Ετικέτες

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Ο στρατός του μέλλοντος

Ο στρατός του μέλλοντος
Πηγή: PhotoXPress
Η ειδική Επιτροπή που λογοδοτεί στο πρόεδρο της Ρωσίας για θέματα προωθημένων  στρατιωτικών τεχνολογιών, με επικεφαλής τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, Ντμίτρι Ρογκόζιν, πρότεινε πρόσφατα στο ρωσικό Ίδρυμα Προηγμένων Μελετών (ΙΠΜ) τα δέκα πιο προχωρημένα ερευνητικά προγράμματα. Πολλά από αυτά, μπορεί να φαντάζουν ως σενάρια επιστημονικής φαντασίας, είναι όμως απολύτως εφικτά και -το πιθανότερο- θα γίνουν πράξη. Ιδού τα δέκα προγράμματα, έτσι όπως καταγράφονται στην εισήγηση της Επιτροπής:


Όργανα σαν εξαρτήματα
Οι βιοϊατρικές τεχνολογίες αποτελούν πρόγραμμα υψηλής προτεραιότητας. Το Συμβούλιο προτείνει να φτιαχτούν όργανα και ιστοί από κύτταρα του ίδιου του τραυματία ή του ασθενούς, μέσω της “εφαρμογής κυτταρικής επίστρωσης πάνω σε αποκυτταρωμένο σκελετό από πρωτεΐνη ή συνθετικό υλικό, με χρήση παραγόντων ανάπτυξης προς ελεγχόμενη διαφοροποίηση βλαστικών κυττάρων”.

Ρομπότ-αράχνη για θεραπείες εντατικής
Απαιτείται η ανάπτυξη ενός πλήρως ρομποτικού συστήματος για την παροχή ιατρικής περίθαλψης επιτόπου στο πεδίο μάχης. Ενα τέτοιο “ρομπότ εντατικής θεραπείας” θα μείωνε σημαντικά τις απώλειες σε έμψυχο υλικό. Θα δημιουργηθεί, λοιπόν, μια “ρομποτική μηχανή - αράχνη” για επιχειρησιακές στρατιωτικές ιατρικές ομάδες,  και ένα αυτοματοποιημένο σύστημα εκκένωσης πεδίου μάχης.

Φορητές συσκευασίες αίματος
Για την παραγωγή τεχνητού ανθρώπινου αίματος, προτείνεται η δημιουργία μιας φορητής μονάδας παραγωγής περίπου 100 κιλών ερυθροκυττάρων την ημέρα.

Κατεψυγμένα ανθρώπινα όργανα
Η κρυογενική ανθρώπινων οργάνων. Σήμερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Συμβουλίου, ο κύκλος συντήρησης οργάνων δεν υπερβαίνει τις 24 ώρες σε τέσσερις βαθμούς Κελσίου. Αντίθετα, η ανάπτυξη της κρυογενικής συντήρησης θα μπορούσε να παρατείνει αυτή τη διάρκεια μέχρι ένα έτος ή και περισσότερο.

Ζωντανά εργοστάσια”
Ανάπτυξη καυσίμων από κυτταρίνη (βιοντίζελ) και παραγωγή υλικών με τη χρήση των πλέον εξελιγμένων μεθόδων της Βιοχημείας και της Πληροφορικής. Εκτιμάται ότι με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί η παραγωγή κατασκευαστικών υλικών και καυσίμων με μεθόδους της συνθετικής βιολογίας και βιομηχανικής βιοτεχνολογίας.

Ρεύμα στα τρένα με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες
Μια από τις λύσεις για να καλυφθούν οι ανάγκες σε ενέργεια, είναι οι καινοτόμες επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Στο σύντομο μέλλον θα έχουμε τέτοιες μπαταρίες ισχύος MW και άνω, οι οποίες θα διασφαλίζουν ηλεκτρική ενέργεια ακόμα και για να δουλέψουν  τρένα, εργοστάσια, μέχρι και μεγάλοι οικισμοί.

Από τη Μόσχα στο Βλαδιβοστόκ μέσα σε 3 ώρες
Υπερηχητικό τρένο κενού αέρος. Η υλοποίηση του προγράμματος δημιουργίας τρένου με μαγνητικό μαξιλάρι (μάγκλεβ ) θα επιλύσει τα προβλήματα των μεταφορών στις αχανείς εκτάσεις της Ρωσίας. “Η ταχύτητα του μάγκλεβ ανέρχεται σε 600 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ ένα τρένο κενού αέρος μπορεί, θεωρητικά, να αναπτύσσει ταχύτητες μέχρι και μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα την ώρα. Ετσι, για πρώτη φορά η Ρωσία θα μπορέσει να συγκριθεί με τις ευρωπαϊκές χώρες, ως προς την ταχύτητα των μεταφορών. Ενα ταξίδι από τη Μόσχα στο Βλαδιβοστόκ με επίγειο μέσο μεταφοράς θα κρατάει 2-3 ώρες, και αυτό είναι πραγματικά εφικτό”, αναφέρεται στην εισήγηση του Συμβουλίου. Το ίδιο, προτείνει επίσης, τη δημιουργία ενός υπερηχητικού αεροπλάνου. Ετσι, η πτήση μέχρι μέχρι τις βορειοαμερικανικές ακτές του Ειρηνικού, θα είναι μόλις δύο ώρες.


Ασανσέρ στο διάστημα και ορυχεία στον Άρη
Η πιο φιλόδοξη ιδέα είναι το διαστημικό ασανσέρ. Ενα καλωδιακό μεταφορικό σύστημα. “Η δημιουργία του ασανσέρ θα καταστήσει οικονομικά συμφέρουσες τις μελλοντικές προσπάθειες για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στη Σελήνη, τον Άρη, και σε αστεροειδείς. Επίσης θα επιτρέψει την οργάνωση σε τροχιά της συναρμολόγησης βαρέων διαστημικών σκαφών για μακρινές πτήσεις εντός του Ηλιακού συστήματος”. Οι επιστημονικές μελέτες για το διαστημικό ασανσέρ, σύμφωνα με πληροφορίες των εισηγητών, χρηματοδοτούνται ήδη από τη NASA.

Ρωσικό “Matrix”
Δημιουργία σειράς επιχειρησιακών συστημάτων, έγκαιρης προειδοποίησης, εντοπισμού στόχου και επίθεσης. Αυτά θα ενσωματωθούν σε επίγεια ρομποτικά συστήματα επανδρωμένων αεροσκαφών, και θα επικοινωνούν με το Ενιαίο Σύστημα Διαχείρισης Τακτικών Δυνάμεων. Στο μέλλον ενδέχεται να συμπεριληφθούν σε ένα ενιαίο “έξυπνο δίκτυο”.

Εξολοθρευτές στο στρατό
Στρατιωτική ρομποτική. Αυτός ο στόχος διαιρείται σε επιμέρους τομείς. Πρόκειται, για παράδειγμα: Για αυτόνομα ρομπότικά βαθυσκάφη, με εκτεταμένη διάρκεια λειτουργίας, για συντήρηση πλοίων και εξερεύνηση των πυθμένων των ωκεανών. Για ένα επανδρωμένο πτητικό σύστημα μεγάλου υψομέτρου, κατόπτευσης και εντοπισμού στόχων, με εξαιρετικά παρατεταμένη διάρκεια πτήσης. Για ένα επίγειο ρομπότ περιπολίας στο δρόμο με σασί αυτοκινήτου υψηλής βατότητας, καθώς και εξωτερικό σκελετό αυξητικό  της μυικής μάζας. Ωστόσο, εκτιμάται ότι τα ρομπότ έχουν ακόμη μεγάλη απόσταση να διανύσουν μέχρι να υποκαταστήσουν τις δεξιότητες ενός συνηθισμένου στρατιώτη, όπως και των χειριζόμενων από τον άνθρωπο μηχανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου