Μπολσεβίκοι και εργάτες πραγματοποίησαν έφοδο και κατέλαβαν τα Χειμερινά Ανάκτορα όπου είχε την έδρα της η κυβέρνηση Κερένσκι. Την ίδια στιγμή αποσπάσματα της Κόκκινης Φρουράς και της φρουράς της Αγίας Πετρούπολης με επικεφαλής τον πρόεδρο του Σοβιέτ της Αγίας Πετρούπολής Λέων Τρότσκι κατέλαβαν χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία και αντίσταση, στην σειρά όλα τα κυβερνητικά κτίρια και τα εργοστάσια, λαμβάνοντας την εξουσία από την αστική τάξη.

Εκείνη την νύχτα για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία -είχε προηγηθεί η Παρισινή Κουμμούνα η οποία έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και μικρότερη διάρκεια- το όνειρο των απανταχού καταπιεσμένων εργαζόμενων γινόταν πράξη. Η εξουσία ήταν στα χέρια των εργατών. Η επανάσταση δεν έγινε με το πάτημα ενός κουμπιού, καθώς τα πρώτα σημάδια για το τι θα ακολουθούσε είχαν αρχίσει να διαφαίνονται από τον Μάρτιο του 1917 Η Ρωσία βρίσκονταν επί τρία χρόνια στα χαρακώματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, με τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει τα δυο εκατομμύρια. Σε όλες τις ρωσικές πόλεις η έλλειψη τροφίμων γίνονταν εφιαλτική.
Την ίδια στιγμή ο αγροτικός πληθυσμός έβλεπε την νεολαία του να χάνεται στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τους γαιοκτήμονες να γλεντούν πάνω στην γη όπου οι ίδιοι μοχθούσαν. Το πρώτο βήμα για την αλλαγή και την έναρξη της προεπαναστατικής διεργασίας την έδωσαν οι εργάτριες στην Αγία Πετρούπολη  οι οποίες στις 8 Μαρτίου του 1917 –την ημέρα της γυναίκας- ξεχύθηκαν στους ζητώντας ψωμί και πραγματοποιώντας γενική απεργία. Η πράξη τους αποτέλεσε την  πρώτη επαναστατική σπίθα, καθώς στη συνέχεια ο Τσάρος παραιτήθηκε και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την Οκτωβριανή επανάσταση.
Η επόμενη ημέρα της Οκτωβριανής Επανάστασης μόνο εύκολη δεν ήταν καθώς ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος με τους Λευκούς. Ωστόσο υπό την πολιτική και στρατιωτική καθοδήγηση των Λένιν και Τρόστσκι και αυτό το εμπόδιο, με χιλιάδες δυστυχώς θύματα και από τις δυο πλευρές, ξεπεράστηκε. Στις 30 Απριλίου του 1918 γίνεται στη Μόσχα απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Β.Ι. Λένιν από την οποία τραυματίστηκε σοβαρά. Από εκείνη την ημέρα η υγεία του άρχισε να εξασθενεί μέχρι που στις 21 Ιανουαρίου 1924 πέθανε στο Γκόργκι έξω από τη Μόσχα. Ο θάνατος του αλλά κυρίως η καθυστερημένη απόφαση του να επιλέξει τον Τρότσκι για διάδοχο του ήταν μοιραία και για την Ρωσία, αλλά και για την επανάσταση καθώς ο Ιωσήφ Στάλιν από καιρό είχε προφτάσει να πάρει στα χέρια του τον μηχανισμό. Η επόμενη ημέρα για την Σοβιετική Ένωση χωρίς τον Λένιν και με τον Τρότσκι αρχικά στην εξορία και στην συνέχεια δολοφονημένο στο Μεξικό με ένα τσεκούρι στο κεφάλι δεν θα είναι η ίδια.
Ο Ιωσήφ Στάλιν θα δημιουργήσει ένα κρατικό καπιταλισμό και θα ξεκινήσει έναν πόλεμο φαντασμάτων εντός της χώρας του με χιλιάδες νεκρούς. Τα μοναδικά που ακόμα και οι εχθροί του, του αποδίδουν ως θετικά είναι η νίκη της ΕΣΣΔ επί των φασιστών και ο απίστευτος και αξιοκρατικός μηχανισμός που υπήρχε επί ΕΣΣΔ, στον οποίο μέχρι σήμερα βασίζεται ένα αρκετά μεγάλο μέρος των υποδομών της Ρωσίας. Το γεγονός πως επί των ημερών της ΕΣΣΔ υπήρχε 0% ανεργία, το επίπεδο περίθαλψης, τεχνών, επιστημών βρέθηκαν στο απόγειο τους, είναι στοιχεία που δεν μπορεί να αμφισβητηθούν. Αυτό στο οποίο δεν έχει δοθεί απάντηση είναι στο γιατί χρειάζονταν τόσο αίμα για να επιτευχθεί αυτό.
Η Οκτωβριανή Επανάσταση, ουσιαστικά άρχισε στις 7 Νοεμβρίου του 1917 και τελείωσε με τον θάνατο του Λένιν τον Ιανουάριο του 1924 καθώς αυτό που ακολούθησε ουδεμία σχέση είχε με την θεωρεία των Μαρξ και  Ένγκελς και με τις προσδοκίες των εργατών. Για αυτό μάλιστα όσοι μέχρι σήμερα φοβούνται την επανάληψη μιας επανάστασης επικαλούνται τεχνηέντως την περίοδο του Στάλιν και όχι την πραγματική επανάσταση των Λένιν και Τρότσκι. Άλλοι πάλι λένε πως στην προσπάθεια τους οι Μπολσβίκοι να πάρουν την εξουσία χρησιμοποίησαν βία. Αλήθεια είναι. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κάποια εξουσία που να πει στους εργάτες «περάστε και καθίστε να αναλάβετε». Αναφερθήκαμε στην σχέση της επανάστασης με του αίματος. Είναι αυτονόητο πως έστω και ένα μυρμήγκι αν κάποιος το σκοτώσει είναι φρικτό. Πόσο μάλλον μια ανθρώπινη ζωή. Ωστόσο καλό θα είναι να συνειδητοποιήσουμε πόσες χιλιάδες ζωές σε όλο τον κόσμο έχει σκοτώσει.