Ετικέτες

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Τα πολλά δισ. δολάρια θα αναγκάσουν τη Ρωσία να υπερασπιστεί μέχρις εσχάτων το καθεστώς Μπασάρ αλ Άσαντ;


Τα πολλά δισ. δολάρια θα αναγκάσουν τη Ρωσία να υπερασπιστεί μέχρις εσχάτων το καθεστώς Μπασάρ αλ Άσαντ;


Πρόσφατα είχα γράψει – ΕΔΩ – το γεωστρατηγικό λόγο που η Ρωσία υποστηρίζει το καθεστώς του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ ΆσαντΕκτός αυτού όμως υπάρχουν πολλά που διακυβεύονται στην περιοχή και είναι κυρίως οικονομικοί οι λόγοι.

Δεδομένου ότι ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται σε καθημερινή βάση λόγω αραβικής άνοιξης στη Συρία, το καθεστώς του Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ απομονώνεται ολοένα και περισσότερο στη διεθνή σκηνή, με τις Ρωσικές εταιρίες να ζημιώνονται σημαντικά. Μόνο το 2009 οι Ρωσικές επενδύσεις στη Συρία αποτιμήθηκαν στα 19,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το 2010 οι εξαγωγές της Ρωσίας προς τη Συρία έφτασαν τα 1,1 δισ. δολάρια.
Η Ρωσία έχει υπογράψει υψηλές συμβάσεις όπλων με τη Συρία και Ρωσικές εταιρίες έχουν ήδη επενδύσει στη βιομηχανική υποδομή, στην ενέργεια και στο τουρισμό της Συρίας.
“Όλες οι παραδόσεις μας στη Συρία έχουν παγώσει” δήλωσε ο Anton Kudratyev, διευθυντής πωλήσεων της Uralmash Drilling Equipment Holding που εξάγει στη Συρία μηχανήματα γεωτρήσεων τα τελευταία 14 χρόνια.
Πρόσφατα ο Sergei Makarov, διευθυντής της Ρωσικής Stroitransgaz, που δραστηριοποιείται στο κλάδο κατασκευής εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, δήλωσε ανήσυχος στην MOSCHOW TIMES ότι μέχρι τώρα δεν έχουν παρατηρηθεί σημαντικές διακοπές στις εργασίες τους, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τι θα γίνει στο μέλλον. Η Ρωσική Stroitransgaz έχει αναλάβει έργα ύψους 1.1 δισ. δολαρίων στην περιοχή της Al-Raqqa.
Η επίσης Ρωσική εταιρία Sovintervod συνεργάζεται περίπου στα 50 χρόνια με την οικογένεια του Σύρου Προέδρου Άσαντ ενώ ένα από τα υψηλότερα στελέχη της εταιρίας το Σεπτέμβριο που μας πέρασε χαρακτήρισε στον Σύρο Πρόεδρο έναν αξιοπρεπή και πολύ σοβαρό άνθρωπο.
Η Ρωσική Tatneft, εταιρία παραγωγής πετρελαίου, είναι μία απο τις σημαντικότερες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη Συρία. Τον Απρίλιο του 2010 ξεκίνησε την γεώτρηση πετρελαίου μέσω μιας κοινοπραξίας που υπέγραψε με την ίδια την Εθνική Εταιρία Πετρελαίου της Συρίας. Τον Ιανουάριο του 2012 η εταιρία έχει σκοπό να ξοδέψει 12,8 εκατομμύρια δολάρια για διερευνητικές εργασίες ύπαρξης πετρελαίου στα σύνορα Συρίας – Ιράκ.
Τον Φεβρουάριο, η εταιρία Inter RAO ανακοίνωσε επενδύσεις 500 εκατομμυρίων δολαρίων στις χώρες της Μέσης Ανατολής συμπεριλαμβανομένου και της Συρίας.
Σύμφωνα με άλλα στοιχεία η Ρωσία έχει υπογράψει με τη Συρία συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων άνω των 4 δισ. δολαρίων για την προμήθεια πολεμικών αεροσκαφών και στρατιωτικού υλικού.
Δεν είναι απλά τα πράγματα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου