Ετικέτες

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Κένυα: Στόχος της Interpol η «Λευκή Χήρα»


Διεθνές ένταλμα σύλληψης εξέδωσε η Interpol για τη Βρετανίδα Σαμάνθα Λέθγουαϊτ, γνωστή με το προσωνύμιο «Λευκή χήρα», χωρίς ωστόσο να την εμπλέκει στην επίθεση εναντίον του εμπορικού κέντρου Ουέστγκεϊτ στο Ναϊρόμπι.

Η ανακοίνωση της Ιντερπόλ αναφέρει ότι η Λέθγουαϊτ, 29 ετών που χρησιμοποιεί επίσης το όνομα Νάταλι Γουέμπ, καταζητείται στην Κένυα για κατοχή εκρηκτικών και συνωμοσία για τη διάπραξη εγκλήματος, κατηγορίες που εκκρεμούν εις βάρος της από τον Δεκέμβριο του 2011.


Η επικίνδυνη γυναίκα ήταν παντρεμένη με έναν εκ των τρομοκρατών που ανατινάχθηκε στο μετρό του Λονδίνου. Από τότε και όντας έγκυος στο δεύτερο παιδί εξαφανίστηκε και δεν επικοινωνούσε ούτε με την οικογένειά της.

Η Βρετανή φέρεται να διατηρούσε σχέσεις με την οργάνωση Αλ Σαμπάμπ, ενώ από τις πρώτες ώρες εκδήλωσης της επίθεσης είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες ότι μεταξύ των δραστών υπήρχαν και ξένοι υπήκοοι, κυρίως Αμερικανοί και Βρετανοί.

Οι Σαμπάμπ είχαν διαψεύσει αυτές τις πληροφορίες, ενώ ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα είχε αρνηθεί να τις επιβεβαιώσει, εν αναμονή των συμπερασμάτων των ειδικών.

ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Ένα σοκαριστικό βίντεο δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα και δείχνει την πραγματική έκταση της καταστροφής στο εμπορικό κέντρο Westgate του Ναϊρόμπι, μετά την 4ήμερη ομηρεία και τη μάχη μεταξύ ισλαμιστών της οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ και κενυατικών δυνάμεων.

Λήψη από αέρος δείχνει έναν «κρατήρα» στο κέντρο της οροφής του εμπορικού κέντρου μετά την κατάρρευση τριών ορόφων μετά τη χρήση ρουκετοβόλων από τον κενυατικό στρατό, με αποτέλεσμα την κατάρρευσης μιας από τις κολώνες στήριξης του κτηρίου, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες από στρατιώτες των κενυατικών ένοπλων δυνάμεων, πολλοί όμηροι βασανίστηκαν απάνθρωπα από τους τρομοκράτες, οι οποίοι τους έβγαλαν τα μάτια, τους διαμέλισαν και τους κρέμασαν από το ταβάνι με γάντζους.

Η φρίκη δεν είχε τέλος καθώς οι τρομοκράτες ευνούχισαν πολλούς από τους ομήρους ενώ στη συνέχεια τους σκότωναν αφού πρώτα τους τύφλωναν και τους αφαιρούσαν δάχτυλα.


Πολλά παιδιά έπεσαν θύματα δολοφονίας καθώς σύμφωνα με τους Κενυάτες στρατιώτες, τα άψυχα κορμιά τους έφεραν ακόμα τα μαχαίρια που τους πήραν τη ζωή.

ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΚΡΑΤΟΥΝ 8 ΥΠΟΠΤΟΥΣ

Οι κενυατικές αρχές κρατούν οκτώ ανθρώπους σε σχέση με την επίθεση το περασμένο Σαββατοκύριακο από ισλαμιστές μαχητές στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ του Ναϊρόμπι, ενώ τρεις άλλοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την ανάκρισή τους, δήλωσε σήμερα ο Κενυάτης υπουργός Εσωτερικών Τζόζεφ Όλε Λένκου.

"Η αστυνομία κρατάει οκτώ υπόπτους στην προσπάθειά της να αποκαλύψει ποιος κρύβεται πίσω από την τρομοκρατική επίθεση. Άλλοι τρεις ανακρίθηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι", σημείωσε ο Τζόζεφ Όλε Λένκου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Οι ύποπτοι κρατούνται βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου, το οποίο σημαίνει ότι μπορούν να παραμείνουν υπό κράτηση "για μεγαλύτερη χρονική περίοδο προτού τους απαγγελθούν κατηγορίες", πρόσθεσε ο ίδιος χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Ο Λένκου επανέλαβε ότι η Κένυα είναι αποφασισμένη να μην αποσύρει τους στρατιώτες της από την Σομαλία, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια αποστολή "εθνικής ασφάλειας".

"Πήγαμε στην Σομαλία επειδή οι Σεμπάμπ συνιστούσαν μια απειλή για την εθνική μας ασφάλεια (...) Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα σε αυτό το μέτωπο έως ότου κρίνουμε ότι προστατεύονται η ασφάλειά μας και τα συμφέροντά μας", σημείωσε ο Λένκου.


Αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την επίθεση αυτή, η οποία στοίχισε την ζωή σε τουλάχιστον 67 ανθρώπους, οι Σεμπάμπ δήλωσαν ότι ενήργησαν σε αντίποινα για την κενυατική στρατιωτική επέμβαση που εξαπολύθηκε στην Σομαλία στα τέλη του 2011.

"Αποσύρετε τους στρατιώτες σας (...) ειδάλλως να είσαστε έτοιμοι για άλλα λουτρά αίματος στο έδαφός σας", είχε προειδοποιήσει την Τετάρτη το βράδυ ο επικεφαλής των Σομαλών Σεμπάμπ, Άχμεντ Άμπντι Γκοντάν.



Πηγή :  newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου