Ετικέτες

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Το CERN συγχαίρει τους Francois Englert και Peter W. Higgs για το βραβείο Nobel 2013


Το CERN συγχαίρει τους Francois Englert και Peter W. Higgs για το βραβείο Nobel 2013

8/10/13 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 27 εμφανίσεις
-englert-and-higgsΓενεύη, 8 Οκτωβρίου 2013. Το CERN(1) συγχαίρει τους Francois Englert και Peter W. Higgs για την βράβευσή τους με το βραβείο Nobel φυσικής “για την θεωρητική ανακάλυψη μηχανισμού που συνεισφέρει στην κατανόηση της γέννησης της μάζας των υποατομικών σωματιδίων, και ο οποίος (μηχανισμός) πολύ πρόσφατα επιβεβαιώθηκε με την ανακάλυψη του προβλεπόμενου στοιχειώδους σωματιδίου από τα πειράματα ATLAS και CMS στον Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή LHC (Large Hadron Collider) του CERN”. Η ανακοίνωση της ανακάλυψης από τα ATLAS και CMS(2) έγινε στις 4 Ιουλίου του 2012.

“Είμαι ενθουσιασμένος που το φετινό βραβείο Nobel πηγαίνει στην σωματιδιακή φυσική”, αναφέρει ο Rolf Heuer, Γενικός Διευθυντής του CERN. “Η ανακάλυψη του μποζονίου Higgs στο CERN την περασμένη χρονιά, η οποία επιβεβαιώνει τον μηχανισμό των Brout-Englert-Higgs, σημαδεύει την κορύφωση της διανοητικής προσπάθειας πολλών ανθρώπων από όλο τον κόσμο”.
Ο μηχανισμός Brout-Englert-Higgs (BEH) προτάθηκε για πρώτη φορά το 1964 σε δύο ανεξάρτητες επιστημονικές δημοσιεύσεις, η πρώτη από τους Βέλγους φυσικούς Robert Brout και Francois Englert, και η δεύτερη από τον Βρετανό φυσικό Peter Higgs. Ο μηχανισμός εξηγεί γιατί η δύναμη που είναι υπεύθυνη για την διάσπαση β είναι πολύ ασθενέστερη από την αντίστοιχη του ηλεκτρομαγνητισμού, αλλά είναι πιο γνωστός ως ο μηχανισμός που επιτρέπει στα στοιχειώδη σωματίδια να έχουν μάζα. Μια τρίτη δημοσίευση, από τους Αμερικανούς Gerald Guralnik και Carl Hagen και τον Βρετανό Tom Kibble συνέβαλλε στην ανάπτυξη αυτής της νέας ιδέας, που σήμερα αποτελεί ένα ουσιαστικό στοιχείο του Καθιερωμένου Προτύπου των στοιχειωδών σωματιδίων. Όπως σημείωσε ο Higgs, η βασική πρόβλεψη αυτής της ιδέας είναι η παρουσία ενός νέου τύπου σωματιδίου το οποίο ανακαλύφθηκε από τα πειράματα ATLAS και CMS το 2012 στο CERN.
Το Καθιερωμένο Πρότυπο περιγράφει τα στοιχειώδη σωματίδια που απαρτίζουν εμάς τους ίδιους, όλη την ορατή ύλη του Σύμπαντος καθώς και τις αλληλεπιδράσεις που ελέγχουν την συμπεριφορά τους. Αποτελεί μια πολύ επιτυχημένη θεωρία που έχει ελεγχθεί σχολαστικά από τα πειράματα πολλών ετών. Έως πέρσι, ο μηχανισμός BEH αποτελούσε το τελευταίο τμήμα του προτύπου που περίμενε την πειραματική του επιβεβαίωση. Τώρα πια που ανακαλύφθηκε, τα πειράματα στο CERN ανυπομονούν για την νέα φυσική πέραν του Καθιερωμένου Προτύπου.
Το σωματίδιο Higgs ανακαλύφθηκε από τα πειράματα ATLAS και CMS, το καθένα από τα οποία περιλαμβάνει πάνω από 3000 άτομα από όλον τον κόσμο. Κατασκεύασαν πολύπλοκα όργανα -τους ανιχνευτές σωματιδίων- με σκοπό να μελετήσουν συγκρούσεις πρωτονίων στον Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή LHC (Large Hadron Collider) στο CERN, που ό ίδιος (ο επιταχυντής) αποτελεί ένα εξαιρετικά πολύπλοκο όργανο το οποίο κατασκεύασαν πολλά άτομα από διάφορα ερευνητικά κέντρα.
(1) Το CERN, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Πυρηνική Έρευνα, είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως εργαστήριο φυσικής σωματιδίων και βρίσκεται στη Γενεύη. Σήμερα, τα Κράτη-Μέλη του είναι τα: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Τσεχία, Σουηδία, και Φιλανδία. Η Ρουμανία είναι υποψήφιο μέλος. Το Ισραήλ και η Σερβία είναι αντεπιστέλλοντα μέλη με την προοπτική να γίνουν Κράτος-Μέλος. Οι ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία, Ρωσία, Τουρκία, Ε.Ε. και UNESCO έχουν θέση παρατηρητή.
(2) Τα πειράματα ATLAS και CMS περιλαμβάνουν ινστιτούτα από τις παρακάτω χώρες: Αζερμπαϊστάν, Αίγυπτος, Αργεντινή, Αρμενία, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βραζιλία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Δανία, Ελλάδα, Ελβετία, Εσθονία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Ιράν, Ιρλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδάς, Κίνα, Κολομβία, Κορέα, Κροατία, Κύπρος, Λευκορωσία, Λιθουανία, Μαλαισία, Μαρόκο, Μεγάλη Βρετανία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότιος Αφρική, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουζμπεκιστάν, Ουκρανία, Πακιστάν, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Τσεχία, Φιλανδία, Χιλή.

Ανιχνεύσεις.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου