Ετικέτες

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Στη διάλυση των Αδελφών Μουσουλμάνων αποσκοπεί το Κάιρο


Στη διάλυση των Αδελφών Μουσουλμάνων αποσκοπεί το Κάιρο
Αιγύπτιοι αστυνομικοί φρουρούν το δικαστήριο όπου πάρθηκε η απόφαση για της δικαστική απαγόρευση της ομάδας των Αδελφών Μουσουλμάνων ( Πηγή: EPA/AHMED ASSADI)
Παράθυρο για επιτάχυνση των περιοριστικών δράσεων σε βάρος των Αδελφών Μουσουλμάνων ανοίγει η δικαστική απαγόρευση της ομάδας. Το Κάιρο έχει ήδη βάλει στο στόχαστρο το κοινωνικό δίκτυο που έχουν στήσει οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι -σχολεία, ιατρικά κέντρα και φιλανθρωπικά ιδρύματα- μετά την ανατροπή του Μόρσι.
Από την ανατροπή του Μόρσι, η νέα αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει συλλάβει συνολικά 2.000 στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων.Τυπικά, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είναι μη κυβερνητική οργάνωση και πολιτικός τους βραχίονας είναι τo Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης. Ουσιαστικά πάντως, μεγάλο μέρος των ηγετικών στελεχών του κόμματος έχει ήδη συλληφθεί.
Πέραν όμως των συλλήψεων, το Κάιρο φαίνεται ότι σκοπεύει να εξαρθρώσει ολόκληρο το δίκτυο οργανώσεων στις οποίες στηρίζουν την παρουσία τους στην αιγυπτιακή κοινωνία οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.
«Το σκεπτικό είναι να σταματήσει η χρηματοδότησή τους, να σπάσουν οι συνεκτικοί του δεσμοί και να διαλυθεί το βήμα από το οποίο περνούν το μήνυμά τους» είπε πηγή των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας που επικαλείται το Associated Press.
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ήταν εκτός νόμου κατά το μεγαλύτερο μέρος της 85χρονης ιστορίας τους στο Κάιρο, με μικρά διαλείμματα. Με την πτώση του Μουμπάρακ, βγήκαν από τις «σκιές» της Αιγύπτου και κυριάρχησαν στις εκλογές εν μέρει εξαιτίας ενός εκτεταμένου δικτύου κοινωνικής παρουσίας (από τζαμιά μέχρι ιατρικά κέντρα που παρέχουν περίθαλψη φτωχούς Αιγύπτιους), το οποίο χρηματοδοτούσαν «ευσεβείς» επιχειρηματίες.
Η αρχική απαγόρευση της ομάδας, αφού ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία, μπορεί να δώσει πρόσβαση σε στοιχεία που θα «χαρτογραφήσουν» αυτό το δίκτυο.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου