Ετικέτες

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Τιμώντας τους «Μάρτυρες της Δημοκρατίας» στο Αλύκο



Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Δεκεμβρίου 16, 2012
20121216-083135.jpgΆνοιξε τα μάτια και ξεδίπλωσε
το μαύρο πανί πλατιά και τέντωσέ το
άνοιξε τα μάτια καλά στύλωσε τα μάτια
προσηλώσου – προσηλώσου τώρα ξέρεις
πως το μαύρο πανί ξεδιπλώνεται
όχι μέσα στον ύπνο μήτε μέσα στο νερό
μήτε σαν πέφτουνε τα βλέφαρα ρυτιδωμένα
και βουλιάζουνε λοξά σαν κοχύλια,
τώρα ξέρεις πως το μαύρο δέρμα του τυμπάνου
σκεπάζει ολόκληρο τον ορίζοντά σου
όταν ανοίξεις τα μάτια ξεκούραστος, έτσι.
Οι στίχοι του ποιητή Γεωργίου Σεφέρη ξεδιπλώνουν το πέπλο της λύπης και της οργής, που 
σκέπασε τον ορίζοντα του Αλύκου και εν γένει της Βορείου Ηπείρου, στις 12 Δεκεμβρίου 1990. Ήταν ένα πέπλο που δεν ξεδιπλώθηκε σε κανένα όνειρο, αλλά στην σκληρή πραγματικότητα που βίωνε ο ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου.
Οι Αλυκιώτες «Μάρτυρες της Δημοκρατίας» Ευθύμιος Μάσσιος, Ευάγγελος Μήτρος, Αθανάσιος Κώτσης και Αηδόνης Ράφτης με την ανδρεία τους αποτίναξαν το μανδύα του κομμουνιστικού καθεστώτος και μας άνοιξαν τα μάτια για τον δρόμο προς την Ελευθερία. Εξέφρασαν με αξιοπρέπεια τα ιδανικά της ελληνικής φυλής μας.

Η 12η Δεκεμβρίου του 1990 αποτελεί ορόσημο στην ιστορία μας, γι’ αυτό κάθε χρόνο οι «Μάρτυρες της Δημοκρατίας» τιμούνται με τις τιμές που πρέπουν σε αγωνιστές του έθνους μας.
Φέτος, το παράρτημα της Ομόνοιας σε συνεργασία με την επαρχία Αλύκου διοργάνωσαν εκδήλωση για να αποτίσουν φόρο τιμής στα τέσσερα παλικάρια, που χάραξαν το δρόμο για νέους αγώνες.
Πλήθος κόσμου από όλες τις βορειοηπειρωτικές πόλεις, με έκδηλη τη συγκίνηση, τίμησε την ιστορική ημέρα που παραμένει χαραγμένη στη μνήμη όλων μας.
Με κοινό προσανατολισμό προς την ενότητα ήταν οι ομιλίες του Γενικού Προξένου Αργυροκάστρου, του Προέδρου της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ. Εντύπωση προκάλεσαν τα λόγια του κου. Ντούλε για την τοποθέτηση προτομών των δύο Κυπρίων μαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, αφού η Πλατεία Αλύκου ονομάζεται πλατεία Κύπρου. Οι μάρτυρες του Ελληνισμού πρέπει να τιμούνται παντού, όπου και αν βρίσκονται. Βόρειος Ήπειρος και Κύπρος είναι δύο κομμάτια του ελληνισμού με κοινούς αγώνες και προσδοκίες.
Αισθητή την παρουσία τους έκαναν και οι ομοσπονδίες της Άνω και Κάτω Δρόπολης με κατάθεση στεφάνου από την πρόεδρο Ηλέκτρα Κίκη και αντίστοιχα από τον πρόεδρο Παναγιώτη Λέκκα.
Η αυτοθυσία και οι αγώνες των μαρτύρων για τη δημοκρατία ας αποτελέσουν για όλους μας πυξίδα προσανατολισμού.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Η πρόεδρος
Ηλέκτρα Κίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου