Ετικέτες

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Γιατί δεν προκηρύσσονται εκλογές όσοι βουλευτές και αν παραιτηθούν


Γιατί δεν προκηρύσσονται εκλογές όσοι βουλευτές και αν παραιτηθούν

Kαι ξαφνικά τις τελευταίες ώρες άρχισαν να διακινούνται από τη Χρυσή Αυγή σενάρια για ομαδική παραίτηση των βουλευτών της μια κίνηση επίδειξης δύναμης ένα σενάριο,όμως, που μοιάζει απίθανο καθώς όπως τονίζουν και κύκλοι από το Μαξίμου «είναι ψοφοδεείς για να παραιτηθούν των προνομίων που τους δίνει η κοινοβουλευτική δημοκρατία». Στην περίπτωση, όμως, που πραγματοποιήσουν την απειλή τους δεν θα καταφέρουν να προκηρύξουν γενικές εκλογές αλλά «αναπληρωματικές εκλογές» στις έδρες των βουλευτών που παραιτούνται.

Συγκεκριμένα, το Σύνταγμα ορίζει ότι ακόμη και αν παραιτηθούν 60 βουλευτές δεν είναι υποχρεωτικό να γίνουν εθνικές εκλογές. Θα γίνουν αναπληρωματικές εκλογές στις έδρες των βουλευτών που έχουν παραιτηθεί ενώ δεν είναι υποχρεωτικό να συμμετάσχουν και τα άλλα κόμματα σε αυτή την αναμέτρηση.
Στις επαναληπτικές εκλογές, μάλιστα, δεν είναι υποχρεωτικό να πάρουν μέρος όλα τα κόμματα, παρά μόνο αυτά που το επιθυμούν.
Τι έγινε το 1992
Υπενθυμίζεται ότι κάτι ανάλογο, ομαδική παραίτηση βουλευτών, είχε συμβεί και το 1992, όταν όλοι οι βουλευτές της Β’ Αθηνών από το ΠΑΣΟΚ, υπέβαλαν την παραίτησή τους, προκαλώντας πρόωρες εκλογές στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, τις οποίες, μάλιστα, έχασε τοπικά η ΝΔ, η οποία ήταν τότε κυβέρνηση..
Αναπληρωματικές εκλογές έγιναν στις 5 Απριλίου 1992 στην εκλογική περιφέρεια Β’ Αθηνών, όταν ο Δημήτρης Τσοβόλας, ως τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην ίδια περιφέρεια, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης από το Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά και σε παρεπόμενη ποινή στέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων (εκλέγειν και εκλέγεσθαι) οπότε και εξέπεσε από βουλευτής.
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την, κατά τη γνώμη τους, άδικη δίκη και καταδίκη του Τσοβόλα, οι επιλαχόντες του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι κατά το Σύνταγμα της Ελλάδας θα λάμβαναν τη θέση του, αρνήθηκαν να ορκιστούν βουλευτές μέχρις εξαντλήσεως του αριθμού τους. Κατά το νόμο θα έπρεπε να προκηρυχθούν αναπληρωματικές εκλογές για αυτήν τη μία έδρα, πράγμα το οποίο και έγινε.
Η Νέα Δημοκρατία, είτε για να μην κατηγορηθεί για περαιτέρω πολιτικοποίηση της δίκης και καταδίκης Τσοβόλα, ότι δηλαδή επεδίωξε την καταδίκη του για να κερδίσει μία επιπλέον έδρα (καθώς είχε πλειοψηφία μόνο μιας έδρας στη Βουλή) είτε για να αποφύγει μία μεγάλης έκτασης ήττα, αποφάσισε να μην κατεβάσει υποψήφιο στις εκλογές αυτές.
Την έδρα κέρδισε με μεγάλη πλειοψηφία για το ΠΑΣΟΚ ο Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης.

Πηγή: www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου