Ετικέτες

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Ανεξαρτήτως… εκλογές



11 ανεξάρτητοι βουλευτές στηρίζουν τις πρόωρες κάλπες
Ads by HQ-Video-Pro-1.8×Με απλά μαθηματικά, η στάση ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητων δείχνει πως το απαιτούμενο νούμερο των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν συμπληρώνεται. Εφ’ όσον ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ αρνούνται να δεχθούν εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, είναι προφανές ότι οι 24 ανεξάρτητοι βουλευτές είναι αυτοί που θα κρίνουν τις εξελίξεις. Τους θέσαμε δύο κρίσιμα ερωτήματα.
* Πώς κρίνουν τα αποτελέσματα της συνάντησης Μέρκελ – Σαμαρά και
* Εάν συμφωνούν με την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.
Από τις απαντήσεις βλέπουμε ότι 11 ανεξάρτητοι δεν συμφωνούν με την εκλογή Προέδρου και ζητούν εκλογές. Από τους υπόλοιπους, μόνον 2 συμφωνούν, οι Λυκούδης και Ψαριανός! Οι υπόλοιποι 6 δεν δεσμεύονται, ενώ οι Ανδρουλάκης, Αηδόνης και Πολύδωρας δεν απάντησαν. Οι δύο της Χ.Α. δεν ρωτήθηκαν.
Είναι προφανές ότι ακόμη και αν οι υπόλοιποι 13 συμφωνήσουν, φτάνουμε στους 167. Δεν επαρκούν. Επομένως το ζήτημα εκλογής Προέδρου κλείνει. Και πάμε για πρόωρες εκλογές.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ, Κοζάνης

** Για τη συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά δεν έχω να πω κάτι συγκεκριμένο. Χορτάσαμε από χειραψίες και συμπάθειες…
**Ολα είναι ανοιχτά για το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Ακόμα δεν τον είδαμε, Γιάννη τον βαφτίσαμε…

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΓΙΑΤΑΓΑΝΑ, Α’ Θεσσαλονίκης
** Από το Βερολίνο δεν είχαμε κανένα ευχάριστο νέο. Τίποτα απολύτως. Εάν η κυβέρνηση εφαρμόσει και τα επόμενα μέτρα της τρόικας, η χώρα θα καταστραφεί ολοσχερώς!
  • Και τον Θεό τον ίδιο να προτείνουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα τον καταψηφίσω! Θα επιδιώξω να ανατραπεί η κυβέρνηση. Σήμερα! Η μόνη εναλλακτική λύση που βλέπω είναι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΟΒΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, Ημαθίας
** Η Γερμανία είναι ο κλασικός αλαζόνας παίκτης του θεάτρου της Ιστορίας, που παρά τις τεράστιες δυνατότητές του, στο τέλος πάντα χάνει και τις εντυπώσεις και την ουσία.
**Η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας δεν μπορεί να γίνεται με όρους αγέλης σε πανικό. Αν δεν κάνουμε το άλμα μπροστά και την κρίση ευκαιρία, τότε εκείνοι που αθροίζουν βουλευτές-φυτά στα μαντριά των 120 και των 180, θα συνεχίσουν αδίστακτα να δυναστεύουν το μέλλον της χώρας. Χρειαζόμαστε γενική αλλαγή νοοτροπίας, όλοι, τώρα.

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, Αχαΐας
** Πίσω από την «ικανοποίηση της Μέρκελ» και το «κλίμα συμπάθειας», βρίσκεται ακόμα μία υπόκλιση του Ελληνα πρωθυπουργού στην… αυτοκράτειρα της λιτότητας και νέες διαβεβαιώσεις για την εξακολούθηση της ίδιας, άδικης και ατέρμονης πολιτικής. Η συγκυβέρνηση είναι βέβαιο πως εκλιπαρεί για λίγο «οξυγόνο» τους δανειστές, ώστε να κερδίσει χρόνο. Ομως το πραγματικό «οξυγόνο» το δίνει ο λαός. Και ο ελληνικός λαός έχει κλείσει πλέον τη στρόφιγγα της παροχής οξυγόνου σε αυτή την κυβέρνηση, που τον εξαθλίωσε και τον μετέτρεψε σε επαίτη και πρόσφυγα στο ίδιο του το σπίτι, στην ίδια του τη χώρα.
**Είναι ξεκάθαρο. Εάν δεν έχουν προηγηθεί οι εθνικές εκλογές, δεν πρόκειται να ψηφίσω για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ακόμα και αν είναι υποψήφιος ο Κώστας Καραμανλής. Πρέπει η χώρα να απαλλαγεί από τη μνημονιακή αυτή κυβέρνηση, που έχει φέρει τόσα δεινά στο λαό και τον τόπο.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ, Β’ Αθηνών
** Θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα η συνάντηση, εάν ο πρωθυπουργός μάς είχε ενημερώσει και είχε μεταφέρει στη Μέρκελ την άποψη της Βουλής. Αυτή η συνάντηση ήταν για να λύσει ο Σαμαράς τα εσωκομματικά του προβλήματα.
  • Εγώ είμαι αντιπρόσωπος των 23 χιλιάδων Αθηναίων που με ψήφισαν. Θα κάνω λοιπόν αυτό που μου λένε, δηλαδή δεν θα δεχθώ εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή. Πρέπει να φύγει η κυβέρνηση!

ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, Αττικής
** Η συνάντηση ήταν μια επικοινωνιακή προσπάθεια δήθεν διαπραγμάτευσης για ελάφρυνση του κοινωνικού βάρους. Κανείς δεν γνωρίζει το περιεχόμενό της. Οι αόριστες διαρροές και τα non papers δεν συνιστούν ενημέρωση. Απαιτούνται ριζοσπαστικές πολιτικές και κοινωνική δικαιοσύνη, για να αποκτήσει η χώρα προοπτικές εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια και όχι οι μικροκομματικοί τακτικισμοί ενός κακέκτυπου δικομματισμού.
  • Λευκή επιταγή δεν δίνω. Η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εάν η διαδικασία απεμπλακεί από σκοπιμότητες και τηρηθεί η συνταγματική επιταγή για σύνθεση και συνεννόηση ευρύτερων δυνάμεων από μια κυβερνητική πλειοψηφία. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση «βολεύονται» ο καθένας στο δικό του μονόδρομο και ο φόβος τους είναι να μην κατατεθεί μία ριζοσπαστική και κοινωνικά δίκαιη πρόταση εξόδου από την κρίση. Το πραγματικό τους άγχος, γύρω από το οποίο «στήνεται» η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι να αναβιώσει μια βερσιόν δικομματισμού. Ο ελληνικός λαός και το 2012 και το 2014 έδειξε ότι αυτό το έργο δεν θέλει να το ξαναδεί με τίποτα.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗΣ, Κιλκίς
** Η συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ είχε καλλιεργήσει μεγάλες προσδοκίες -φοροελαφρύνσεις, ρύθμιση δημόσιου χρέους και ιδιωτικών δανείων, απομάκρυνση της τρόικας κ.ά.- αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Δεν υπήρξε καμία διαβεβαίωση, ούτε καν επίσημη ανακοίνωση! Η εικόνα, τέλος, του Ελληνα πρωθυπουργού, να προσέρχεται ως ικέτης, ήταν θλιβερή.
  • Ημουν εξαρχής αντίθετος με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Πρέπει να πάμε πρώτα σε εκλογές.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΑΚΟΣ, Β’ Πειραιά
** Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Μέρκελ δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να αποτιμηθεί, διότι δεν έχουμε επίσημες δηλώσεις πάνω στα ζητήματα που τέθηκαν. Θα περιμένουμε τον προϋπολογισμό που θα καταθέσει η κυβέρνηση και τότε θα έχουμε την απάντηση.
  • Είναι άκαιρη η ερώτηση για το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Θα αποφασίσω όταν έρθει η ώρα, σταθμίζοντας τα δεδομένα που θα έχουν προκύψει.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΑΒΡΗΣ, Αχαΐας
** Η Μέρκελ έκανε άλλη μια φορά επίδειξη ισχύος. Εδειξε ότι θέλει μια γερμανική Ευρώπη. Η Ελλάδα δεν έχει καμία θέση μέσα σε μια τέτοια Ευρώπη. Εκφράζω τη σφοδρή ανησυχία μου για το γεγονός ότι η οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης είναι πλήρως αδιέξοδη. Υπεράνω όλων το έθνος, η πατρίδα, ο λαός.
  • Με την παρούσα πολιτική που εφαρμόζεται δεν πρόκειται να ψηφίσω υπέρ της εκλογής Προέδρου. Ισως μάλιστα δεν θα ψηφίσουν ούτε και όλοι οι κυβερνητικοί βουλευτές! Η πραγματική ατζέντα όμως είναι το οικονομικό πρόβλημα, η διαπλοκή και το εθνοκτόνο μεταναστευτικό ζήτημα. Απαιτείται ενότητα, αλληλεγγύη και αγώνας.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ, Πέλλας
** Η επίσκεψη Σαμαρά στην κ. Μέρκελ ήταν άλλη μια τραγική εμφάνιση του πρωθυπουργού, που εδράζεται στη λογική «του καλού παιδιού» και την εσφαλμένη αντίληψη ότι τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια συμφέροντα μπορούν να «γοητευθούν» από φιλικές σχέσεις. Ο κ. Σαμαράς «πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος». Αντί να πάρει υποσχέσεις για χαλάρωση της λιτότητας, έδωσε υποσχέσεις για συνέχιση της πιστής τήρησής της. Αντί να πάρει οικονομική βοήθεια για αναπτυξιακά σχέδια, χάρισε στα γερμανικά συμφέροντα, που λυμαίνονται τη χώρα, πρόστιμα και έργα.
  • Είναι προφανές ότι ο κ. Σαμαράς έχει αποτύχει συνολικά και πρέπει άμεσα η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι μια καλή ευκαιρία για να απαλλαγεί η χώρα από μια κυβέρνηση που δεν μπορεί πλέον να διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα. Η στάση μου λοιπόν είναι ξεκάθαρη και συνδέεται με την ανάγκη ριζικής πολιτικής αλλαγής στη χώρα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΚΟΥ, Β’ Θεσσαλονίκης
** Προκαλεί απογοήτευση και λύπη όταν σύσσωμο το πολιτικό σύστημα και ο Τύπος αναμένει από τον πρωθυπουργό της χώρας να φέρει καλάθι με παροχές και χρήματα, για μια χώρα που εμφανίζεται να εκλιπαρεί. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, τίποτε δεν μπορεί να γίνει, τίποτα να επιτευχθεί, τίποτα να συζητηθεί. Προσωπικά με προσβάλλει αυτή η τακτική και αυτή η νοοτροπία. Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός στέκεται στο ύψος του, παρά τις δυσκολίες, με αξιοθαύμαστες αντοχές, υπομονή και πείσμα και ότι η συμπεριφορά αυτή μας υποτιμά όλους. Είναι δε ενδεικτικό μιας νοοτροπίας που θυμίζει περασμένες δεκαετίες και οδήγησε τη χώρα στον γκρεμό.
  • Στο θέμα της εκλογής του Προέδρου έχει σημασία η συγκυρία, το διακύβευμα, αλλά και το πρόσωπο που θα προταθεί. Είναι πρόωρη αυτή η συζήτηση. Θα τα δούμε όλα στην ώρα τους.

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ, Β’ Αθηνών
** Η κ. Μέρκελ είπε στον κ. Σαμαρά: «Μπράβο, καλά πάτε, μην περιμένετε όμως τίποτα από μας. Καλή τύχη». Ο κ. Σαμαράς, αμήχανος, την ευχαρίστησε για τα καλά της λόγια. Δεν υπάρχει συνάντηση κορυφής με τέτοιο αποτέλεσμα. Η αποτυχία επιβεβαιώνεται και από την άμεση παραίτηση του Ελληνα πρεσβευτή στο Βερολίνο. Προφανώς, ο κ. Σαμαράς πήγε να ζητήσει κάτι και η κ. Μέρκελ είπε «nein».
  • Αυτό σημαίνει ότι Γερμανοί και δανειστές έχουν ξεγράψει τον κ. Σαμαρά. Τον θέλουν λίγους μήνες ακόμα για να διευθετήσει «εκκρεμότητες». Η Ελλάδα όμως πρέπει να αποκτήσει κυβέρνηση ικανή για πραγματικές διαπραγματεύσεις. Το γρηγορότερο! Προφανώς αυτή η Βουλή δεν μπορεί και δεν θα εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ, Α’ Αθηνών
** Το πόσο οργανωμένη και πετυχημένη ήταν η συνάντηση, φαίνεται και μόνο απ’ την παραίτηση του πρέσβη μας στο Βερολίνο. Είχαμε κάποιο άλλο αποτέλεσμα; Μάθατε κάτι; Μακάρι να ‘χαμε.
  • Οταν θα ακούσουμε συγκεκριμένες προτάσεις, θα μπορούμε να μιλήσουμε επ’ αυτών. Τώρα τι να σας πω; Το πρόσωπο του Φ. Κουβέλη, που συζητήθηκε τόσο πολύ, απ’ ό,τι φαίνεται, και με δική του ευθύνη, δεν παίζει πια. Θα ήθελα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα σημαντικό Ελληνα ευρύτερης αποδοχής και παγκόσμιας ακτινοβολίας. Οχι έναν προερχόμενο από κομματικούς μηχανισμούς και μετά από παζαρέματα. Αυτή η Βουλή μπορεί και πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τα μικροκομματικά παιχνιδάκια του ΣΥΡΙΖΑ, που στο παρελθόν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ με τα ίδια ζάρια έπαιζαν, πρέπει να τελειώσουν.

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ, Σερρών
** Δεν υπήρξαν ελληνικά αιτήματα σ’ αυτή τη συνάντηση, ή τουλάχιστον δεν τα μάθαμε. Η κυβέρνηση εφαρμόζει χωρίς ενστάσεις και ενδοιασμούς το υφεσιακό πρόγραμμα που επιβάλλουν οι Γερμανοί.
Ωστόσο άλλο είναι το σοβαρό ζήτημα: έχει καταρρεύσει η θεσμική λειτουργία της Ε.Ε. Η Ελλάδα μπήκε στην Ε.Ε., που είναι μια ένωση κρατών, έτσι όπως την οραματίστηκαν οι εμπνευστές της, που έχει θεσμούς και όργανα.

Εμείς αντιμετωπίζουμε τη Μέρκελ σαν ηγεμόνα της Ευρώπης. Σαν να είμαστε οι προσερχόμενοι εκ των επαρχιών μιας αυτοκρατορίας!
  • Η συζήτηση για τους 180 είναι προσχηματική. Η χώρα έχει άλλα σοβαρά προβλήματα: τη φοροδοτική εξάντληση των πολιτών, τα έσοδα, τα Ταμεία που καταρρέουν, τα 80 δισ. των «κόκκινων» δανείων. Εγώ δεν πρόκειται να ψηφίσω εκλογή Προέδρου. Αλλά δεν βάζω και το χέρι μου στη φωτιά για το τελικό αποτέλεσμα…
ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ, Β’ Αθηνών
** Ο Αντώνης Σαμαράς, αφ’ ότου ανέλαβε τη διακυβέρνηση κι εγκατέλειψε τον προεκλογικό του λαϊκισμό (εδώ το ξαναείδαμε το έργο, πάμε να φύγουμε), παραμένει πιστός στη θατσερική ΤΙΝΑ (There Is Νο Alternative – Δεν Υπάρχει Εναλλακτική), μετενσαρκωμένη εν προκειμένω στην Ανγκελα Μέρκελ. Πίστεψε ότι θα επιβραβευθεί για την πίστη του. Φευ. Ανθρακες ο θησαυρός.
  • *Εχω την αίσθηση ότι το ματς της Προεδρίας θα είναι ντέρμπι και θα κριθεί στα πέναλτι. Μια ψήφος πάνω, μια ψήφος κάτω. Εχω πει πολλές φορές ότι θ’ ακολουθήσω τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, μια και δεν έχω άλλον τρόπο για να πείσω τους συμπολίτες μου ότι δεν ξεπουλήθηκα. Θα ήταν κι ένα πολύ κακό προηγούμενο για τον ίδιο το θεσμό να σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και να βγει Πρόεδρος με την ψήφο ενός πρώην Συριζαίου βουλευτή. Θα επιστρέφαμε ολοταχώς στα Ιουλιανά του 1965.

ΠΑΡΙΣ ΜΟΥΤΣΙΝΑΣ, Μαγνησίας
** Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην καγκελάριο Μέρκελ απέδειξε ότι η κυβέρνηση, έπειτα από έξι χρόνια βαθιάς κρίσης και σκληρής λιτότητας, δεν έχει να προτείνει κανένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας και έτσι ακολουθεί πιστά τις εντολές της Γερμανίας. Το Βερολίνο παραμένει αμετακίνητο στη συγκεκριμένη σκληρή δημοσιονομική πολιτική, που οδηγεί την οικονομία σε ύφεση και τέλμα και την ανεργία σε υψηλότερα ποσοστά. Τα λόγια συμπάθειας της κ. Μέρκελ είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση.
  • Μ’ αυτές τις εξελίξεις είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να είμαι θετικός στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από αυτή την κυβέρνηση και θεωρώ ότι εφ’ όσον συνεχιστεί αυτή η πολιτική, η χώρα θα οδηγηθεί σύντομα σε εκλογές.

ΜΙΚΑ ΙΑΤΡΙΔΗ, Δωδεκανήσου
** Τα αποτελέσματα της συνάντησης θα τα δούμε στην πράξη το αμέσως επόμενο διάστημα. Αν συνεχιστεί η φορολογική αφαίμαξη των Ελλήνων και η τρόικα επιμένει στα ακόμα πιο δύσκολα και δρακόντεια μέτρα που θέλει να επιβάλει στα εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα, τότε θα ξέρουμε ότι, επί της ουσίας, η συνάντηση αυτή ήταν μια πλήρης αποτυχία.
  • Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που θα συνεχίσει με τις υπογραφές του να επιβάλλει αυτήν την αδιέξοδη πολιτική, εγώ δεν πρόκειται να ψηφίσω. Είμαι ξεκάθαρη σε αυτό. Και οι τελευταίες εξελίξεις δεν δείχνουν ότι θα αλλάξει αυτή η πολιτική.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ, Α’ Αθηνών
** Στις 7 Οκτωβρίου παρουσιάζεται στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Από το «τι θα περιέχει» αυτός ο προϋπολογισμός θα βγάλουμε και τα σίγουρα συμπεράσματα, όχι μόνο πώς πήγε, αλλά και τι συμφωνήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες στη συνάντηση του Βερολίνου. Λίγη υπομονή…
  • Ως παλιός κοινοβουλευτικός, γνωρίζω πώς να τιμώ τους συνταγματικούς θεσμούς, ιδιαίτερα τους κορυφαίους, όπως αυτόν του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η απόφασή μου, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, θα ληφθεί τη στιγμή που πρέπει και θα είναι συνισταμένη σεβασμού προς το θεσμό, αξιολόγηση της κυβερνητικής πολιτικής και βέβαια του προτεινόμενου προσώπου. Θα τα ξαναπούμε το 2015…

ΣΠΥΡΟΣ ΛΥΚΟΥΔΗΣ, Επικρατείας
** Για τη συνάντηση καλλιεργήθηκαν υπερβολικές προσδοκίες, κυρίως από την ελληνική πλευρά.
Η κ. Μέρκελ επανέλαβε θετικές κρίσεις για τη δουλειά της κυβέρνησης και για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας, πράγμα όμως που το είχε ξανακάνει άλλες 2-3 φορές τελευταία. Δεν έδωσε οποιαδήποτε υπόσχεση και βεβαίως δεν ανέλαβε καμία συγκεκριμένη δέσμευση. Νομίζω πως η συνάντηση δεν επηρέασε ούτε θετικά ούτε αρνητικά την πολιτική εξέλιξη στην χώρα.

  • *Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε νέα φάση, με περισσότερο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη διαμόρφωσης μιας πορείας ανασυγκρότησής της.
Χωρίς σταθερό πεδίο πολιτικής λειτουργίας δεν μπορούν να υπάρξουν λύσεις. Οι πρόωρες εκλογές δεν πιστεύω ότι θα οδηγήσουν σε κυβερνητική σταθερότητα.
Επομένως επιθυμώ εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή, προφανώς όμως έχει μεγάλη σημασία και το πρόσωπο που θα προταθεί.
http://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου