Ετικέτες

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Πενήντα χρόνια από τη δολοφονία του αμερικανού προέδρου-Ο Κέννεντυ και οι Έλληνες πολιτικοί που γνώρισε



undefined
Oι Τζών Κέννεντυ και Αρχιεπίσκοπος Μακάριος σε φιλικές συνομιλίες στον Λευκό οίκο… 
Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη
akontogiannidis@yahoo.gr
Στις 22 Νοεμβρίου, συμπληρώθηκαν πενήντα χρόνια από την  δολοφονία του προέδρου Τζών Κέννεντυ στο Ντάλας του Τέξας και οι αμερικανοί θα τιμήσουν την μνήμη του πιο δημοφιλούς προέδρου που ανέδειξαν.

Μ’ αυτόν τον δημοφιλή ηγέτη, που στο τείχος του αίσχους στο Βερολίνο για να τονώσει το φρόνημα των εγκλωβισμένων δυτικοβερολινέζων βροντοφώναξε « Ιχ μπιν άϊν Μπερλίνεν» (είμαι κι εγώ ένας βερολινέζος), συναντήθηκαν μαζί του στη βραχύβια θητεία του στον Λευκό Οίκο, ο πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής το 1961  και  ο πρόεδρος της Κύπρου αρχιεπίσκοπος Μακάριος, την επόμενη χρονιά.

Το 1962, ο Μακάριος, που σκεπτόταν την τροποποίηση των Συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου, επισκέφθηκε επίσημα, κατόπιν προσκλήσεως του Κέννεντυ  την Ουάσινγκτον και προσπάθησε να  του θέσει το θέμα. Ο Κέννεντυ του το ξέκοψε άμεσα και τον αποθάρρυνε.  Σύμφωνα με επιστολή του εμπίστου του Μακαρίου πρέσβη Νίκου Κρανιδιώτη προς τον Αβέρωφ ( 19-7-1979) : “ Σε μια στιγμή ευφορίας, περί το τέλος του προγεύματος, ο Μακάριος, με το σύνηθες φιλοπαίγμον ύφος του, απευθυνόμενος προς τον Κέννεντυ είπε: «Κύριε πρόεδρε, αν ήξερα οτι θα εξελέγεσθο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν θα υπέγραφα το 1959 τις Συμφωνίες. Με τη δική σας παρέμβαση, τα πράγματα θα ημπορούσαν να είναι πολύ καλύτερα». Ο Κέννεντυ, που μέχρι τη στιγμή εκείνη ήταν φιλομειδής και ευχάριστος, πήρε απότομα σοβαρό ύφος και απάντησε: «Όχι Μακαριότατε, πολύ καλά κάνατε και τις  υπογράψατε. Κάτω απο τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν, ήταν το καλύτερο που μπορούσατε να επιτύχετε. Άλλωστε, πρέπει να ξέρετε οτι πολλά μεσολαβούν μεταξύ των χειλέων του προέδρου και των εντεταλμένων  σ΄αυτές τις περιπτώσεις οργάνων της Πολιτείας”.
undefined
Κέννεντυ και Καραμανλής στον Λευκό Οίκο με φόντο την κρίση της Κούβας
Ο Κων. Καραμανλής
Στις 19 Απριλίου 1961, ο Καραμανλής συνοδευόμενος από τους υπουργούς εξωτερικών Ευ. Αβέρωφ και Ντήν Ράσκ μπαίνει στο Λευκό Οίκο  και συνομιλεί με τον Πρόεδρο Κέννεντυ. Στις ιδιαίτερες συνομιλίες, ο Καραμανλής είπε: « Έχω την εντύπωσιν –χωρίς τούτο  να αποτελεί παράπονον- ότι υπάρχει υποτίμησις  του ελληνικού παράγοντος εκ μέρους των συμμάχων μας. Η υποτίμησις αυτή εκδηλούται τόσον εις τον στρατιωτικόν όσον και εις τον πολιτικόν τομέα». Ανέφερε τα πλεονεκτήματα που έχει η χώρα μας, τη στρατηγική της θέση, τις ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις,  την ισχύ των δύο πατριαρχείων και όλα αυτά επιτρέπουν στην Ελλάδα να παίξει ρόλο χρήσιμο και ότι «η μη αξιοποίησις  του ελληνικού παράγοντα αποτελεί σφάλμα της Συμμαχίας, αποβαίνει εις βάρος αυτής, συνεπάγεται  δε  κατ’ ανάγκην και αδικίαν εις βάρος της Ελλάδος όταν τίθεται θέμα ενισχύσεώς της». Ο Κέννεντυ απάντησε ως εξής: « Μου κάνουν εντύπωσιν οι παρατηρήσεις  σας και τις θεωρώ ορθές. Δεν γνώριζα τις πολιτικές δυνατότητες που έχει η Ελλάδα σε Μέση Ανατολή και Αφρική» και υπογράμμισε ότι θα  λάβει υπόψη του  τις παρατηρήσεις και τις απόψεις του.
Ο Καραμανλής  στη συνέχεια, ρώτησε πώς είναι οι εξελίξεις στο θέμα της Κούβας. Και ω του θαύματος, εκείνη την ώρα, τους διέκοψαν δύο απανωτά επείγοντα τηλεφωνήματα, στα οποία απάντησε  ο Κέννεντυ από το διπλανό γραφείο. Γύριζε και συνέχιζε την συνομιλία με τον Καραμανλή σα να μη συνέβαινε τίποτα… Την τρίτη φορά που τον ειδοποίησαν, μίλησε από το τηλέφωνο που είχε δίπλα του, αδιαφορώντας αν ο ξένος επισκέπτης τον ακούσει να δίνει εντολές για ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα. Αφού άκουσε για λίγο τον συνομιλητή του, είπε: «Σταματείστε το!!!» Ο Ράσκ έγινε κάτωχρος!
Καραμανλής και  Κουβανική κρίση
Όταν ο συνομιλητής του φαίνονταν να επιμένει, ο Κέννεντυ σε τόνο ξερό είπε: «Είπα σταματείστε το! Είναι εντολή!  Κάναμε σφάλμα. Η ευθύνη είναι όλη δική μου». Κατέβασε το ακουστικό και συνέχισε ατάραχος τη συνομιλία του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.  Φεύγοντας, ο Ντήν Ράσκ είπε στον Καραμανλή:  «Η τύχη θέλησε να είστε οι μόνοι μάρτυρες αυτής της δραματικής εντολής που έδωσε ο πρόεδρος με τόση ψυχραιμία…» ΄Ηταν η επιχείρηση  της ΣΙΑ για απόβαση  1500  κουβανών φυγάδων στον κόλπο των Χοίρων, που προδόθηκε και απέτυχε, αφού ο Κάστρο τους περίμενε με ισχυρές δυνάμεις…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου