Ετικέτες

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Ομπάμα:Υποτιμήσαμε την απειλή των τζιχαντιστών


29-9-14

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ υποτίμησαν την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους εντός της Συρίας, η οποία έχει καταστεί το «σημείο μηδέν» των τζιχαντιστών παγκοσμίως, παραδέχτηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας στοστο πρόγραμμα «60 Minutes» του δικτύου CBS.

Αντιστρόφως, οι ΗΠΑ υπερτίμησαν τη δυνατότητα του ιρακινού στρατού να πολεμήσει τις εξτρεμιστικές οργανώσεις, αναγνωρίζει επίσης ο Ομπάμα σε συνέντευξή του στην εκπομπή που είχε βιντεοσκοπηθεί την Παρασκευή.


«Νομίζω πως [οι μυστικές υπηρεσίες] υποτίμησαν τι συνέβαινε στην Συρία. Τα τελευταία δύο χρόνια, με το χάος του εμφυλίου πολέμου, υπήρξαν στην ουσία τεράστιες εκτάσεις που ήταν τελείως ακυβέρνητες», δήλωσε ο κ. Ομπάμα, προσθέτοντας πως σε αυτές τις περιοχές οι τζιχαντιστές «μπόρεσαν να ανασυγκροτηθούν και να εκμεταλλευτούν το χάος».



Ο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε τη Συρία «το σημείο μηδέν για τους τζιχαντιστές σε ολόκληρο τον κόσμο», παραδεχόμενος ότι οι ΗΠΑ υποτίμησαν το γεγονός ότι το χάος που επικρατούσε στη Συρία θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για την ανάδυση οργανώσεων τζιχαντιστών που είναι τόσο επικίνδυνες όσο το Ισλαμικό Κράτος.

«Ο διευθυντής των υπηρεσιών πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ αναγνώρισε ότι υποτίμησαν αυτό που συνέβαινε στη Συρία» σημείωσε ο Ομπάμα.

Σε ερώτηση εάν η Ουάσιγκτον επίσης υπερεκτίμησε την ικανότητα ή την πρόθεση του ιρακινού στρατού να πολεμήσει τους τζιχαντιστές, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Αυτό είναι αλήθεια, αυτό είναι απόλυτα αληθές».

Ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε πως η στρατολόγηση του ΙΚ έχει βοηθηθεί από την εκστρατεία που έχει εξαπολύσει η οργάνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσελκύοντας επίδοξους αντάρτες από κάθε περιοχή του κόσμου. Κατηγόρησε επίσης τα υπολείμματα των ενόπλων δυνάμεων του Σαντάμ Χουσεΐν πως έδωσαν κάποια «παραδοσιακή στρατιωτική ικανότητα» στους τζιχαντιστές.Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι προπαγανδιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν γίνει «πολύ ικανοί» στην χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και προσελκύουν στην Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία και στις μουσουλμανικές χώρες, νέα μέλη «που πιστεύουν στις ανοησίες των τζιχαντιστών».

Αναφερόμενος στην στρατηγική των ΗΠΑ κατά του ΙΚ, ο κ. Ομπάμα υπογράμμισε πως υπάρχουν ένα πολιτικό και ένα στρατιωτικό σκέλος. Το στρατιωτικό κομμάτι έχει ως στόχο να «τους σπρώξει προς τα πίσω, να συρρικνώσει το χώρο τους» και να χτυπήσει τη διοίκηση, τον εξοπλισμό και την χρηματοδότησή τους.Ο ίδιος προσέθεσε ότι η λύση είναι εν μέρει στρατιωτική, αναφερόμενος στις αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύει ο διεθνής συνασπισμός που έχουν συγκροτήσει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους.

Το πολιτικό μέρος είναι η εξεύρεση πολιτικών λύσεων στις κρίσεις που ταλανίζουν τη Συρία, το Ιράκ αλλά και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου