Ετικέτες

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Η απομόνωση του Ιράν περιπλέκει το ζήτημα των πυρηνικών


Η απομόνωση του Ιράν περιπλέκει το ζήτημα των πυρηνικών


THE NEW YORK TIMES


Η απόφαση της Βρετανίας να κλείσει την, βανδαλισμένη από επεισόδια, πρεσβεία της στην Τεχεράνη και να διώξει όλους τους Ιρανούς διπλωμάτες από το Λονδίνο, οδηγεί το Ιράν να μοιάζει ολοένα και περισσότερο με τον παρία της διεθνούς κοινότητας. Η απομόνωση αυτή μπορεί να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες της Δυσης να σταματήσουν το Ιράν από την απόκτηση ακόμη περισσότερων πυρηνικών όπλων.

Το Ιρανικό πρόγραμμα έχει προκαλέσει τις υποψίες ότι το Ισραήλ ενδέχεται να εξαπολύσει προληπτικές επιθέσεις εναντίον πυρηνικών στόχων, που το Ιράν ισχυρίζεται πως χρησιμοποιούνται για ειρηνικούς σκοπούς. Ωστόσο, μιλώντας την περασμένη Πέμπτη στο ισραηλινό ραδιόφωνο, ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Εχούντ Μπαράκ, ειπε πως «δεν έχουμε καμία πρόθεση, μέχρι στιγμής, να πάρουμε μέτρα, αλλά το κράτος του Ισραήλ δεν φοβάται και θα δράσει με ηρεμία και ησυχία. Δεν χρειαζόμαστε μεγάλους πολέμους».
Παρ’όλο που η Βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη έχει επανειλημμένα αποκηρυχθεί από πολλούς Ιρανούς ως «μια φωλιά κατασκόπων», διπλωμάτες λένε πως η συντήρηση της τα τελευταία 30 χρονια, την εποχή που οι ΗΠΑ απουσίαζαν από την χώρα αυτή, χρησίμευσε ως συνεκτικός σύνδεσμος για πολλές διπλωματικές επαφές γύρω από το ζήτημα των πυρηνικών, ακόμη κι αν αυτές στην πορεία αποδείχτηκαν ανεπιτυχείς.
Ανακοινώνοντας το κλείσιμο των πρεσβειών σε Τεχεράνη και Λονδίνο, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χέιγκ τόνισε πως οι διπλωματικές σχέσεις δεν διακόπηκαν ολοκληρωτικά, όπως πριν 22 χρονια, τότε που ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Χομεϊνί, είχε εκδώσει «φετφά», δηλαδή την θανατική διαταγή του «βλάσφημου» συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι για την έκδοση των «Σατανικών Στίχων». Αντιθέτως, ο κ. Χέιγκ ειπε πως η Βρετανία υποβαθμίζει τις σχέσεις της με το Ιράν στο «κατώτερο δυνατό επίπεδο», κάτι που σύμφωνα με διπλωματικές πηγές σημαίνει πως συνεχίζονται οι επαφές με την Τεχεράνη σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Η Βρετανία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συμπαράσταση που δέχτηκε από ξένες χώρες σχετικά με το βανδαλισμό της πρεσβείας της και στο πώς αυτή η συμπαράσταση μπορεί να χρησιμεύσει ως μέσο πίεσης στην Ιρανική κυβέρνηση.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν πολλοί, όλη αυτή η διεθνής κατακραυγή εναντίον του Ιράν μπορεί να βγει εκτός ελέγχου και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως η Τεχεράνη μπορεί να εμπλακεί σε επικίνδυνες τακτικές. «Ελπίζουμε η κρίση αυτή να μην βγει εκτός ελέγχου», τόνισε ο Ερβάντ Αμπραχαμιάν, ένας Ιρανικής καταγωγής ιστορικός στο πανεπιστήμιο Σίτι της Νέας Υόρκης.
Σύμφωνα με τον κ. Αμπραχαμιάν, η ομάδα στρατιωτικών που πρόσκεινται στον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, στη προσπάθεια της να επιβληθεί του προέδρου της χώρας, Μαχμούτ Αχμαντινεζάντ, ενδέχεται να σχεδίαζε επίθεση στην Μεγάλη Βρετανία με σκοπό να βάλουν τέλος στις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν.
«Το σχέδιο αυτό προέβλεπε τη δολοφονία τριών πυρηνικών επιστημόνων, σαμποτάζ μέσω κομπιούτερ σε κέντρα συλλογής απεμπλουτισμενου ουρανίου και μια έκρηξη σε μια στρατιωτική βάση της Τεχεράνης», λεει ο ιστορικός.
Ωστόσο, οι εικόνες των εισβολέων στην πρεσβεία να καίνε σημαίες της Βρετανίας φωνάζοντας «θάνατος στην Αγγλία» προκάλεσαν δικαιολογημένα την αντίδραση του κ. Χέιγκ, ο οποίος τόνισε πως οι ενέργειες αυτές οφείλονται στις τεταμένες σχέσεις των δυο χωρών σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
«Ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε πως οι δυσχερείς σχέσεις δεν γίνεται να δικαιολογούν τέτοιες ενέργειες που βάζουν σε κίνδυνο πρεσβείες και διπλωματικές αντιπροσωπείες», πρόσθεσε ο κ. Χέιγκ, καταλήγοντας πως «σε μια χώρα όπως το Ιράν όπου οι ηγέτες της αντιπολίτευσης βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό και πάνω από 500 άνθρωποι εκτελούνται ετησίως, είναι αστείο να δεχτούμε πως οι βανδαλισμοί αυτοί στην πρεσβεία μας έγιναν δίχως ένα βαθμό συγκατάθεσης από το ίδιο το καθεστώς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου