Ετικέτες

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Από τον Θαλάσσιο Γρύπα, στα Ίμια..


Από τον Θαλάσσιο Γρύπα, στα Ίμια..



undefined
Τις προηγούμενες ημέρες μέσα του ΠΝ του ΕΣ και της ΠΑ συμμετείχαν στην διακλαδική άσκηση Θαλάσσιος Γρύπας 1/12 (1,2,3) με βολές κατά της παροπλισμένης κανονιοφόρου Δόξα. Τα περισσότερα δημοσιεύματα για την άσκηση επικεντρώθηκαν στην βολή βλήματος ΑΜ-39 Exocet από Μ2000ΒGM της ΠΑ, η οποία έγινε και πρώτη φορά. Όπως ήταν φυσικό, μικρή προσοχή δόθηκε στις βολές πυροβόλων που ακολούθησαν και οι οποίες αποτελείωσαν τον στόχο, στέλνοντας τον στον βυθό του Κρητικού πελάγους.

Το σκηνικό αυτό έφερε στην μνήμη μας μια παρόμοια sinkex (sinking exercise) που εκτέλεσε το Πολεμικό Ναυτικό το 2006. Στις 29 Νοεμβρίου 2006 εκτελέστηκε στο πεδίο βολής Κρήτης βολή βλήματος Penguin Mk 2 mod7 τηλεμετρίας (δυνατότητα καταγραφής και αξιολογήσεως των παραμέτρων βολής) , από τo ε/π ΠΝ 61 (τύπου S- 70B Aegean Hawk) με στόχο την παροπλισμένη φρεγάτα 'Ήπειρος, τύπου Knox (1,2,3,4). Όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία, η βολή ήταν επιτυχής, ενώ το σενάριο της βολής ήταν μεσαίας δυσκολίας (Medium Risk).


Διαβάστε περισσότερα...


Ο λόγος που θυμηθήκαμε την συγκεκριμένη άσκηση δεν έχει να κάνει με την βολή του Penguin αυτή καθ' αυτή, αλλά με τα όσα ακολούθησαν.. Όπως ήταν αναμενόμενο, η 3010 τόνων φ/γ Ήπειρος δεν βυθίστηκε από το πλήγμα. Σειρά είχε να μιλήσει -το λιγότερο "hi-tech" αλλά άκρως αποτελεσματικό- 5ιντσο πυροβόλο της παρακείμενης φρεγάτας Ψαρά. Τα αποτελέσματα των στοχευμένων πυρών του Mk 45 5in/54 μπορείτε να τα δείτε σε φωτογραφίες στην συνέχεια της ανάρτησης.

Την ίδια χρονιά, στις 29 Μαίου 2006 στο πεδίο βολής Κρήτης έλαβαν χώρα οι βολές αποδοχής των βλημάτων MM-40 Block 2 που εξοπλίζουν ορισμένες πυραυλακάτους Super Vita του ΠΝ. Τα ΤΠΚ P-68 Δανιόλος και P-67 Ρουσσέν εξαπέλυσαν από ένα βλήμα έκαστο εναντίον του στόχου, ο οποίος δεν ήταν άλλος από το αντιτορπιλικό κλάσης C.F. Adams, D-219 Nέαρχος. (Το ΠΝ δημοσίευσε τότε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βίντεο από τις βολές, όπου διακρίνεται και ο ελιγμός cork screw του ΜΜ-40 πριν την πρόσκρουση στον στόχο, τον οποίο μπορείτε να δείτε εδώ). Ακολούθησε βολή βλήματος Hellfire II απο ε/π S-70B του ΠΝ, ενώ την αυλαία έριξε το υποβρύχιο Τρίτων (S-112) με βολή μιας "ταπεινής"τορπίλης SST-4, η οποία και βύθισε το απογυμνωμένο από λιπαντικά/καύσιμα/πυρομαχικά, Νέαρχος.

Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι είναι αναμενόμενο τα λιγότερο "φανταχτερά" όπλα των πολεμικών σκαφών του ΠΝ να μην κεντρίζουν τόσο την περιέργεια του μέσου αναγνώστη, με αποτέλεσμα οι αναφορές στην χρήση τους να περνάνε σε δεύτερη και τρίτη μοίρα. Όμως..


undefinedΤελευταία υπηρεσία στο ΠΝ. Η φ/γ Ήπειρος φλέγεται απο τα πυρά του πυροβόλου της F-454 Ψαρά λίγο πριν βυθιστείundefinedundefined
Οι εικόνες του φλεγόμενου "Ήπειρος" δεν μπορούν παρά να μας δημιουργήσουν περίεργους συνειρμούς. 16 χρόνια πριν, την τραγική βραδιά της 30 Ιανουαρίου 1996, πλήθος πολεμικών σκαφών Ελλάδας και Τουρκίας συγκεντρώθηκαν στην περιοχή των Ιμίων, σε εξαιρετικά μικρές αποστάσεις το ένα από το άλλο, αποστάσεις που επέτρεπαν την εμπλοκή στόχων με πυρά πυροβόλου. Ποια θα ήταν άραγε η κατάληξη μιας τέτοιας ανταλλαγής πυρών;..

Σύμφωνα με αναφορές της εποχής, την 30ή Ιανουαρίου 1996, στην ευρύτερη περιοχή των βραχονησίδων είχαν αναπτυχθεί από Ελληνικής πλευράς το αντιτορπιλικό C.F.Adams D-221 Θεμιστοκλής (2 πυροβόλα 5in), που η κρίση το βρήκε να εκτελεί καθήκοντα «σκοπούντος» πλοίου στο Κρητικό, η φρεγάτα τύπου S F-461 Ναβαρίνο (1 πυροβόλο 3in), που επίσης εκτελούσε καθήκοντα «σκοπούντος» στο δυτικό Αιγαίο, 3 πυραυλάκατοι, οι P-22 «Μυκόνιος» αγκιστρωμένη στην Ψέριμο (2 πυροβόλα 3in), Ρ-27 «Ξένος» στην Καλόλιμνο (2 πυροβόλα 3in) και Ρ-29 «Σταράκης» στην Κάλυμνο (2 πυροβόλα 3in), καθώς και οι κανονιοφόροι Ρ-57 «Πυρπολητής» (1 πυροβόλο 3in)και Ρ-61 «Πολεμιστής» (1 πυροβόλο 3in). Από τουρκικής πλευράς είχαν αναπτυχθεί τρεις φρεγάτες (F240 Yavuz τύπου MEKO-200 Track 1, F-254 Τrakya/F-256 Ege τύπου Κnox), δύο πυραυλάκατοι σε παρακείμενο όρμο (P-346 Girbet/P-347 Fırtına κλάσης Rüzgar) και δύο κανονιοφόροι.

undefined"Ναβαρίνο" και "Yavuz" παίζουν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι σε μικρή απόσταση από τις βραχονησίδες Ίμια.


Ας σημειωθεί ότι οι φ/γ Yavuz και Ege καθώς και οι δύο πυραυλάκατοι απέπλευσαν απο τον ναύσταθμο του Ακσάζ. Η προερχόμενη από τα Στενά φ/γ Trakya, ενώ προοριζόταν για την νατοϊκή άσκηση Dog Fish άλλαξε πορεία κατευθυνόμενη προς τα Δωδεκάνησα, δείχνοντας εμπράκτως την ανησυχία του τουρκικού επιτελείου για την τοπική υπεροχή του ΠΝ στην περιοχή.

Τα μεσάνυχτα της 30ης Ιανουαρίου 1996, μεγάλο μέρος των ανωτέρω σκαφών βρίσκονταν εντός ενός ιδεατού κύκλου ακτίνας μόλις πέντε ναυτικών μιλίων!

Στο Ανατολικό Αιγαίο το Πολεμικό Ναυτικό υπερτερούσε σε ισχύ πυρός,ανάπτυξη και ετοιμότητα και θα μπορούσε να καταφέρει συντριπτικό πλήγμα. Αυτά για την ιστορία, όπως λένε...



http://www.enkripto.com/2012/06/blog-post_4152.html

Posted in Ετικέτες , |

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου