Ετικέτες

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Οι δηλώσεις Λαβρόφ είναι όντως "χείρα φιλίας" ή κρύβεται κάτι άλλο;




Σύμφωνα με τα τελευταία νέα  που παραθέτουν ερμηνείες, για τις δηλώσεις δια στόματος Λαβρόφ, υπάρχει μια διακριτή διάθεση για συνεργασία και υποχώρηση της έντασης από την πλευρά του Κρεμλίνου προς την πλευρά της Δύσης και κάθε άλλου "αντιπάλου".


Μάλιστα, αρκετοί από πλευράς ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, μιλούν και επισημαίνουν πώς έχουν αρχίσει να αποδίδουν, επιτέλους, τα οικονομικά μέτρα που είχαν επιβάλλει, για αυτό και οι Ρώσοι κάνουν, πλέον, χώρο και δείχνουν διάθεση για συνομιλίες.


Άλλοι πάλι μιλούν για το κοίτασμα που ανακαλύφθηκε στον Αρκτικό ωκεανό και το υπέδαφος του, που οδηγεί ΗΠΑ και Ρωσία από τις άκρως αντίθετες στάσεις τους στο Αρκτικό Συμβούλιο προς ομαλοποίηση σχέσεων. 

Η διαφωνία που εκφράζεται σε σχέση με τα παραπάνω λεγόμενα, είναι ΚΑΘΑΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ και δεν βασίζεται σε αναλύσεις και γνώσεις διεθνών σχέσεων (που δεν είναι ο τομέας γνώσης του γράφωντος) αλλά στο πώς λειτουργεί το δόγμα εθνικής ασφάλειας γενικώς , βασισμένο κυρίως σε προγενέστερα δεδομένα αλλά και σε παρούσες καταστάσεις ειδικά πάνω στις σχέσεις ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και Ρωσίας.

Εκείνο που διακρίνεται, λοιπόν, δεν είναι ούτε κόπωση από τα οικονομικά μέτρα (είναι αστείο πραγματικά να λέγεται κάτι τέτοιο όταν Ρωσία και Κίνα έχουν πάνω από το 50% του παγκόσμιου αποθέματος σε χρυσό), ούτε φυσικά πώς πρόκειται για χείρα καλής θέλησης για συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων στον Αρκτικό ωκεανό , εξορίζοντας έτσι Καναδά και άλλες χώρες εκτός. Πόσο μάλλον όταν η Ρωσία εδώ και καιρό "καρφώσει σημαία" στον πυθμένα του Αρκτικού για να δείξει την  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ κυριαρχία της.

Προσωπική άποψη είναι πώς οι Ρώσοι διαβλέπουν ότι η ένταση έχει κλιμακωθεί πολύ και θέλει μόνο ένα πάτημα κουμπιού για να περάσει σε καθεστώς πλήρους σύρραξης (ειδικά με τις κινήσεις του ΝΑΤΟ στις χώρες του εγγύς εξωτερικού - βλ. Εσθονία και δηλώσεις Λαβρόφ). Οι ίδιοι ποτέ δεν θέλησαν απευθείας σύγκρουση με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. (όπου οι δεύτεροι είναι και αποκλειστικοί πελάτες τους στο φυσικό αέριο.) Δεν είναι προς συμφέρον τους μια τέτοια κατάληξη σε καμία των περιπτώσεων.

Επίσης, έχουν ήδη πληροφορίες για κινήσεις Ισλαμιστών στον Καύκασο εδώ και καιρό, και δεν θέλουν ξαφνικά να βρεθούν με ανοιχτά δύο μέτωπα σε δύση και ανατολή. Πόσο μάλλον, όταν οι πληροφορίες αναφέρουν τις κινήσεις αυτές να γίνονται στις περιοχές των αγωγών, όπου θα αύξανε το ρίσκο αλλά και τους κινδύνους μεταφοράς του αερίου και προς Κίνα στο πλαίσιο της συμφωνίας πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων... ή καλύτερα ρουβλιών, καθώς η Ρωσία πλέον δεν συναλλάσσεται σε δολάριο σε αυτά τα επίπεδα!

Προστίθεται, επίσης, το προφίλ του Β. Πούτιν που δεν έχει παρουσιάσει καθόλου ενδείξεις για κινήσεις καλής θέλησης, στο παρελθόν, παρά μόνο χειριστικές κινήσεις με απώτερες σκοπιμότητες, κατάλοιπο από την υπηρεσία του, στην δομή της KGB αλλά και της πορείας ανόδου του στον Ρώσικο προεδρικό θώκο.

Οι δηλώσεις Λαβρόφ είναι αυτό που θα έβλεπε κάποιος αλληγορικά σαν ένα σκίτσο, όπου κάποιος απλώνει το ένα χέρι για χειραψία και συμφωνία, ενώ στο άλλο πίσω από την πλάτη κρατάει μαχαίρι για παν ενδεχόμενο. Σημειώνεται εδώ πώς η Ρωσία ακόμα και τώρα κινείται στον χώρο της Ανατολής με ενδιαφέρον για τον αγωγό Πακιστάν και Ινδίας, καθώς και στην Μ.Ανατολή θέλοντας να κλείσει συμφωνίες εξοπλισμού με Αίγυπτο, Ισραήλ, Τουρκία, Ιράν και Συρία. 

Οπότε, όποιος νομίζει πώς οι Ρώσοι κάνουν "πίσω" ,  προσωπική άποψη πάντα, δείχνει πως ή αφελής είναι ή παριστάνει τον αφελή για να διαχειριστεί από την μεριά του την κατάσταση και να ανασυνταχθεί.

Αλέξανδρος Νίκλαν 
Σύμβουλος θεμάτων Ασφαλείας.

πηγές:
http://rbth.com/business/2014/08/20/russia_overtakes_china_to_become_worlds_no_6_in_gold_reserves_39147.html

http://www.theguardian.com/world/2007/aug/02/russia.arctic

http://www.bloomberg.com/news/2014-09-27/rosneft-says-exxon-arctic-well-strikes-oil.html

http://www.interpretermag.com/russian-security-expert-fsb-not-equipped-to-fight-terrorism/ 


http://rt.com/politics/official-word/191272-lavrov-rt-interview-full/

http://mondediplo.com/2014/09/06israel-russia

http://www.theguardian.com/world/2014/sep/28/russian-foreign-minister-sergei-lavrov-reset-relations-us

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου