Ετικέτες

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Η καρδιά της παράδοσης χτυπά στην πύλη του Αγ. Γεωργίου


Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Μαΐου 22, 2013
Της Κορίνας Καφετζοπούλου
Οι γυναίκες στο δήμο Αρχανών -Αστερουσίων προσπαθούν να κρατήσουν τις παραδόσεις ζωντανές και να μεταδώσουν τη γνώση των γιαγιάδων στις νεότερες.
αργαλειός, κρητη, υφαντική τέχνη, δημος αρχανών αστερουσίωνΚαι μέχρι σήμερα τα πάνε πολύ καλά, αν σκεφτεί κανείς ότι ήδη πάρα πολλές γυναίκες μεγαλύτερες και νέες έπιασαν ξανά τους αργαλειούς και φτιάχνουν, όχι μόνο κουρελούδες και πατάκια, αλλά και τα χρειαζούμενα της εποχής: από σουπλά μέχρι καπνοθήκες!
Μερικά από τα δημιουργήματά τους, τα εκθέτουν στην πύλη του Αγίου Γεωργίου, στην έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Μαΐου.

Όλα τα υφαντά είναι φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά. Όσα παλιά ρούχα υπήρχαν στην περιοχή συγκεντρώθηκαν κι έγιναν εξαιρετικά βαμβακερά νήματα με τα οποία δημιουργούνται έργα τέχνης.
Στο συγκεκριμένο δήμο, οι γυναίκες της περιοχής έκαναν επιστροφή στις ρίζες, χάρη στο μεράκι και την ευαισθησία μιας κοινωνικής λειτουργού του δήμου Αρχανών –Αστερουσίων, της κ. Ευανθίας Λιναρδάκη η οποία έβαλε το «σπόρο σε πολύ πρόσφορο έδαφος».
αργαλειός, κρητη, υφαντική τέχνη, δημος αρχανών αστερουσίων
Η κ. Λιναρδάκη είναι κοινωνική λειτουργός του οργανισμού κοινωνικής αλληλεγγύης και παιδείας του δήμου Αρχανών Αστερουσίων της Δ.Ε Αστερουσίων.
Η ίδια δεν άντεχε να βλέπει τους καμένους, κατεστραμμένους ή πεταμένους αργαλειούς, για αυτό και κινητοποιήθηκε για να τους στήσει ξανά προκειμένου να διαδοθ και στις επόμενες γενιές, τα «μυστικά και η αυθεντική ορολογία» αυτής της πανάρχαιας τέχνης.
Κάπως έτσι λοιπόν ξεκίνησε η προσπάθεια για τα μαθήματα αργαλειού σε διαμερίσματα του δήμου Αρχανών – Αστερουσίων.
Στη δημοτική ενότητα Αστερουσίων τα μαθήματα γίνονται στον Πύργο, το Μεσοχωριό, το Χάρακα, Τεφέλι, Πραιτώρια.
Για την ενότητα Αρχανών, στις Αρχάνες για την ενότητα Καζαντζάκη, στο Χουδέτσι.
Εκτός από την υφαντική τέχνη, ασχολούνται και με την καλοθοπλεκτική.αργαλειός, κρητη, υφαντική τέχνη, δημος αρχανών αστερουσίων
Εκτός από τις παραδοσιακές τέχνες ασχολούνται και με το ντεκουπάζ, τη δημιουργική μεταποίηση και το κόσμημα και τα εικαστικά. Συνολικά με αυτές τις δραστηριότητες ασχολούνται περισσότερες από 150 γυναίκες.
Πολλές από αυτές θέλουν να ασχοληθούν πλέον επαγγελματικά ενώ ήδη έχουν μπει οι βάσεις και για τη δημιουργία γυναικείου συνεταιρισμού.
Περισσότερες πληροφορίες για τις τέχνες που αναπτύσσονται στο δήμο Αρχανών Αστερουσίων στα τηλέφωνα. 28930 22867, 28933 40133
MadeinCreta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου