική της τάση επιμένει η Κομισιόν αφού αποφεύγει να τοποθετηθεί ευθέως επί των προκλητικών δηλώσεων του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διατύπωσε ξεκάθαρα τον ισχυρισμό ότι «δεν υπάρχει χώρα Κύπρος», στην πάγια τακτική της Τουρκίας να μην αναγνωρίζει την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Το θέμα των δηλώσεων Ερντογάν τέθηκε προς τον Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπο του Επιτρόπου Διεύρυνσης της ΕΕ Στέφαν Φούλε, από την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», με τον εν λόγω αξιωματούχο να «μασάει τα λόγια του» απαντώντας ότι η Κομισιόν δεν παρέχει σχόλια επί διαφορετικών τοποθετήσεων ή επί της ερμηνείας τους στα ΜΜΕ.
Κατ’ ουσίαν ο Φούλε και η Κομισιόν ευρύτερα καλύπτονται –ή νομίζουν πως καλύπτονται– πίσω από δημοσιογραφικές ερμηνείες κάνοντας τα στραβά μάτια στην αναφορά του Τούρκου Πρωθυπουργού περί «ανυπαρξίας» της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο εκπρόσωπος του Στέφαν Φούλε παρέπεμψε στις αναφορές της πρόσφατης έκθεσης της Κομισιόν για την Τουρκία (16 Οκτωβρίου), οι οποίες βέβαια υπήρχαν πριν του ερντογανικού παραληρήματος. Γεγονός που επί της ουσίας σημαίνει ότι η Λευκωσία δεν μπορεί να θεωρήσει πως έχει τη στήριξη της Κομισιόν στις νέες τουρκικές προκλήσεις.

Επιπλέον αποδεικνύεται ότι η Κομισιόν είναι «λίγη» απέναντι σε φωνές αντίδρασης που υπήρξαν και στο εσωτερικό της Τουρκίας εξαιτίας των δηλώσεων Ερντογάν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη δημοσιογράφο Τουμάι Τουγιάν, η οποία, απευθυνόμενη στον Τούρκο πρωθυπουργό, αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Yeni Duzen: «Σε μια χώρα που λέγεται Κύπρος, τι δουλειά έχουν 40.000 δικοί σου στρατιώτες; Ποιος είσαι εσύ και όταν το θέμα των Βαρωσίων έρχεται στην ημερήσια διάταξη μπορείς να πεις σαν να ήταν ιδιοκτησία σου ότι ‘’εγώ δεν θα δώσω σπιθαμή γης στην Κύπρο ακόμη και για την πλήρη ένταξη’’».
Η αντίδραση της Λευκωσίας
Η κυπριακή κυβέρνηση αντέδρασε στις δηλώσεις Ερντογάν, με αναφορές που εμμέσως πλην σαφώς καλούν την ΕΕ να πάρει πιο ξεκάθαρη θέση απέναντι στο ζήτημα, αφού όπως τονίζεται οι ισχυρισμοί του Τούρκου πρωθυπουργού στρέφονται «κατά κράτους-μέλους της Ε.Ε. και τούτο την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για τη διαμόρφωση κοινής διακήρυξης με στόχο την επανέναρξη ουσιαστικού και με προοπτική κατάληξης διαλόγου για το Κυπριακό».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «αντί δηλώσεων αμφισβήτησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα έπρεπε να επιδείκνυε καλή θέληση και να αποδείκνυε έμπρακτα ότι οι επανειλημμένες διαβεβαιώσεις από πλευράς Αγκυρας περί δήθεν σύντομης λύσης του Κυπριακού αντανακλούν πραγματικές προθέσεις».
Στο μεταξύ, ερώτημα για τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν τέθηκε στη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η εκπρόσωπος Τζένιφερ Ψάκι, αφού διευκρίνισε πως δεν έχει υπόψη τις δηλώσεις και θα ερευνήσει το θέμα, πρόσθεσε πως «δεν νομίζω ότι θα συμφωνούσαμε με κάτι τέτοιο».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου