Ετικέτες

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Η υπόθεση ελ Μάσρι και η γερμανική πολιτική






Εννέα χρόνια μετά την σύλληψή του στα Σκόπια και την παράδοσή του στη CIA, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε τον Χ. ελ-Μάσρι. Ο τότε γερμανός υπ. Εσωτερικών Σίλι, είχε ενημερωθεί από τις ΗΠΑ ότι επρόκειτο για λάθος.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιδίκασε αποζημίωση 60.000 ευρώ στο Χαλέντ ελ-Μάσρι. Ο γερμανολιβανέζος είχε συλληφθεί το 2003 από τις Αρχές της ΠΓΔΜ και στη συνέχεια είχε παραδοθεί στη CIA, η οποία τον μετέφερε, με την κατηγορία του ισλαμιστή τρομοκράτη, στο Αφγανιστάν. Εκεί κρατήθηκε επί μήνες σε μυστικές φυλακές πριν απελευθερωθεί, όταν ήταν πλέον σαφές ότι επρόκειτο περί λάθους. Η αποζημίωση θα καταβληθεί από την ΠΓΔΜ, καθώς εκεί ξεκίνησε η περιπέτεια του ελ Μάσρι. Με την απόφαση αυτή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δίνει τέλος σε μια υπόθεση, στην οποία εμπλέκονται κι άλλες χώρες μεταξύ αυτών και η Γερμανία.
 
Ο Ότο Σίλι γνώριζε αλλά δεν μίλησε
Ο Ότο Σίλι γνώριζε αλλά δεν μίλησε
Το ότι επρόκειτο περί λάθους, το πληροφορήθηκε ο τότε υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Ότο Σίλι στα τέλη Μαΐου του 2004 από τον αμερικανό πρεσβευτή στο Βερολίνο Ντάνιελ Κόουτς. Λίγο πριν ο φερόμενος ως τρομοκράτης Χαλέντ ελ-Μάσρι είχε αφεθεί ελεύθερος με περιπετειώδη τρόπο, κάπου στην Αλβανία. Από εκεί επέστρεψε στην Γερμανία και στο σπίτι του στο Νόι Ουλμ.

Η κοινή γνώμη πληροφορήθηκε την υπόθεση πολύ αργότερα. Το Δεκέμβριο του 2005 η αμερικανική εφημερίδα πληροφορούσε τους αναγνώστες της για τη συνομιλία που είχαν σχεδόν ενάμισι χρόνο πριν ο γερμανός υπουργός και ο αμερικανός πρέσβης. Αργότερα και ενώπιον της ειδικής εξεταστικής επιτροπής του γερμανικού κοινοβουλίου ο Ότο Σίλι δικαιολόγησε τη σιωπή του επικαλούμενος την υπόσχεση που είχε δώσει στον Ντάνιελ Κόουτς. Στην εν λόγω επιτροπή εκλήθη τότε να καταθέσει και ο σημερινός πρόεδρος της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Με την ιδιότητα του υπουργού Καγκελαρίας, ο κ. Σταϊνμάιερ ήταν τότε συντονιστής των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας. Αρνούμενος οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση ελ Μάσρι ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός αναφέρθηκε στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Νέας Υόρκης (2001), της Μαδρίτης (2004) και του Λονδίνου (2005), υποστηρίζοντας ότι και η Γερμανία κινδύνευσε τότε.

Για τον λόγο αυτόν ήταν αναγκαία η λήψη δύσκολων, όπως είπε, αποφάσεων. Έσπευσε, ωστόσο, να διευκρινίσει ότι όλες αυτές οι αποφάσεις ελήφθησαν στο πλαίσιο του κράτους Δικαίου.

Εκδόθηκαν 13 εντάλματα σύλληψης πρακτόρων της CIA
Εννέα χρόνια μετά την σύλληψή του στα Σκόπια και την παράδοσή του στη CIA, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε τον Χ. ελ-Μάσρι. Εννέα χρόνια μετά την σύλληψή του στα Σκόπια και την παράδοσή του στη CIA, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε τον Χ. ελ-Μάσρι.Το ερώτημα που απασχόλησε το 2008 την ειδική εξεταστική επιτροπή αλλά και την επιτροπή ελέγχου της βουλής ήταν εάν οι γερμανικές Αρχές γνώριζαν τις πρακτικές της Ουάσιγκτον και σε ποιο βαθμό τις υποστήριζαν. Εκτός από τον Σταϊνμάιερ, στην επιτροπή εκλήθη να καταθέσει και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος το 2005 διαδέχθηκε τον Ότο Σίλι στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο κ. Σόιμπλε δεν απέκλεισε στην κατάθεσή του να σημειώθηκαν και από τη Γερμανία μυστικές πτήσεις αεροσκαφών της CIA. Τουλάχιστον δύο τέτοιες πτήσεις, το 2001 και το 2003 διαπίστωσαν τότε τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής.

Πάντως «άψογη» δεν ήταν τότε η γερμανική πολιτική. Για μεγάλο διάστημα η γερμανική δικαιοσύνη πραγματοποίησε έρευνες για την υπόθεση των μυστικών πτήσεων της CIA και την απαγωγή του Ελ Μάσρι. Εκδόθηκαν και 13 εντάλματα σύλληψης πρακτόρων της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας, ωστόσο η Ουάσιγκτον δεν ανταποκρίθηκε στα γερμανικά αιτήματα έκδοσης, επικαλούμενη «λόγους ασφαλείας».

Η υπόθεση της απαγωγής του Γερμανολιβανέζου απασχόλησε και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Ο ελβετός πρώην εισαγγελέας Ντικ Μάρτι πραγματοποίησε έρευνες κατ` εντολή του Συμβουλίου. Στο επίκεντρο των ερευνών οι μυστικές φυλακές της CIA στη Ρουμανία και στην Πολωνία. Ο Μάρτι μίλησε με 30 περίπου πληροφοριοδότες και το συμπέρασμά του το 2006 ήταν τρομακτικό: Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παραβίασαν στο πλαίσιο του αντιτρομοκρατικού τους αγώνα σε μεγάλο βαθμό τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έξι χρόνια αργότερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ήλθε να επιβεβαιώσει στην περίπτωση του Χαλέντ ελ-Μάσρι τους ισχυρισμούς του Ντικ Μάρτι.

Marcel Fürstenau/Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Ειρήνη Αναστασοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου