Ετικέτες

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Ρωσικά αντίποινα κατά των Αμερικανών

 
 
 
 

 

Το κοινοβούλιο της Ρωσίας υιοθέτησε σήμερα ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε Αμερικανούς οι οποίοι παραβιάζουν τα δικαιώματα των Ρώσων, σε αντίποινα εναντίον ενός νόμου που πέρασε στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα για την τιμωρία των Ρώσων που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο νόμος που εγκρίθηκε από την αμερικανική γερουσία την Πέμπτη προβλέπει ότι δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε Ρώσους που φέρονται να εμπλέκονται στο θάνατο στη φυλακή το 2009 του δικηγόρου Σεργκέι Μαγκνίτσκι, που έγινε σύμβολο της κακομεταχείρισης των Ρώσων οι οποίοι αμφισβητούν την κρατική εξουσία, και άλλων που κατηγορούνται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Ο νόμος δημιούργησε περαιτέρω ένταση σε μια σχέση που δοκιμάζεται από τη σύγκρουση στη Συρία και την αντιμετώπιση των αντιπάλων του Κρεμλίνου αφότου επέστρεψε στην Προεδρία ο Βλαντίμιρ Πούτιν το Μάιο.

Η διένεξη μπορεί να κάνει δυσκολότερο για τον Πούτιν και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα το να σταματήσουν την επιδεινούμενη πορεία των σχέσεων των δυο χωρών, οι οποίες είχαν βελτιωθεί αφότου ο Ομπάμα είχε ξεκινήσει την "επανέναρξη" των σχέσεων τους το 2009.

Φαίνεται όμως απίθανο να εκτροχιάσει την ρωσική βοήθεια στο Αφγανιστάν, να επηρεάσει τη διπλωματία που έχει ως στόχο τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν ή να βαθύνει τις διενέξεις σχετικά με τη σύγκρουση στη Συρία και την αμερικανική αντιπυραυλική άμυνα.

Η Μόσχα είχε προειδοποιήσει ότι θα προβεί σε αντίποινα εναντίον αυτού που ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αποκάλεσε "αντιρωσική παρεκτροπή" από τις ΗΠΑ, τον αντίπαλό της κατά την διάρκεια του ψυχρού πολέμου.

"Οι Αμερικανοί που το εμπνεύστηκαν αυτό... πρέπει να καταλάβουν ότι οι ενέργειες τους έρχονται σε αντίθεση με τις προσπάθειες για εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών", δήλωσε σήμερα ο Λαβρόφ.

Σε μια επίδειξη σπάνιας ενότητας, ακόμη και για το κοινοβούλιο της Ρωσίας —στο οποίο το κυρίαρχο κόμμα του Πούτιν αντιμετωπίζει μικρή αντιπολίτευση— και τα τέσσερα κόμματα στην Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) υποστήριξαν το νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο, το οποίο και τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου είναι πιθανό να υιοθετήσουν έως το τέλος του έτους, μπορεί να απαγορεύσει τις θεωρήσεις εισόδου για τους Αμερικανούς που εμπλέκονται στη διάπραξη απροσδιόριστων εγκλημάτων σε βάρος Ρώσων στο εξωτερικό ή ενέχονται σε παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους.


http://www.protothema.gr/world/article/?aid=242571

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου