Ετικέτες

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Νόμπελ Ιατρικής στους Αμερικανούς Ρόθμαν, Σέκμαν και στο Γερμανό Ζίντχοφ


Για έρευνα σχετικά με το δίκτυο μεταφοράς ορμονών και ενζύμων
Οι Αμερικανοί Τζέιμς Ρόθμαν και Ράντι Σέκμαν και ο Γερμανός Τόμας Ζίντχοφ τιμήθηκαν τη Δευτέρα με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής ή Φυσιολογίας για την έρευνά τους σχετικά με τον τρόπο που οι ορμόνες και τα ένζυμα μεταφέρονται εντός και εκτός των ανθρώπινων κυττάρων, που αναμένεται να συμβάλλει στην αντιμετώπιση ασθενειών όπως ο διαβήτης και το Αλτσχάιμερ.
Φωτογραφία: Reuters
Ο Τζέιμς Ρόθμαν, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Γέιλ, ο Ράντι Σέκμαν, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ και ο Τόμας Ζίντχοφ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ, κατέγραψαν ένα από τα πιο σημαντικά δίκτυα του ανθρώπινου οργανισμού, το οποίο χρησιμοποιεί μικροσκοπικές φυσαλίδες – γνωστές και ως κυψελίδες – για να μεταφέρει χημικές ουσίες, όπως η ινσουλίνη, μέσα στα κύτταρα. Το σύστημα αυτό είναι τόσο λεπτεπίλεπτο, που πιθανά σφάλματα ή προβλήματα στην λειτουργία του μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και το θάνατο ενός ανθρώπου.
«Χωρίς αυτή την εξόχως ακριβή οργάνωση, το κύτταρο θα ολίσθαινε στο χάος», ανέφεραν οι επιστήμονες που συνεδρίασαν στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας στην ανακοίνωση που έδωσαν στην δημοσιότητα, μετά την απονομή του βραβείου, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό ποσό 8 εκατ. κορόνων (περίπου 884.000 ευρώ).
«Διαμέσου των ανακαλύψεών τους οι Ρόθμαν, Σέκμαν και Ζίντχοφ αποκάλυψαν το εξόχως ακριβές σύστημα ελέγχου της μεταφοράς και της παράδοσης του κυτταρικού φορτίου» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Η έρευνα των τριών επιστημόνων – μεταξύ άλλων – ρίχνει φως στο πώς η ινσουλίνη, η οποία ελέγχει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα, παράγεται και απελευθερώνεται στο αίμα στο σωστό σημείο τη σωστή στιγμή, ανέφερε η επιτροπή.
Ερωτηθείς για τη βράβευσή του, ο 64χρονος Ράντι Σέκμαν είπε ότι η πρώτη του αντίδραση «ήταν να πω “ω, Θεέ μου”» και πρόσθεσε: «Αυτή ήταν και η δεύτερη αντίδρασή μου». Ανέφερε πως αρχικά «δεν το πίστευε» αλλά πλέον ζει μια «μέρα χαράς». Τόνισε επίσης ότι η βράβευσή του ακολουθεί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες έρευνας, αφού ασχολείται με το αντικείμενο αυτό «εδώ και 37 χρόνια, και ο Ρόθμαν για μια παρόμοια περίοδο».
«Το σημερινό Βραβείο Νόμπελ είναι πολύ επίκαιρο και δικαίως απονεμήθηκε» στους τρεις επιστήμονες αυτούς, είπε ο καθηγητής Πάτρικ Ρόρσμαν του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. «Μελέτησαν και έδωσαν εξήγηση σε μια τόσο θεμελιώδη διαδικασία. Οι ανακαλύψεις τους μπορούν πιθανόν να έχουν κλινικά αποτελέσματα όσον αφορά ψυχιατρικά ή νευρολογικά νοσήματα, αλλά ασφαλώς είναι πολύ πιο χρήσιμα στην κατανόηση του πώς δουλεύουν τα κύτταρα».
«Για πολύ καιρό, ήταν γνωστό ότι αυτό είναι σημαντικό στην ανταλλαγή σημάτων μεταξύ νευρώνων, δηλαδή τα νευρικά κύτταρα. Έχουμε δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα και αυτά πρέπει να επικοινωνούν μεταξύ τους, και το κάνουν μέσω του συστήματος των κυψελίδων. Τώρα, αντιλαμβανόμαστε ότι το σύστημα αυτό είναι επίσης σημαντικό για τον διαβήτη, για παράδειγμα, διότι ξέρουμε ότι η ινσουλίνη μεταφέρεται από αυτές τις κυψελίδες. Γνωρίζουμε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα επίσης ρυθμίζεται από τον μηχανισμό μεταφοράς των κυψελίδων», δήλωσε ο Γιαν-Ίνγκε Χέντερ, καθηγητής κλινικής παιδικής ογκολογίας στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα.
Newsroom Enet με πληροφορίες από Reuters και ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου