Ετικέτες

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν την αιτία του τζετ λαγκ


undefined
Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί μας παίρνει τόσο πολύ χρόνο για να προσαρμοστούμε όταν ταξιδεύουμε σε νέες ζώνες ώρας.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης λένε ότι έχουν βρει το “μοριακό φρένο” που εμποδίζει το φως να κάνει επανεκκίνηση του βιολογικού ρολογιού του σώματος μας, όταν ταξιδεύουμε με αεροπλάνο προκαλώντας μας το λεγόμενο τζετ λαγκ.
Το βιολογικό μας ρολόι μας κρατάει σε αρμονία το πρότυπο της ημέρας και της νύχτας ενώ παράλληλα επηρεάζει την πείνα , τη διάθεση και την αρτηριακή πίεση .Το φως της ημέρας δρα σαν ένα κουμπί επαναφοράς ,που επαναφέρει το βιολογικό μας ρολόι στην σωστή λειουργία.
Όταν όμως τα ταξιδεύουμε αεροπορικώς ανά τον κόσμο όπου υπάρχει μεγάλη διαφορά ώρας, το βιολογικό μας ρολόι χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί.
Τότε προκαλείται το γνωστό τζετ λαγκ , το οποίο συνεπάγεται κόπωση, η οποία μπορεί να διαρκέσει για ημέρες .
Η ερευνητική ομάδα λοιπόν θέλησε να ερευνήσει γιατί ο οργανισμός δεν προσαρμόζεται αυτόματα. Μελέτησαν λοιπόν ποντίκια τα οποία έχουν τους ίδιους μηχανισμούς λειτουργίας βιολογικού ρολογιού με του ανθρώπου.
Επικεντρώθηκαν σε ένα τμήμα του εγκεφάλου , το οποίο διατηρεί το υπόλοιπο σώμα σε συγχρονισμό και εντόπισαν τμήματα του DNA που άλλαζαν τα επίπεδα της δραστηριότητάς τους ανάλογα με το φως .
Από την μελέτη διαπίστωσαν ότι ένας τεράστιος αριθμός γονιδίων ενεργοποιούνται κατά το τζετ λαγκ, αλλά στη συνέχεια μια πρωτεΐνη που ονομάζεται SIK1 απενεργοποιεί την δράση τους και ενεργεί ως φρένο περιορίζοντας την επίδραση του φωτός .
Πηγή : news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου