Ετικέτες

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Η Χαρά της Υποταγής: Η Ευρώπη ακολουθεί τη Γερμανία Μόνο όταν είναι λάθος


merkel-skeftiki
Τα μέλη της Ευρωζώνης ακολουθούν στωικά το παράδειγμα της Γερμανίας, όταν το Βερολίνο προσφέρει λάθος λύσεις, ωστόσο, παρακούν έντονα, όταν η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία είναι σωστή, υποστηρίζει ο Bill Emmott.
Σίγουρα, δεν υπάρχει κοινή κατανόηση του τι συνιστά σωστή ή λανθασμένη μια επιλογή πολιτικής για το ευρώ ή τις οικονομίες της Ευρωζώνης, σημειώνει ο δημοσιογράφος, επικαλούμενος το Grexit ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι θεωρεί μια σωστή επιλογή που προσφέρεται από το Βερολίνο. Για εκείνους που διαφωνούν, την αποκαλεί λογική.

Η λογική της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη «προέρχεται από το συνδυασμό της ανάλυσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την επιβάρυνση του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα, η οποία το ορίζει ως μη βιώσιμο χωρίς μια μεγάλη διαγραφή και την άποψη που παρουσιάστηκε από τις χώρες της Ευρωζώνης μεγάλες και μικρές, πλούσιες και φτωχές , η οποία υποστηρίζει ότι η συγχώρεση του χρέους από τους επίσημους πιστωτές είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα μέλους του ενιαίου νομίσματος», εξήγησε ο Emmott.
Το Βερολίνο ήταν σθεναρά υπέρ αυτής της επιλογής, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη που πραγματοποιήθηκαν μετά το δημοψήφισμα. Η Γαλλία και η Ιταλία ήταν έντονα αντίθετες από την έξοδο της Αθήνας από την νομισματική ένωση, αν και, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, δεν έχουν ακόμα υπερασπιστεί τη θέση τους για τη δεύτερη αιτία πίσω από το Grexit.
Ο Emmott πρόσθεσε επίσης ότι «η απλή λογική και η αριθμητική του χρέους θα κάνει ένα Grexit απλά θέμα χρόνου». Ωστόσο, η Ελλάδα παραμένει στη ζώνη του ευρώ και όχι από την έλλειψη προσπάθειας της Γερμανίας να το αλλάξει αυτό. Μια αποτυχία να επιτευχθεί κάτι τόσο σημαντικό δύσκολα θα μπορούσε να θεωρηθεί κυβέρνηση με σιδηρά πυγμή.
«Ούτε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ούτε [Γερμανίας υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ] ο Σόιμπλε μπορούν τώρα να νομίζουν ότι η Γερμανία, υπό οποιαδήποτε έννοια κυριαρχεί στην Ευρώπη», υποστήριξε ο δημοσιογράφος σε ένα άρθρο με τίτλο «Η μπερδεμένη στάση της Ευρώπης στη γερμανική ηγεσία».
Ίσως η Γερμανία δεν ασκεί τόση εξουσία πάνω στο Ευρωπαϊκό σμήνος όπως μερικοί εικάζουν. Σε κάθε περίπτωση, το Βερολίνο φαίνεται να είναι αρκετά «αναποτελεσματικό στην κυριαρχία» είτε πραγματική, είτε αισθητή.
Όταν πρόκειται για λανθασμένες επιλογές που υποστηρίζει η Γερμανία, ο Emmott είναι πεπεισμένος ότι το δημοσιονομικό σύμφωνο του 2012 που υπογράμμιζε τη δημοσιονομική λιτότητα είναι στην κορυφή της λίστας.
Η συμφωνία «υπαγορεύει μια καθολικά αυστηρή δημοσιονομική πολιτική στην Ευρωζώνη, ανεξάρτητα από το αν μια χώρα έχει ένα προσιτό επίπεδο δημόσιου χρέους, ανεξάρτητα από το κόστος του δανεισμού και ανεξάρτητα από την κατάσταση της συνολικής ζήτησης και το οποίο απορρίπτει ταυτόχρονα την παραμικρή ιδέα ότι οι χώρες με μεγάλα πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών δεν φέρουν καμία ευθύνη για την προσαρμογή», εξήγησε ο δημοσιογράφος.
Το σύμφωνο, επίσημα γνωστό ως Συνθήκη για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, έχει επικυρωθεί από όλα τα μέλη της Ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου