Ετικέτες

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Προειδοποιεί η Κίνα για το αμερικανικό χρέος.







"Ο χρόνος τρέχει" όσον αφορά την επίτευξη μιας συμφωνίας στις ΗΠΑ για την αύξηση του ορίου του χρέους, προειδοποίησε σήμερα ένας υψηλόβαθμος Κινέζος αξιωματούχος, ο οποίος κάλεσε επίσης την Ουάσινγκτον να διαφυλάξει τα οικονομικά συμφέροντα της Κίνας.

"Ελπίζουμε ότι ως τις 17 Οκτωβρίου οι ΗΠΑ θα λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να ανταποκριθούν στο πάγωμα του ορίου του χρέους, ώστε να αποφύγουν μια στάση πληρωμών και να εγγυηθούν την ασφάλεια των κινεζικών επενδύσεων στις ΗΠΑ", σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομικών της Κίνας Τσου Γκουαντζιάο.

"Όπως είναι αναμενόμενο η Κίνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις της κατάστασης στις ΗΠΑ", πρόσθεσε ο Τσου, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό η Ουάσινγκτον να διατηρήσει την εμπιστοσύνη που υπάρχει στα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας έχει τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα στον κόσμο, καθώς οι εξαγωγείς καταθέτουν στην πλειονότητά τους τα έσοδά τους σε συνάλλαγμα σε αυτήν.

Σε αντάλλαγμα η κεντρική τράπεζα τροφοδοτεί με γιουάν την κινεζική οικονομία, ενώ παράλληλα τοποθετεί ένα μέρος του συναλλάγματός της σε ομόλογα αμερικανικού δημοσίου και σε δημόσιο χρέος άλλων κρατών.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να φτάσουν το όριο του χρέους τους στις 17 Οκτωβρίου. Το Κογκρέσο θα πρέπει να εγκρίνει πριν από την ημερομηνία αυτή μια αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους για να αποφύγει μια στάση πληρωμών με δυνάμει καταστροφικές συνέπειες.

Την ίδια ώρα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα σχετικά με το ζήτημα αυτό που αντιμετωπίζει ο Μπαράκ Ομπάμα ότι κατανοεί την απόφαση του Αμερικανού ομολόγου του να ακυρώσει το ταξίδι του στην Ασία, σημειώνοντας ότι και εκείνος θα είχε κάνει το ίδιο αν αντιμετώπιζε τις ίδιες εσωτερικές προκλήσεις.

Ο Ομπάμα ματαίωσε την επίσκεψή του στην Ινδονησία για την Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) αυτήν την εβδομάδα λόγω της διακοπής της λειτουργίας μέρους των αμερικανικών ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

"Βλέπουμε τι συμβαίνει στην εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ και δεν είναι μια εύκολη κατάσταση. Πιστεύω ότι το γεγονός πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν ήρθε εδώ είναι απολύτως αιτιολογημένο", σημείωσε ο Πούτιν μιλώντας στην σύνοδο. "Πιστεύω ότι αν βρισκόμουν στη θέση του, ούτε εγώ θα ερχόμουν. Μάλλον οποιοσδήποτε αρχηγός κράτους θα το έκανε αυτό", πρόσθεσε.

Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου