Ετικέτες

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Η Μόσχα εκσυγχρονίζει το πυρηνικό της οπλοστάσιο








 Μιλώντας στο δίκτυο Russia Today, o ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, επεσήμανε ότι η Μόσχα δεν θα συμμετέχει σε μία νέα κούρσα εξοπλισμών, απλά θα πρέπει να εκσυγχρονίσει το  ήδη υπάρχων πυρηνικό της οπλοστάσιο.

«Δεν πιστεύω ότι είμαστε στα πρόθυρα μιας νέας κούρσας εξοπλισμών», είπε ο Λαβρόφ.  «Τουλάχιστον η Ρωσία δεν θα συμμετέχει σε αυτό», υπογράμμισε  και πρόσθεσε: «Στην περίπτωσή μας, πρόκειται απλά για το γεγονός ότι ήρθε η ώρα να εκσυγχρονίσουμε τα πυρηνικά και συμβατικά μας οπλοστάσια». 

Ο Λαβρόφ ξεκαθάρισε στη διεθνή κοινότητα ότι οι επενδύσεις της Μόσχας στον τομέα της Άμυνας δεν αποτελούν σημάδι μιας κούρσας εξοπλισμών αλλά τμήμα ενός απαραίτητου εκσυγχρονισμού. Οι δηλώσεις του Λαβρόφ έρχονται  λίγα 24ωρα μετά την αποκάλυψη αμερικάνικης εφημερίδας, σύμφωνα με την οποία και η Ουάσινγκτον έχει τα ίδια σχέδια με τη Μόσχα.

Οι New York Times σε άρθρο τους αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να δαπανήσουν τουλάχιστον ένα τρισεκατομμύριο δολάρια για τον εκσυγχρονισμό του πυρηνικού τους οπλοστασίου. «Το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ είναι λίγο νεότερο σε ηλικία από το δικό μας, αλλά ίσως έχει έρθει η ώρα και για αυτούς να το εκσυγχρονίσουν. Απλά ελπίζω ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν τους όρους της νέας συνθήκης START, η οποία είναι νομικά δεσμευτική» τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

«Είναι καλό να αναβαθμίζει κανείς το πυρηνικό του οπλοστάσιο, αντικαθιστώντας παλιά όπλα με καινούρια, αλλά υπάρχουν περιορισμοί στο πόσα όπλα μπορεί να διαθέτει κανείς και αυτοί οι περιορισμοί ισχύουν ακόμα» δήλωσε.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Σεργκέι Λαβρόφ εξαπέλυσε επίθεση κατά των ΗΠΑ, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στην περίπτωση της Συρίας. Αναφερόμενος στην άρνηση της Ουάσινγκτον να συνεργαστεί με τον Σύρο πρόεδρο στις αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε: «Ελπίζω ότι οι ΗΠΑ θα καταλάβουν επιτέλους ότι δεν μπορούν να έχουν ρόλο εισαγγελέα, δικαστή και εκτελεστή σε κάθε γωνιά του κόσμου και ότι θα πρέπει να συνεργαστούν προκειμένου να βρεθούν λύσεις».


Πηγή: ΑΠΕ, Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου