Ετικέτες

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Λαβρόφ: Θα θεωρηθεί «πρόκληση» επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα Βαλκάνια




Ενδεχόμενη επέκταση του ΝΑΤΟ προς τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τα Σκόπια και το Μαυροβούνιο θα θεωρούνταν «πρόκληση», φέρεται να δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του σε βοσνιακή εφημερίδα.

Η Μόσχα αντιτίθεται σε οποιαδήποτε επέκταση του ΝΑΤΟ προς πρώην κομμουνιστικές περιοχές της ανατολικής και της νοτιοανατολικής Ευρώπης. 

Το Μαυροβούνιο, τα Σκόπια και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη επιδιώκουν να ενταχθούν στη δυτική στρατιωτική συμμαχία, ακολουθώντας τα βήματα της Αλβανίας και την Κροατίας, που έγιναν μέλη της το 2009.

Ερωτηθείς σχετικά με την ενδεχόμενη ένταξη των τριών χωρών στο ΝΑΤΟ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε προς τη βοσνιακή εφημερίδα «Ντνέβνι Αβάζ»: «Αναφορικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ, την θεωρώ σφάλμα, ακόμη και πρόκληση κατά κάποιον τρόπο».

«Είναι, κατά κάποιον τρόπο μία ανεύθυνη πολιτική που υπονομεύει την αποφασιστικότητα να οικοδομηθεί ένα σύστημα ίσης και κοινής ασφάλειας στην Ευρώπη, ίσης για τον καθένα ανεξάρτητα από το αν μια χώρα είναι μέλος αυτού ή του άλλου συνασπισμού» ανέφερε.

Ο Λαβρόφ επιβεβαίωσε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα επισκεφθεί στα μέσα Οκτωβρίου τη Σερβία με την ευκαιρία της 70ής επετείου της απελευθέρωσης του Βελιγραδίου από τη ναζιστική κατοχή.

Από τις χώρες που έχουν προκύψει από την πρώην Γιουγκοσλαβία, μόνο η Σερβία, ο στενότερος ίσως σύμμαχος της Ρωσίας στην περιοχή, δεν επιδιώκει ενεργά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Geopolitics & Daily News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου