Ετικέτες

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΥΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ Ι.Σ. ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ (Μικρή συλλογή άρθρων)

Α)Σε καθημερινή βάση επιχειρούν τα βρετανικά Tornado εναντίον του Ι.Κ. από την Κύπρο

Ανά ζεύγη τα έξι μαχητικά αεροσκάφη τύπου Tornado απογειώνονται και προσγειώνονται, από χθες το πρωί στη Βρετανική Βάση Ακρωτηρίου, συμμετέχοντας στις επιχειρήσεις της διεθνούς κοινότητας κατά των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ.
Τα βομβαρδιστικά Τορνέιντο της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) πραγματοποιούν στο εξής "καθημερινά" αποστολές στο Ιράκ και είναι έτοιμα να επέμβουν εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), δήλωσε σήμερα ο βρετανός Υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον.
Τα αεροσκάφη "ίπτανται καθημερινά πάνω από τις ζώνες των μαχών και, ως στοιχεία της διεθνούς δύναμης, είναι έτοιμα να βοηθήσουν τα (ιρακινά και κουρδικά) στρατεύματα στο έδαφος σε περίπτωση συγκρούσεων" εναντίον του ΙΚ, δήλωσε ο Φάλον στο τηλεοπτικό κανάλι Sky News.


Η Βρετανία εντάχθηκε την Παρασκευή στον διεθνή στρατιωτικό συνασπισμό που μάχεται εναντίον του ΙΚ, έπειτα από την υιοθέτηση από τους βρετανούς βουλευτές, σε μία έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, μιας κυβερνητικής πρότασης που εξουσιοδοτεί την προσφυγή σε αεροπορικά πλήγματα στο Ιράκ.

Έξι βομβαρδιστικά Τορνέιντο της RAF, που σταθμεύουν στην Κύπρο, θα μπορούσαν να συμβάλουν στις επιδρομές, σύμφωνα με βρετανούς αξιωματούχους. Τα αεροσκάφη, εφοδιασμένα με βόμβες καθοδήγησης λέιζερ και πυραύλους, εκτελούσαν μέχρι τώρα μόνο επιχειρήσεις επιτήρησης.

Όμως η δέσμευση αυτή κρίνεται ακόμη πολύ μετριοπαθής για ορισμένους βρετανούς παρατηρητές. "Αν επιτίθεστε στο ΙΚ μόνο με πλήγματα στο Ιράκ, δεν ασχολείστε παρά μόνο με το μισό πρόβλημα", δήλωσε στην Sunday Telegraph ο πρώην αρχηγός του επιτελείου στρατού, Ρίτσαρντ Ντάνατ.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρέπει το ΙΚ πρέπει να πολεμηθεί στον ουρανό της Συρίας. Εμείς θα καταλήξουμε ίσως να σκεπτόμαστε το ίδιο πράγμα", πρόσθεσε.

Ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, προσκεκλημένος της πολιτικής εκπομπής Andrew Marr Show του BBC, προασπίστηκε την Κυριακή της στρατηγικής της Κυβέρνησής του. "Δεν πρόκειται να προσπαθήσουμε να πολεμήσουμε το ΙΚ μόνοι μας", είπε. "Είμαστε μέρος ενός τεράστιου συνασπισμού που έχει σκοπό να αποδυναμώσει, στη συνέχεια να καταστρέψει αυτή την οργάνωση".

Αν και η κυβερνητική πρόταση που εγκρίθηκε την Παρασκευή από τους βρετανούς βουλευτές δεν δίνει την άδεια παρά μόνο για πλήγματα στο Ιράκ, το θέμα μιας βρετανικής επέμβασης στη Συρία πρέπει να μείνει ανοικτό, εκτίμησε από την πλευρά του ο Υπουργός Άμυνας.

"Οι Αμερικανοί βρίσκονται εκεί, πραγματοποιούν βομβαρδισμούς και κράτη του Κόλπου πήγαν να τους βοηθήσουν. Άρα λοιπόν είναι προφανές ότι πρέπει να συνεχίσουμε να σκεπτόμαστε για να ξέρουμε αν οφείλουμε και εμείς να είμαστε εκεί με τη σειρά μας", είπε ο Φάλον.

Είναι δύσκολο...
Εξάλλου όπως δήλωσε ο πρώην πιλότος της RAF Τζον Νικόλ, «με τριάντα χιλιάδες μαχητές να κρύβονται σε χωριά, σπίτια και να αναμιγνύονται με τον ντόπιο πληθυσμό, θα είναι αδύνατο για μας να τους σκοτώσουμε όλους. Η ιστορία αποδεικνύει ότι ακόμη και αν τους κτυπήσουμε, περισσότεροι θα πάρουν τη θέση τους».
Η πρώτη επιχείρηση των TORNADO ολοκληρώθηκε χθες βράδυ
Η πρώτη επιχείρηση των TORNADO ολοκληρώθηκε χθες βράδυ. Εκπρόσωπος του Βρετανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε πως τα δύο μαχητικά πραγματοποίησαν αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από εδάφη του Ιράκ, όπου οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους απειλούν πολίτες. Η επιχείρηση υποστηριζόταν από αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού.  
«Δεν εντοπίστηκαν στόχοι, που απαιτούσαν άμεση επίθεση από τα βρετανικά αεροσκάφη», διευκρίνισε ο Βρετανός αξιωματούχος. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, οι πληροφορίες που συνελέγησαν από τα προηγμένης τεχνολογίας μηχανήματα των Tornado θα είναι πολύτιμες για τις ιρακινές αρχές και τις συμμαχικές δυνάμεις. Θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν την κατάσταση του Ισλαμικού Κράτους και να αναγνωρίσουν δυνητικούς στόχους για μελλοντικές επιχειρήσεις.
Κατά την επιχείρηση, τα αεροσκάφη παρέδωσαν εφόδια στους Κούρδους, που αντιμάχονται τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.  
Τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης στις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών αναφέρθηκε με δήλωσή του στο Σίγμα ο υπουργός Άμυνας. «Είμαστε σε επαφή με την Βρετανική κυβέρνηση, μέσω της διπλωματικής οδού. Είναι γνωστή η θέση της κυπριακής κυβέρνησης να συμβάλει στον αγώνα της διεθνούς κοινότητας κατά της τρομοκρατίας, η οποία απειλεί και την Κύπρο, που βρίσκεται πολύ κοντά στην ευαίσθητη περιοχή, όπου γίνονται οι επιχειρήσεις. Και αυτό πρέπει να γίνεται κατανοητό από τους εταίρους μας, όπως και η ανάγκη να τύχει η Κύπρος και της δικής τους αλληλεγγύης», δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαίδης.
Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει συζητηθεί  οποιαδήποτε βοήθεια από την Κύπρο πέραν της συγκατάθεσης της για χρήση του εναέριου χώρου της.
infognomonpolitics@gmail.com
========================================================

Β)Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί κατέστρεψαν τρία διυλιστήρια του Ι.Κ. στη Συρία

Τα αεροπορικά πλήγματα του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ κατέστρεψαν την Κυριακή τρία διυλιστήρια πετρελαίου που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος στη Βόρεια Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ανακοίνωσε μια μη κυβερνητική οργάνωση.
Ο συνασπισμός κατάστρεψε ήδη την Πέμπτη και την Παρασκευή τουλάχιστον 12 διυλιστήρια που ελέγχει η οργάνωση αυτή στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έχει καταλάβει το ΙΚ.
«Τουλάχιστον τρία αυτοσχέδια διυλιστήρια υπό τον έλεγχο του ΙΚ καταστράφηκαν στην πόλη Ταλ Αμπιγιάντ τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή», ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Ένα τέταρτο επλήγη», πρόσθεσε χωρίς να διευκρινίσει το εύρος των ζημιών που έχει υποστεί.
Η Ταλ Αμπιγιάντ βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία βόρεια της πόλης Ράκα, του βασικού προπυργίου του ΙΚ.
«Το ΙΚ διύλιζε με αυτοσχέδιο τρόπο πετρέλαιο και το πουλούσε σε τούρκους εμπόρους», δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ράχμαν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου. «Με αυτό τον τρόπο ο συνασπισμός επιθυμεί να καταστρέψει την οικονομία του ΙΚ, νευραλγικό σημείο του πολέμου», πρόσθεσε.
Ειδικοί εκτιμούν ότι το ΙΚ ελέγχει επτά πετρελαιοπηγές και δύο διυλιστήρια στο βόρειο Ιράκ και έξι από τις δέκα πετρελαιοπηγές της Συρίας, κυρίως στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ. Από την έναρξη των αεροπορικών πληγμάτων έχει σταματήσει η άντληση πετρελαίου από τις πετρελαιοπηγές που είναι υπό τον έλεγχο του ΙΚ.
Στο μεταξύ το Ιράν ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα επιτεθεί στους μαχητές του ΙΚ στο Ιράκ, αν πλησιάσουν κοντά στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών.
Ο διοικητής του στρατού ξηράς του Ιράν δήλωσε: «Αν η τρομοκρατική οργάνωση Ντάες (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) πλησιάσει στα σύνορά μας, θα επιτεθούμε εναντίον του στο ιρακινό έδαφος και δεν θα του επιστέψουμε να πλησιάσει τα σύνορα».
Το σιιτικό Ιράν, σύμμαχος της ιρακινής κυβέρνησης, επεσήμανε ότι επιθυμεί να προσφέρει τη βοήθειά του στη Βαγδάτη και τις κουρδικές δυνάμεις που μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών.
Η Τεχεράνη έχει στείλει στο Ιράκ όπλα και στρατιωτικούς συμβούλους.
«Σήμερα κάποιοι από τους διοικητές του στρατού ξηράς δίνουν συμβουλές στο Ιράκ και τον στρατό του, καθώς και στη λιβανέζικη Χεζμπολάχ», σημείωσε ο στρατηγός Γολάμ-Αλί Ρασίντ αναπληρωτής επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού του Ιράν.
infognomonpolitics@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου