Ετικέτες

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Νέα θεραπεία με λέιζερ προλαμβάνει την απώλεια οράσεως στους διαβητικούς


Μια νέα μέθοδο για την πρόληψη των προβλημάτων της όρασης που προκαλεί ο διαβήτης και οι ασθένειες του αμφιβληστροειδούς ανέπτυξαν επιστήμονες στη Νεμπράσκα των ΗΠΑ, με τη χρήση εξελιγμένου λέιζερ.

Επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Νεμπράσκα δημιούργησαν μια μέθοδο που βοηθά τους ασθενείς να προστατεύσουν την όρασή τους, προλαμβάνοντας ακόμη και την απώλειά της.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, δρ Quan Dong Nguyen, η νέα θεραπεία χορηγείται με ένα είδος κίτρινου λέιζερ, το οποίο ονομάζεται Supra Scan Multi-spot Laser και το διαμέτρημά του είναι το μοναδικό που υπάρχει σήμερα στις ΗΠΑ.

Το νέο λέιζερ κατασκευάζεται στη Γαλλία και σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι το πιο σύγχρονο που υπάρχει σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας.

Σύμφωνα με την επιστημονική ανακοίνωση, η θεραπεία δοκιμάστηκε για πρώτη φορά πριν από περίπου δύο μήνες σε ασθενή που έπασχε από διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η οποία για την όραση αποτελεί το πιο σοβαρό στάδιο της ασθένειας.

Τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα, γι’ αυτό οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η νέα θεραπεία θα παίξει σημαντικό ρόλο στην προστασία της όρασης των ασθενών.

Μάλιστα, η αναπληρώτρια καθηγήτρια οφθαλμολογίας δρ Diana Do, που χορήγησε την πρώτη θεραπεία με τη χρήση του, τόνισε ότι είναι το πιο σύγχρονο που έχουν σήμερα οι ειδικοί στη διάθεσή τους και ίσως το πιο ασφαλές.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από την ανάπτυξη του πρωτοποριακού λέιζερ, η χρήση του ενδείκνυται επίσης για την αντιμετώπιση σπάνιων ασθενειών των ματιών, όπως η φλεβική απόφραξη του αμφιβληστροειδούς και το νεοαγγειακό γλαύκωμα.


Πηγή :  paraskhnio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου