Ετικέτες

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Η μισή αλήθεια του κ. Δήμου


to 21 kai h alhtheiaΤου Δημήτρη Χ. Τσέλιου.-
Την είχαμε την υποψία, αλλά δεν είχαμε πειστήρια ποιά ακριβώς είναι η πολιτική ταυτότητα του πολιτικού βρέφους. Να που βγήκε λοιπόν ο Δήμου και το πήρε το ποτάμι …
 Άλλο ένα εθνομηδενιστικό μετανεωτερικό κόμμα. Το ενδιαφέρον είναι που ενώ υποτίθεται πως το Ποτάμι είναι κεντροαριστερό έρχεται να το εκφράσει ο πλέον “εκ δεξιών”, μετανεωτερικός, δηλαδή δηλωμένος ανθέλληνας, εγχώριος στοχαστής, κάτι που βεβαίως επιβεβαιώνει και κορυφώνει την δεξιόστροφη αστική μετάλλαξη της αριστεράς για την οποία έχουν μιλήσει εδώ και δεκαετίες αρκετοί στοχαστές.

 Όπως συνηθίζει να προκαλεί ώστε να μαζεύει likes & dislikes πάνω του, ο εκ “Κολεγίου αποφοιτήσαντας με άριστα” Κος Δήμου μας είπε μόνο μισές αλήθειες για το 1821. Η αναζήτηση της δημοσιότητας με κάθε μέσο ως κύριος τρόπος ατομικής αυτοπραγμάτωσης, αποτελεί άλλωστε ένα από τα χαρακτηριστικά γνώρισμα της μετανεωτερικότητας.
 Μισή αλήθεια, διότι η ελληνική επανάσταση ήταν ΚΑΙ κοινωνική εκτός από εθνικοαπελευθερωτική, όπως με έμφαση επαναλαμβάνει στα 2 βιβλιά του ο Σκαρίμπας. Το ότι οι Έλληνες πολεμούσαν “περισσότερο” καιρό μεταξύ τους παρά με τον Τούρκο είναι αλήθεια. Όμως δεν μας εξήγησε ο Κος Δήμου γιατί συνέβαινε αυτό, ή μάλλον άφησε να εννοηθεί πως απείθαρχοι ντόπιοι ληστές δεν άφηναν την αστική ελίτ, εγχώρια και κυρίως εκείνη της διασποράς, μαζί με τους ξένους «φιλέλληνες» να κάνουν την δουλειά τους, δηλαδή να συντονίσουν την απελευθέρωσή μας από τους Τούρκους! Αν είχε διαβάσει τον Σκαρίμπα προσεκτικότερα (;) θα γνώριζε τον ρόλο των ξένων δυνάμεων (Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία) πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επανάσταση. Θα ήταν επιφυλακτικότερος ως προς τη Φιλική Εταιρεία και οπωσδήποτε αντικειμενικότερος ως προς τον καταλυτικό ρόλο στην αποτυχία του ’21 που έπαιξαν οι Φαναριώτες και το γηγενές Βυζαντινό σύστημα εκμετάλλευσης και υποδούλωσης του πληθυσμού (προεστοί, κοτζαμπάσηδες) το οποίο είχε δαιτηρήσει και αξιοποιήσει ο κατακτητής.
Αλλά βεβαίως ο Γιάννης Δήμου, γράφει μισές και ελαφρώς παραποιημένες αλήθειες διότι ο λόγος του ήταν πάντα πολιτικός. Λόγος αυτοπροσδιοριζόμενος ως “ανθελληνικός”, δηλαδή συγκροτημένος μέσω της αντίθεσης στην πολιτική έννοια του έθνους κι επομένως όχι περιγραφικός – ιστορικός. Πλέον το επικυρώνει γράφοντας και με την πολιτική “βούλα” του Ποταμιού.
 Όποιος θέλει να μάθει ολόκληρη την αλήθεια για το 1821 δεν έχει παρά να διαβάσει το “Το 1821 και η αλήθεια” του Γιάννη Σκαρίμπα από το πρωτότυπο, ώστε να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα ! Εκεί θα ανακαλύψει άλλωστε και τον ρόλο της τότε “διανόησης”, ο οποίος δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα, όπως άλλωστε επιβεβαιώνει και ο Κος Δήμου με το πρόσφατο άρθρο του στο Protagon …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου