Ετικέτες

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ "ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΚΕΣ" ΕΝΕΡΓΙΕΣ ( ΜΙΚΡΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΡΘΩΝ)

 
 
 
 

 α)Κατατέθηκε στην αλβανική βουλή το προκλητικό ψήφισμα των τσάμηδων
 
 
 
 


Απαιτούν την αναγνώριση "τσάμικης γενοκτονίας", κατάργηση του Εμπόλεμου Νόμου, δικαίωμα επαναπατρισμού, Ελληνική ιθαγένεια, επιστροφή των περιουσιών τους, αλλαγή των κειμένων των σχολικών βιβλίων, ανέγερση μνημείων και διάφορα άλλα! Στην Αλβανική Βουλή κατατέθηκε σήμερα το μεσημέρι το ψήφισμα του PDIU για την επίλυση του λεγόμενου "τσάμικου ζητήματος". Σύμφωνα με την αλβανική εφημερίδα "DITA", το ψήφισμα κατατέθηκε από του βουλευτές του τσάμικου κόμματος, Shpetim Idrizi και Dashamir Tahiri και περιλαμβάνει 13 σημεία, τα οποία όπως τονίζουν συντάχθηκαν λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, καθώς και την νομοθεσία της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.


Διαβάστε παρακάτω τα 13 σημεία του προκλητικού ψηφίσματος

1. Το ψήφισμα αναγνωρίζει, στηρίζει, και δεσμεύεται για την ανάγκη αποκατάστασης όλων των δικαιωμάτων των Αλβανών Τσάμηδων, αλλοτινούς Έλληνες πολίτες, σύμφωνα με τις νέες συνθήκες, κατά τις αρχές του διεθνούς δικαίου σχετικά με τη γενοκτονία, την εθνοκάθαρση, της μη διάκρισης με βάση την εθνικότητα, και άλλες σχετικές αρχές, καθώς και το πνεύμα της Συνθήκης της Φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.
2. Απαιτεί την αποκατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Αλβανών πολιτών, πρώην Ελλήνων πολιτών, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης της ιδιοκτησίας, της αναγνώρισης του δικαιώματος επαναπατρισμού, την αναγνώριση του δικαιώματος να ανακτήσουν την ιθαγένεια τους και των λοιπών δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων.
3. Απαιτεί τη ρητή κατάργηση του Ελληνικού Νόμου του Εμπόλεμου 2636 και 2637/1940 που εξεδόθη με βασιλικό διάταγμα το 1940 και εξακολουθεί να ισχύει, ιδίως το μέρος που διατηρεί σε συντηρητική κατάσχεση την αλβανική περιουσία.
4. Απαιτεί την επέκταση του Ελληνικού Νόμου 1540/1985 "για τη ρύθμιση των προσφύγων" σε όλους τους Έλληνες πολίτες που απομακρύνθηκαν ως αποτέλεσμα της εμφύλιας σύγκρουσης, χωρίς διάκριση εθνικότητας, νόμος που έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς διατάξεις, περί μη διάκρισης με βάση την εθνικότητα, τη φυλή, τη θρησκεία, κλπ.
5. Απαιτεί από την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Αλβανίας, μαζί με την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Ελλάδας την επανενεργοποίηση των διμερών ειδικών επιτροπών, που κατοχυρώνονται στη Συνθήκη Φιλίας, να εξετάσουν το ζήτημα, να αναγνωρίσουν το μέγεθός και να βρουν την καλύτερη επίλυση.
6. Επιφορτίζει το Υπουργείο Εξωτερικών με την προστασία των δικαιωμάτων των Αλβανών που δεν εκδιώχθηκαν από τα εδάφη τους και να ζητήσει για αυτούς την αναγνώρισή τους ως Εθνικής Μειονότητας.
7. Απαιτεί την ανέγερση στην Παραμυθιά και τους Φιλιάτες, δύο μνημείων που θα θυμίζουν τις γυναίκες, τους γέρους και παιδιά, αθώα θύματα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τις ελληνικές παραστρατιωτικές μονάδες.
8. Απαιτεί την ανέγερση ή την φροντίδα για τους τάφους των Τσάμηδων πρώην Ελλήνων πολιτών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της ελληνικής γενοκτονίας.
9. Επιφορτίζει το Υπουργείο Παιδείας και Επιστημών να αντικατοπτρίζει ορθά και βάση αναλογικότητας, την ιστορία αυτού του μέρους του αλβανικού πληθυσμού στα σχολικά εγχειρίδια.
10. Επιφορτίζει το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών με τους ομολόγους του αρμόδιου Υπουργείου της Ελληνικής Δημοκρατίας, την προώθηση των πολιτιστικών αξιών (των Τσάμηδων) και την προβολή μνημείων που βρίσκονται εκτός της επικράτειας της Δημοκρατίας της Αλβανίας. Το Υπουργείο Παιδείας και Επιστημών να επιδιώξει από τον Έλληνα ομόλογο την αφαίρεση προσβλητικών και ρατσιστικών αναφορών στα ελληνικά κείμενα σε βάρος του Τσάμικου πληθυσμού.
11. Επιφορτίζει την αλβανική κυβέρνηση, σύμφωνα με αυτό το ψήφισμα, να εκφράσει στην ελληνική πλευρά κατά τις διπλωματικές επαφές τη στάση της Δημοκρατίας της Αλβανίας σχετικά με αυτό το πρόβλημα.
12. Επιφορτίζει το Υπουργείο Εξωτερικών να γνωστοποιήσει το παρόν ψήφισμα στις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, και στους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους η Αλβανία είναι μέλος.
13. Επιφυλάσσεται του δικαιώματος σε περίπτωση απορριπτικής αντίδραση της ελληνικής πλευράς, για να εξετάσει το πρόβλημα υπό το πρίσμα των διεθνών νόμων σχετικά με τις διακρίσεις, την ελεύθερη κυκλοφορία, τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα γενικών, να παραπέμψει το θέμα στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του ψηφίσματος αυτού, και αναμένεται να δώσει την συγκατάθεσή του για την έγκρισή του. Ωστόσο το Δημοκρατικό Κόμμα δεν έχει εκφράσει ακόμη την θέση του για το συγκεκριμένο θέμα. Υπενθυμίζουμε πως το 2004, όταν ήταν πρωθυπουργός ο Φάτος Νάνο, η Αλβανική Βουλή απέρριψε κατά πλειοψηφία ένα παρόμοιο ψήφισμα.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
β)Οι Αλβανοί σβήνουν τις ελληνικές πινακίδες στη Βόρειο Ήπειρο!


 
 
 

 
 
 

Δύο μέτρα και δυο σταθμά από την «Gazeta Shqiptare». Σε προχθεσινό άρθρο εκφράζει την ανησυχία της για την αύξηση των κρουσμάτων και δυσάρεστων επεισοδίων με φόντο τον εθνικισμό μεταξύ των Αλβανών των Σκοπίων και των Σλάβων της περιοχής.
Μεταξύ άλλων, παρουσιάζει ως τυπικό παράδειγμα, το σβήσιμο των επιγραφών στην αλβανική γλώσσα σε μια ταμπέλα στην είσοδο της πόλης Κουμάνοβο. Η ταμπέλα ήταν γραμμένη σε δυο γλώσσες, στην αλβανική, με λατινικούς χαρακτήρες και στα σκοπιανά με σλάβικους χαρακτήρες.
«Κάποιοι έσβησαν την επιγραφή που ήταν στην αλβανική γλώσσα. Εκπρόσωποι της αλβανικής κοινότητας δήλωσαν πως «προκαλεί απορία το γεγονός το πως σιωπάει ο δήμος και δεν διορθώνει την ταμπέλα. Το γεγονός είναι ενδεικτικό και φαίνεται ξεκάθαρα πως υπάρχει αλβανοφοβία στην πόλη, ακόμα κι από τη στάση των αρχών…».


Η εν λόγω εφημερίδα με τους δημοσιογράφους της, γνωστή για την καλλιέργεια του ανθελληνισμού στην Αλβανία, γιατί παραξενεύτηκε;! Φτάνει να ρίξουν μια ματιά στον οδικό άξονα Αργυρόκαστρο-Κακαβιά και Γεωργουτσάτι-΄Αγ. Σαράντα, για να δουν πως και οι συμπατριώτες τους, οι Aλβανοί, κάνουν τα ίδια πράγματα στις δίγλωσσες πινακίδες που υπάρχουν στον χώρο της Ελληνικής Μειονότητας. Σβήνουν τις επιγραφές στην ελληνική γλώσσα και η σιωπή είναι μεγάλη απ΄ τους κρατικούς φορείς.
Πριν από λίγο καιρό η ίδια εφημερίδα φώναζε κατά του πρώην δήμαρχου Χειμάρρας, του Βασίλη Μπολάνου, ζητώντας την ποινική δίωξή του γιατί είχε τοποθετήσει δίγλωσσες πινακίδες στη Χειμάρρα. Κανείς δεν ξεχνάει πόσο ασχολήθηκε η αλβανική «δικαιοσύνη» με τις δίγλωσσες πινακίδες και τον κ. Μπολάνο!
Υπενθυμίζουμε πως πριν μερικές εβδομάδες, σύμφωνα πάντα με τα αλβανικά ΜΜΕ, σε περιοχή της Πρέσπας εντός της αλβανικής επικράτειας που ζει σκοπιανή μειονότητα, «άγνωστοι» έσβησαν τις δίγλωσσες πινακίδες ενώ παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε και στο χωριό Liqenas της Κορυτσάς, όπου μέλη της Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας έσβησαν τις σκοπιανές επιγραφές από τις δίγλωσσες πινακίδες.
http://aftonomi.gr/
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
γ)Μπερίσα: Δεν αποσταθεροποιεί τα Βαλκάνια η χορήγηση ιθαγένειας στους Αλβανούς
 
 
 
 
 
undefined
Υπεραμύνθηκε, σήμερα, της απόφασής του να χορηγήσει αλβανική ιθαγένεια σε όλους τους Αλβανούς, όπου κι αν διαβιούν, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση δεν αποσταθεροποιεί τα Βαλκάνια. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρόσφατα αθωωθέντα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, πρώην πρωθυπουργό του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι, ο κ. Μπερίσα αναφέρθηκε στην απόφασή του αυτή, η οποία αναμένεται να πάρει το «πράσινο φως» και από το υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει εντός της εβδομάδας, τονίζοντας ότι σε καμιά περίπτωση δεν αποσταθεροποιεί την περιοχή, αλλά αντίθετα προάγει τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Σημείωσε, δε, πως ανάλογη στάση έχουν υιοθετήσει αρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Τη θέση αυτή του Αλβανού πρωθυπουργού υποστήριξε, με δηλώσεις του στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου και ο Ραμούς Χαραντινάι εκφράζοντας, παράλληλα, την ελπίδα πως το Κόσοβο θα έχει την υποστήριξη της Αλβανίας στο πλαίσιο της ενταξιακής του πορείας στην Ένωση.
Υπενθυμίζεται ότι, την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Μπερίσα είχε δηλώσει πως η κυβέρνησή του θα ετοιμάσει νόμο για τη χορήγηση ιθαγένειας σε όλους τους Αλβανούς, όπου κι αν ζουν, στο πλαίσιο αυτού που χαρακτήρισε ως «πλατφόρμα εθνικής ένωσης».
Ο Αλβανός πρωθυπουργός είχε εκφράσει, μάλιστα, την πεποίθηση ότι η πλατφόρμα αυτή «θα παρέχει τελική λύση στο αλβανικό ζήτημα στα Βαλκάνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου