Ετικέτες

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Οι Κούρδοι και τo Δημοκρατικό Συνέδριο των Λαών τίμησαν τη μνήμη των νεκρών της 6-7ης Σεπτεμβρίου 1955


Τα μέλη της Βουλής της Κωνσταντινούπολης του Δημοκρατικού Συνεδρίου των Λαών (HDK), οργάνωσε εκδήλωση για να τιμήσει τη μνήμη των νεκρών της 6-7ης Σεπτεμβρίου 1955.
Τα μέλη της Βουλής, που έκαναν συγκέντρωση καθιστικής διαμαρτυρίας μπροστά από το Λύκειο Γαλατά Σαράι, ανήρτησαν πανώ με συνθήματα όπως:
“Μην ξεχνάς και μην αφήνεις να ξεχαστούν τα γεγονότα της 6-7ης Σεπτεμβρίου 1955″
“Το μίσος δεν θα περάσει”
“Στο σπίτι του Δημήτρη ποιοι κάθονται τώρα;”

Στην εκδήλωση, στη διάρκεια της οποίας ακούστηκαν τα συνθήματα “Ζήτω η ισότητα των λαών“, “Οι λαοί ενώνονται απέναντι στο ΑΚΡ και ζητούν ειρήνη“, “Θα γκρεμίσουμε το κράτος-σφαγέα“, έδωσε το παρών ο Κούρδος βουλευτής του BDP στο νομό Σιίρτ, Οσμάν Όζτσελίκ.
Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και ο εκδότης της εφημερίδας της Κωνσταντινούπολης “Απογευματινή“, Μιχαήλ Βασιλειάδης, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε:
Τα γεγονότα της 6-7ης Σεπτεμβρίου 1955 είναι ολοζώντανα στη μνήμη μου. Το σπίτι μου εδώ ήταν. Από τις επιθέσεις πήρε το μερίδιό του για τα καλά η συνοικία Ταρλάμπασι. Το σπίτι μας το έσωσε ο θυρωρός, ο Αχμέτ εφέντης, ο οποίος είπε στον επιτιθέμενο όχλο: «Στη δική μας πολυκατοικία δεν υπάρχει Ρωμηός και γκιαούρης. Όλοι είναι Τούρκοι. Συνεχίστε, συνεχίστε».
Τότε εκείνοι κατευθύνθηκαν προς τις άλλες πολυκατοικίες.
Αργότερα, ο Αχμέτ Εφέντης πήγε και εκείνος να πάρει μέρος μαζί τους. Στα μάτια εκείνου, εμείς ήμασταν η Κατερίνα και ο Μιχάλης. Ήμασταν φίλοι του, δεν ήμασταν απλά Ρωμιοί. Άλλοι ήταν οι Ρωμιοί που είχε κατά νου εκείνος. Ενώ εμάς μας έσωσε, δεν είχε κανένα ενδοιασμό να σπάσει και να λεηλατήσει τα μαγαζιά των άλλων».
Στη συνέχεια το μέλος του ΔΣ του HDK στη συνοικία Σισλί, Φατμά Ιντζέ, διάβασε την ανακοίνωση τύπου που εξέδωσε το HDK:
Τα γεγονότα της 6-7ης Σεπτεμβρίου οργανώθηκαν και υποστηρίχθηκαν από το κράτος και από τις δυνάμεις των παρακρατικών μηχανισμών και άφησαν βαθιά ίχνη στους λαούς της Τουρκίας. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, καταστράφηκαν και λεηλατήθηκαν 4.214 σπίτια, 1004 καταστήματα, 73 εκκλησίες, μια συναγωγή, 2 μοναστήρια, 26 σχολεία, ενώ έχασαν τη ζωή τους 13 άτομα. Εμείς όμως γνωρίζουμε ότι τα πραγματικά νούμερα είναι πολύ μεγαλύτερα.
Τα γεγονότα της 6-7ης Σεπτεμβρίου 1955 ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής του τουρκικού κράτους που αποσκοπούσε στον εκτουρκισμό και εξισλαμισμό των πάντων και μέσω αυτών την δημιουργία της λεγόμενης εθνικής αστικής τάξης και κεφαλαίου. Τα γεγονότα αυτά δεν μπορούν να εξεταστούν διαχωρισμένα από τις σφαγές των Αλεβιτών στο Μαράς, τη Σεβάστεια, το Τσόρουμ, τη Γενοκτονία των Αρμενίων και τη σφαγή στο Ρομπόσκι.
Όσοδεν δικάζονται οι υπέυθυνοι αυτών των εγκλημάτων, η κυβέρνηση του ΑΚΡ και το κράτος θα είναι ένοχοι για το μαύρο παρελθόν.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο βουλευτής του BDP, Οσμάν Όζτσελίκ, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε τα εξής:
Ως αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών, η ποικιλότητα και τα χρώματα αυτής της χώρας καταστράφηκαν ολοσχερώς ή μειώθηκαν. Εμείς οι Κούρδοι αντισταθήκαμε μέχρι σήμερα σε τέτοιου είδους επιθέσεις και κατορθώσαμε να φθάσουμε μέχρι σήμερα. Καταδικάζουμε τα γεγονότα της 6-7 Σεπτεμβρίου και θα δώσουμε αγώνα μαζί με τους λαούς της Τουρκίας, για να αντιμετωπίσουμε σφαγές και καταστροφές. Έτσι θα πετύχουμε το στόχο μας και θα φθάσουμε στην ειρήνη.”
Μετά τις ανακοινώσεις και τις ομιλίες, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε ειρηνικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου