Ετικέτες

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Οι Ταλιμπάν επέστρεψαν..



.



Οι Ταλιμπάν επέστρεψαν...
Οι Ταλιμπάν επέστρεψαν…
Τρεις από τις επτά περιφέρειες της επαρχίας Νουριστάν στο ανατολικό Αφγανιστάν βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν κλείσει τον δρόμο προς την πρωτεύουσα της επαρχίας, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος προειδοποιώντας ότι επίκειται ανθρωπιστική καταστροφή, αν δεν δράσει άμεσα η κυβέρνηση.

«Αυτή τη στιγμή οι περιφέρειες Κάμντες, Ουάιγκαλ και Μπαργκ-ε-Μάταλ βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν», δήλωσε ο Μοχάμαντ Ζάχερ Μπάχαντ, εκπρόσωπος του κυβερνήτη του Νουριστάν.
«Οι δραστηριότητες των ανταρτών έχουν διπλασιαστεί μετά την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από την επαρχία πέρσι», πρόσθεσε ο ίδιος, ο οποίος έχει μεταβεί στην Καμπούλ για να κάνει έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια.
Τρόφιμα και άλλα βασικά προϊόντα δεν έχουν παραδοθεί στις περιφέρειες αυτές από τον Ιούλιο, οπότε οι αντάρτες έκλεισαν τους δρόμους που οδηγούν στις περιοχές αυτές.
Έκτοτε οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, σημείωσε ο Μπάχαντ. Σύμφωνα με τον ίδιο, 50 κιλά αλεύρι κοστίζουν 150 δολάρια, τρεις φορές περισσότερο απ’ ό,τι στην Καμπούλ, ενώ τα νοσοκομεία δεν έχουν πλέον φάρμακα.
Η επαρχία Νουριστάν, που βρίσκεται στα σύνορα με το Πακιστάν, είναι μια από τις λιγότερο ασφαλείς περιοχές του Αφγανιστάν.
Η έλλειψη ασφάλειας έχει προκαλέσει ανησυχία ενόψει των προεδρικών και περιφερειακών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο. «Κανείς δεν έχει θέσει υποψηφιότητα για το περιφερειακό συμβούλιο του Νουριστάν», κατήγγειλε ο αξιωματούχος Ζιάουλ Χακ Αμαρχάιλ.
Σύμφωνα με τον Μπάχαντ, μόνο η αστυνομία μάχεται κατά των ανταρτών χωρίς την υποστήριξη του στρατού. «Η αστυνομία έχει ξεκινήσει μια επιχείρηση εκκαθάρισης στην επαρχία, όμως δεν έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο», είπε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον Παρβίν Νουριστάνι, βουλευτή από το Νουριστάν, η μισή επαρχία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν.
Οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν αρχίσει να αναλαμβάνουν σταδιακά τον έλεγχο της ασφάλειας από τη διεθνή δύναμη υπό το ΝΑΤΟ (Isaf), τα στρατεύματα της οποίας θα αποχωρήσουν οριστικά από τη χώρα μέχρι το τέλος του 2014.
Παρόλα αυτά παραμένουν σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια, κυρίως στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ ισχυρίζονται ότι το 80% του αφγανικού πληθυσμού είναι ασφαλές, όμως αφγανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι έως και 40 από τις 400 περιφέρειες της χώρας είναι υπό τον έλεγχο των ανταρτών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου