Ετικέτες

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Κυπριακό… Union Jack!



Βρετανικής επινόησης είναι, τελικά, η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας
Το σχέδιο που έχουμε σήμερα ήταν αποτέλεσμα παρεμβάσεων του Μακαρίου και του Κουτσιούκ στην αρχική, βρετανική επινόηση, οι οποίες επρόκειτο να έχουν προσωρινό χαρακτήρα, αλλά επικράτησαν
(μέρος δ’)
Στα νέα αποδεσμευμένα -«ξεχασμένα»- έγγραφα του βρετανικού Φόρεϊν Όφις υπάρχει και ένας φάκελος για τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, που μας φανερώνει τελικά και μετά από 53 χρόνια, ότι ακόμη και σ΄ αυτό το θέμα χέρι είχαν οι Βρετανοί. Την είχαν «σχεδιάσει» οι ίδιοι, αλλά διευθέτησαν ούτως ώστε να… φανεί ότι φτιάχτηκε από κοινού από τις δύο κοινότητες! Με τη συνεργασία αμφοτέρων, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και Δρα Φαζίλ Κουτσιούκ.
Μέχρι τώρα λεγόταν ότι η σημαία ήταν έμπνευση του Τουρκοκύπριου Ισμέτ
Γκιουνέι, ο οποίος σε συνέντευξη στο youtube ισχυρίζεται ότι ο ίδιος επέλεξε το
χρώμα του χαλκού με άσπρο φόντο κτλ. Όμως τα βρετανικά έγγραφα μάς αποκαλύπτουν ότι αυτά ήσαν βρετανικής καθοδήγησης και έμπνευσης και ουσιαστικά συμπεραίνεται, πλέον, ότι ο Τουρκοκύπριος χρησιμοποιήθηκε από τον Δρα Κουτσιούκ με τη συνεργασία Μακαρίου, για να καλυφθεί η βρετανική ανάμειξη …
Ιδέα του Φουτ
Στις 9 Ιανουαρίου 1960 ο σερ Χιού Φουτ ετοίμασε μίαν ανακοίνωση που θα διδόταν στη δημοσιότητα, προερχόμενη τάχατες από τον Αρχιεπίσκοπο και τον Κουτσιούκ. Ο Μακάριος τη διάβασε και συμφώνησε να δοθεί στη δημοσιότητα. Ο Κουτσιούκ, όμως, είπε στον Φουτ ότι είχε ήδη καλέσει ένα-δυο μέλη της τουρκοκυπριακής κοινότητας να του δώσουν απόψεις και πίστευε ότι θα συνιστούσε ασέβεια προς εκείνους που προσέγγισε να συμφωνήσει στη δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης που ετοίμασε ο σερ Χιού Φουτ. Ο τελευταίος άφησε αντίγραφο στον Κουτσιούκ και του είπε ότι έπρεπε να γίνει η ανακοίνωση προτού φύγουν για το Λονδίνο.
Η ανακοίνωση είχε ως εξής: «Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και ο Δρ Κουτσιούκ… έχουν μιλήσει για το θέμα της Σημαίας της Κύπρου η οποία, σύμφωνα με τις Συμφωνίες Ζυρίχης, πρέπει να είναι “ουδέτερου σχεδιασμού και χρώματος”. Το ακριβές σχέδιο θα αποφασιστεί σε συζήτηση που θα ακολουθήσει, αλλά ο Αρχιεπίσκοπος και ο Δρ Κουτσιούκ προτείνουν η Σημαία να αντιπροσωπεύει με κεφαλαίο γράμμα Κ το χρώμα του χαλκού σε άσπρο φόντο. Το Κ είναι η βάση του σχεδίου εφόσον αυτό είναι το πρώτο γράμμα της ονομασίας της Κύπρου, τόσο στα Ελληνικά όσο και στα Τουρκικά. Το Κ θα είναι σε χρώμα χαλκού γιατί είναι ο χαλκός που έδωσε στην Κύπρο το όνομά της, και το άσπρο φόντο θα αντιπροσωπεύει την ειρήνη, στην οποία θα αφοσιώνεται η Δημοκρατία».
Διαφοροποιημένη ανακοίνωση
Στις 12 Ιανουαρίου 1960 ο αναπληρωτής κυβερνήτης στην Κύπρο ενημέρωσε το Γρ. Αποικιών στο Λονδίνο με το εξής τηλεγράφημα: «Σημαία της Κύπρου: Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και ο Δρ Κουτσιούκ εξέδωσαν την ανακοίνωση με τη δεύτερη παράγραφο διαφοροποιημένη ως εξής: “Το ακριβές σχέδιο θα αποφασιστεί σε συζήτηση που θα ακολουθήσει. Έχει όμως γίνει μια πρόταση προς τον Αρχιεπίσκοπο και τον Δρα Κουτσιούκ ότι η Σημαία θα φέρει σε κεφαλαία το γράμμα Κ σε χρώμα χαλκού σε άσπρο φόντο”. Έτσι η απόφαση θα παρθεί αφού επιστρέψουν από τη συνάντηση του Λονδίνου… Θα χρειαστούμε 10 σημαίες 9 x 6, 110 σημαίες 6 x 4, και 180 4½ x 3 για να αντικαταστήσουμε τις βρετανικές σημαίες στα κυβερνητικά κτίρια…».
Δεν άρεσε στον Μακάριο
Στις 11 Ιουλίου 1960 ο σερ Χιού Φουτ μίλησε με τον Αρχιεπίσκοπο και του έδωσε δείγμα της σημαίας. Ο Αρχιεπίσκοπος δεν φάνηκε ενθουσιασμένος, γράφει σε αναφορά του ο Φουτ, ο οποίος είπε στον Μακάριο ότι ήταν ανάγκη να αποφασίσει σε μια προκαταρκτική σημαία και μπορούσε στην πάροδο του χρόνου να αλλάξει. «Του είπα ότι αμφιβάλλω κατά πόσο θα μπορούσε να βρεθεί σημαία με ουδέτερο χρώμα και σχέδιο καλύτερο από εκείνο που του είχα εισηγηθεί. Και είπα ότι αν νομίζει ότι το χρώμα χαλκού ήταν πολύ κόκκινο, τότε μπορούμε να διευθετήσουμε μια διαφορετική απόχρωση του χαλκού αν το επιθυμούσε», έγραψε αποκαλυπτικά ο Φουτ. Ο Αρχιεπίσκοπος συμφώνησε ότι έπρεπε να αποφασίσουν γρήγορα και θα τον ενημέρωνε σύντομα.
Ουδέν μονιμώτερον του προσωρινού
Στις 25 Ιουλίου 1960 ο σερ Χιού Φουτ ενημερώνει το Γρ. Αποικιών ότι οι Μακάριος και Κουτσιούκ τού είπαν ότι μπορούσαν να υπάρξουν αντιδράσεις στο γράμμα Κ και του πρότειναν η σημαία της Δημοκρατίας προσωρινά και προκαταρκτικά να φέρει τον χάρτη της Κύπρου με κλαδιά ελιάς σε άσπρο φόντο. Προτείνουν ο χάρτης να είναι σε χρώμα χρυσαφί και τα κλαδιά ελιάς να είναι εκτός του χάρτη παρά μέσα στον χάρτη. Ο Μακάριος είπε στον Φουτ ότι αναγνώριζε ότι δεν πάει ο χάρτης σε μια σημαία, αλλά μαζί με τον Κουτσιούκ βιαζόντουσαν να βρουν μια προκαταρκτική σημαία που να μη δίνει την ευκαιρία για επικρίσεις. Οπόταν ο σερ Χιού Φουτ ειδοποίησε την κατασκευάστρια εταιρεία, ακυρώνοντας την προηγούμενη παραγγελία και δίδοντας νέες οδηγίες, ούτως ώστε να φθάσουν στην Κύπρο οι σημαίες πριν από τις 16 Αυγούστου 1960. Και σημείωσε ο Φουτ: «Μου φαίνεται μπορεί να υπάρξουν αντιρρήσεις στη σημαία με χάρτη, δίχως να καθορίζονται οι κυρίαρχες βάσεις, όμως πιστεύω δεν χρειάζεται να θέσουμε τέτοιο θέμα».
Απέκρυβαν το γεγονός πως αυτοί την είχαν σχεδιάσει
Στις 29 Ιουλίου 1960, ο αξιωματούχος του Γραφείου Αποικιών I. S. Wheatley
έγραψε τα ακόλουθα σε εμπιστευτική του επιστολή προς τον σερ Χιού Φουτ στη
Λευκωσία:
«Θέλουμε να σε ενημερώσουμε ότι είχαμε τεράστια δυσκολία να αποφασίσουμε για τη σημαία! Οι υπουργοί συζήτησαν το θέμα χθες και συμφώνησαν ότι θα είναι εντάξει, νοουμένου ότι και το σχέδιο είναι προσωρινό και ένα περίγραμμα. Κανείς δεν κατάλαβε τι ακριβώς είναι το περίγραμμα. Είναι καθαρά ένας γενικός σκέτος χάρτης, ή μόνο η γραμμή της ακτής; Προσωπικά δεν νομίζω ότι έχει και τόση σημασία, όμως θα κάνουμε σίγουρο να σταθούμε στην ασφαλή πλευρά και να βάλουμε το σχέδιο με τις ακτές, που πιστεύω ήταν και η αρχική σου πρόθεση.
Εφόσον υπήρχαν αρκετές αντιρρήσεις από κάποιες πλευρές για ανάμειξή μας
στην προετοιμασία του σχεδίου, είμαι σίγουρος ότι θα είναι σοφό, στην απίθανη
περίπτωση να δοθεί δημοσιότητα στην προετοιμασία της σημαίας, να μην αποκαλυφθεί ότι εσύ ή εμείς είχαμε οτιδήποτε να κάνουμε με αυτή. Η προετοιμασία της σημαίας ήταν απλώς ένα θέμα μεταξύ των Αρχών της Δημοκρατίας που θα ιδρυθεί και των αντιπροσώπων τους, τους Crown Agents.
Απολογούμαι για την καθυστέρηση να σου απαντήσω, αλλά αντιλαμβάνεσαι τις
δυσκολίες!».
 
Στο βρετανικό κείμενο καταγράφονταν τα ακόλουθα:
«Dear Sir Hugh, I thought you would like to know that we had the utmost
difficulty in reaching a decision over the flag!
1. Ministers discussed it yesterday, and agreed that it was all right provided that the design was temporary and that it was only an outline. No-one is very clear what an outline is; is it a solid plain map, or only a coast line? I do not think it very much matters myself, but we shall do best to err on the safe side and have the coast line design, which is I think what you originally intended.
2. Since there was quite a lot of feeling in some quarters against our being in any way involved in the preparation of the design, I am sure it would be wise, in the unlikely event of any publicity being given to the preparation of the flag, not to disclose that you or we had anything to do with it. The preparation of the flag was just a matter between the authorities of the Republic to be and their agents, the Crown Agents.
3. I am sorry that it took so long to send you a reply but you will understand the difficulties!
Yours sincerely, I.S. Wheatley»
Για τις προηγούμενες δημοσιεύσεις (α, β,γ) στους συνδέσμους της Σημερινής που ακολουθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου