Στην Αγία Πετρούπολη επιστρέφει το ερευνητικό σκάφος Φιοντόροφ από το 58ο ταξίδι του στη ρωσική Αρκτική. Το Ρωσικό Ινστιτούτο Ερευνών της Αρκτικής και Ανταρκτικής ανέφερε ότι το πλοίο θα φθάσει στο λιμάνι της Αγίας Πετρούπολης στις 10 Μαΐου. Στο Φιοντόροφ επιβαίνουν 55 μέλη της αποστολής, ως επί το πλείστον ειδικοί από τους σταθμούς Προγκρές και Νοβολαζαρέβσκαγια.

Το ταξίδι του Φιοντόροφ ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου 2012 και διήρκεσε 190 ημέρες, καλύπτοντας  30.600 ναυτικά μίλια, συμπεριλαμβανομένων 7.600 ναυτικών μιλίων ανάμεσα σε παγόβουνα της Ανταρκτικής.
"Κάθε έργο έχει εκτελεστεί με ακρίβεια και εντός των προθεσμιών. Ειδικοί του Ινστιτούτου και άλλων ερευνητικών κέντρων της χώρας θα αξιολογήσουν την ποιότητα της επιστημονικής έρευνας που έγινε κατά τη διάρκεια της αποστολής" αναφέρεται στη σχετική έκθεση.
Επίσης, το Φιοντόροφ θα παραδώσει δείγματα καταψυγμένου νερού που ελήφθησαν από τη λίμνη Βοστόκ τον Ιανουάριο του 2013.
Στις αρχές  Φεβρουαρίου του 2012, πρώτοι οι Ρώσοι επιστήμονες είχαν τρυπήσει την επιφάνεια της λίμνης Βοστόκ, φθάνοντας σε ύδατα που βρίσκονται απομονωμένα κάτω από τον πάγο της Ανταρκτικής για εκατομμύρια χρόνια. Συγκεκριμένα, στις 5 Φεβρουαρίου τρυπώντας τα τελευταία μέτρα του πάγου (με συνολικό πάχος 3.768 μέτρα) έφτασαν στην υπο-παγετώδη επιφάνεια της λίμνης.
Η Ακαδημία των Επιστημών παρομοίασε την επιστημονική επιτυχία με αυτή της προσγείωσης στον Άρη, καθώς μεταξύ άλλων, η λίμνη μπορεί να περιέχει μοναδικούς οργανισμούς άγνωστους στην επιστήμη. Τα δείγματα νερού της λίμνης  Βοστόκ εξετάζονται στα εργαστήριά του Ινστιτούτου της Αρκτικής και της Ανταρκτικής και από το Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής της Αγίας Πετρούπολης.
RUSSIA TODAY