Ετικέτες

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Η Μαδρίτη καλεί το Συνταγματικό Δικαστήριο για το δημοψήφισμα στην Καταλονία






Η ισπανική κυβέρνηση ζήτησε επισήμως τη Δευτέρα από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας να κηρύξει παράνομη τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αυτοδιάθεσης που προκήρυξε για την 9η Νοεμβρίου ο πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας.

«Ούτε ο στόχος, ούτε η διαδικασία της ψηφοφορίας συμβαδίζουν με το ισπανικό Σύνταγμα» δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ανακοινώνοντας την προσφυγή της κεντρικής κυβέρνησης στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ο Μαριάνο Ραχόι χρησιμοποίησε σκληρούς όρους για να καταγγείλει την πρωτοβουλία της Καταλονίας, χαρακτηρίζοντάς την «δημαγωγική» και «αντιδημοκρατική».

Παρά την αντίδραση της Μαδρίτης και εν γνώσει του ότι θα κατατεθεί προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ο Καταλανός πρόεδρος Αρτούρ Μας υπέγραψε το Σάββατο το πολυσυζητημένο διάταγμα για τις κάλπες ανεξαρτησίας στις 9 Νοεμβρίου.

Ενώ το Συνταγματικό Δικαστήριο μπορεί να χρειασθεί χρόνια για να αποφανθεί για το ζήτημα, το δημοψήφισμα θα ανασταλεί αυτομάτως από τη στιγμή που οι δικαστές αποφασίσουν ότι δέχονται να εξετάσουν την υπόθεση.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα μια έκτακτη συνεδρίαση και η εκδίκαση αναμένεται ότι θα αρχίσει αμέσως.

Η Καταλονία, η οποία αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο της οικονομίας της Ισπανίας, έχει τη δική της γλώσσα και χωριστή κουλτούρα και αγωνίζεται από καιρό για μεγαλύτερη αυτονομία.

Ο Ραχόι εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση του περιφερειακού προέδρου Αρτούρ Μας να κηρύξει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

«Λυπάμαι διότι είναι ενάντια στο νόμο, είναι πέραν του δημοκρατικού νόμου, διχάζει τους Καταλανούς, τους αποστασιοποιεί από την Ευρώπη και από την υπόλοιπη Ισπανία και βλάπτει σοβαρά την ευημερία τους» δήλωσε ο Ραχόι.

«Για να μην αναφέρω τη ματαίωση που προκαλεί σε μεγάλο μέρος του καταλανικού λαού που ενθαρρύνεται να συμμετάσχει σε μια πρωτοβουλία η οποία, επειδή είναι παράνομη, δεν θα δει το φως της ημέρας» προσέθεσε.

Πολιτικοί αναλυτές αναμένουν ότι ο Καταλανός ηγέτης θα συγκαλέσει πρόωρες τοπικές εκλογές αν μπλοκαριστεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ελπίζοντας ότι μια εκλογική νίκη θα δώσει νέα ώθηση στην υπόθεση της ανεξαρτησίας.

Χωρίς να περιμένει την προσφυγή της Μαδρίτης, η καταλανική κυβέρνηση έδωσε από την Κυριακή το σήμα για να αρχίσουν οι προετοιμασίες για το δημοψήφισμα, καθώς η επίσημη εκστρατεία δεν πρόκειται να αρχίσει παρά στις 2 Νοεμβρίου.

Περίπου 5,4 εκατ. ψηφοφόροι άνω των 16 ετών που κατοικούν στην Καταλονία θα κληθούν στις κάλπες, στους οποίους προστίθενται και περίπου 2.500 Καταλανοί που κατοικούν στο εξωτερικό.

Η διοργάνωση του δημοψηφίσματος θα κοστίσει 8,9 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της περιφερειακής κυβέρνησης, η οποία πρόκειται να πληρώσει η ίδια για την κατασκευή 10.800 καλπών από χαρτόνι, αφού η Μαδρίτη δεν θα της δανείσει αυτές που χρησιμοποιούνται συνήθως.

Ορισμένοι δήμοι έχουν πάντως ανακοινώσει πως δεν θα βοηθήσουν στη διοργάνωση του δημοψηφίσματος, όπως αυτός των κατοίκων της Μπανταλόνα, τρίτης πόλης της περιοχής που κυβερνάται από το Λαϊκό Κόμμα (PP) που βρίσκεται στην εξουσία στη Μαδρίτη.

Πηγή: in.gr , ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου