Ετικέτες

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Εκνευρισμός στην Τουρκία για το κυπριακό βέτο Πολύ υψηλοί τόνοι στην Άγκυρα για Λευκωσία και Βρυξέλλες



ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 2 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2011

Εκνευρισμός στην Τουρκία για το κυπριακό βέτο Πολύ υψηλοί τόνοι στην Άγκυρα για Λευκωσία και Βρυξέλλες

Του Νίκου Στέλγια
Ο εκνευρισμός και ο προβληματισμός της Άγκυρας αντικατοπτρίζεται και στις τελευταίες επίσημες τοποθετήσεις του Υπουργού Ε.Ε. της γειτονικής χώρας, Εγκεμέν Μπαγίς. 
Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα οι κύκλοι της τουρκικής κυβέρνησης εκφράζουν έντονο θυμό και προβληματισμό για τον πρόσφατο αποκλεισμό της χώρας του από ευρωπαϊκή σύνοδο για την κρίση στην Συρία. Η οργή της τουρκικής πλευράς αφορά την στάση της Λευκωσίας, των Βρυξελλών και των Αθηνών.
Τουρκική δημοσιογραφική πηγή διευκρινίζει στην www.kathimerini.com.cy ότι η στάση της Λευκωσίας και της Αθήνας φέρνει στο προσκήνιο τις “εχθρικές διαθέσεις” αυτών των χωρών για την Τουρκία.
Ο εκνευρισμός και ο προβληματισμός της Άγκυρας αντικατοπτρίζεται και στις τελευταίες επίσημες τοποθετήσεις του Υπουργού Ε.Ε. της γειτονικής χώρας, Εγκεμέν Μπαγίς. Όπως ενημερώνει τους αναγνώστες της η τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα “AB Haber”, η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με το τουρκικό Υπουργείο Ε.Ε., ο κ. Μπαγίς δεν κρύβει πλέον τον εκνευρισμό του για την αρνητική στάση κάποιων μελών της Ε.Ε. σχετικά με την ενταξιακή πορεία της χώρας του στην ένωση.
“Να μην μας δίνουν συμβουλές. Ας εφαρμόσουν πρώτα τις αποφάσεις τους. Να πείσουν τις 27 χώρες και μετά να απευθυνθούν στην Τουρκία”, υπήρξε η γεμάτη εκνευρισμό τοποθέτηση του κ. Μπαγίς, αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της είδησης του αποκλεισμού της Τουρκίας από την ευρωπαϊκή σύνοδο για την κρίση στην Συρία. 


Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Μπαγίς εξακολουθεί να απολαμβάνει τις γνωστές θέσεις του: “Οι χώρες - μέλη της Ε.Ε. να συνάψουν απευθείας εμπορικές σχέσεις με την ΤΔΒΚ. Οι χώρες - μέλη της Ε.Ε. να πραγματοποιήσουν απευθείας πτήσεις στο αεροδρόμιο της Τύμπου. Τότε και εμείς θα ανοίξουμε τα λιμάνια μας στην Κυπριακή Δημοκρατία. Με αυτό τον τρόπο δεν θα αναγνωριστεί διεθνώς η ΤΔΒΚ και εμείς δεν θα αναγνωρίσουμε επισήμως την Κύπρο. Τουλάχιστον έτσι θα αναπτυχθεί το εμπόριο και θα εξασφαλιστεί η οικονομική ευμάρεια και έτσι θα διευκολυνθεί η επίλυση του Κυπριακού”.
 

Κατά την άποψη του κ. Μπαγίς, το γεγονός ότι η Ε.Ε. θέτει ως προϋπόθεση για την άρση της οικονομικής απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων την επίλυση του Κυπριακού έρχεται σε αντίθεση με τις υποσχέσεις που έχουν δώσει στο παρελθόν οι Βρυξέλλες στην Άγκυρα. 
Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, ο Τούρκος Υπουργός χαρακτηρίζει την Κύπρο ως “το κακομαθημένο μωρό της Ευρώπης” και ισχυρίζεται ότι η Λευκωσία δεν επιθυμεί την λύση του Κυπριακού.
 

Θυμίζουμε ότι χθες  η www.kathimerini.com.cy ενημέρωσε τους αναγνώστες της ότι οι κύκλοι του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών διαρρέουν και σχολιάζουν την πληροφορία ότι η χώρα τους δεν συμμετάσχει σε ευρωπαϊκή σύνοδο για την κρίση στην Συρία εξαιτίας του “βέτο” της Κύπρου.

* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της "Κ" στην Κωνσταντινούπολη 
www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου