Ετικέτες

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Κατέβασε ρολά το βιβλιοπωλείο «Ζερβόπουλου», το παλαιότερο της Κέρκυρας



20-09-11_407216_1
Αποχαιρετήσε τους φίλους του και κατεβάσε τα ρολά του, το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2013, το παλαιότερο βιβλιοπωλείο της Κέρκυρας, μετά από εννιά δεκαετίες συνεχούς λειτουργίας στο ίδιο σημείο και με την ίδια μορφή, στο ιστορικό κέντρο της πόλης του νησιού.


Το βιβλιοπωλείο «Ζερβόπουλου», στη θέση του οποίου, επί της οδού Μιχαήλ Θεοτόκη, θα λειτουργήσει πρατήριο αρτοσκευασμάτων και άλλων προϊόντων ζύμης, ιδρύθηκε από τον Σπύρο Ζερβόπουλο το 1923, μετά την επιστροφή του από τη Μικρασιατική εκστρατεία. Καθιερώθηκε με την πάροδο του χρόνου ως σημείο αναφοράς για το παλαιό και το σύγχρονο, ποιοτικό κερκυραϊκό βιβλίο, που κυριάρχησε στις προθήκες του ως σήμερα. Τον Σπύρο Ζερβόπουλο διαδέχθηκε στο βιβλιοπωλείο στα τέλη της δεκαετίας του 1960 η κόρη του Αγγελική, ενώ το 2003 η λειτουργια του βιβλιοπωλείου πέρασε στην τρίτη γενιά της οικογένειας, τον εγγονό Σπύρο Ζερβόπουλο και τη Σπυριδούλα Ζερβοπούλου – Γιάννου, που συνέχισαν επάξια την οικογενειακή παράδοση.

Αν και οι λόγοι της παύσης της λειτουργίας του βιβλιοπωλείου, που κοσμούσε το ιστορικό κέντρο της πόλης του νησιού, δεν έχουν γίνει επισήμως γνωστοί, αυτή αποδίδεται στη γενικότερη οικονομική καχεξία, που έχει πλήξει σφοδρά την αγορά του βιβλίου, ενώ είναι βέβαιο ότι η σχετική απόφαση επηρεάστηκε από την επικείμενη έναρξη λειτουργίας καταστήματος γνωστής αλυσίδας βιβλίων και ειδών τεχνολογίας, πολιτισμού και ψυχαγωγίας σε κεντρικό σημείο της πόλης της Κέρκυρας.

Μαζί με τη σαπωνοποιία «Πατούνη», το βιβλιοπωλείο «Ζερβόπουλου», στο οποίο μπορούσε να ανατρέξει κανείς για να βρει όχι μόνο σύγχρονα, αλλά και παλαιότερα κερκυραϊκά βιβλία, ήταν μέχρι τώρα, κατά πολλούς, η παλαιότερη, συνεχώς λειτουργούσα στο ίδιο σημείο, κερκυραϊκή επιχείρηση.

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου