Ετικέτες

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Εικόνες από την εποχή της “Μεγάλης Ύφεσης”

Εικόνες από την εποχή της “Μεγάλης Ύφεσης”

Αναρτήθηκε από τον/την arch στο Ιουνίου 11, 2012
Εκατοντάδες φωτογραφίες από τα όσα ακολούθησαν το “κραχ” του 1929 στις ΗΠΑ, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας…
Πως ζούσε ο κόσμος στις Η.Π.Α κατά τη διάρκεια της “Μεγάλη Ύφεσης” έρχονται να μας θυμίσουν τουλάχιστον χίλιες ασπρόμαυρες φωτογραφίες της εποχής που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Δημόσια βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης.


Η “Μεγάλη Ύφεση” σύμφωνα με τους αναλυτές προκλήθηκε μετά από το χρηματιστηριακό κραχ, που ξεκίνησε στις 29 Οκτωβρίου του 1929, την λεγόμενη Μαύρη Τρίτη, ωστόσο διήρκεσε από από ένα μέχρι δέκα χρόνια σε διάφορες χώρες του κόσμου. Σύμφωνα με τους ιστορικούς επρόκειτο για τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση της σύγχρονης ιστορίας. είχε καταστροφικές επιπτώσεις τόσο στον ανεπτυγμένο, όσο και στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Επηρεάστηκε το διεθνές εμπόριο, καθώς επίσης και τα προσωπικά εισοδήματα, τα έσοδα από φόρους, οι τιμές και τα κέρδη. Η οικονομία πόλεων ανά τον κόσμο επλήγη, ιδίως εκείνων που εξαρτώταν άμεσα από τη βαριά βιομηχανία. Οι κατασκευές πάγωσαν, οι αγροτο-κτηνοτροφικές εργασίες υποχώρησαν λόγω πτώσης των τιμών στις σοδειές κατά 40% με 60%.
Με τη ζήτηση σε διαρκή υποχώρηση, σε συνδυασμό με την έλλειψη εναλλακτικών εργασιών, περιοχές που εξαρτώνταν από τον πρωτογενή τομέα όπως εκμετάλλευση γης, ορυχείων και ξύλου υπέφεραν ακόμη περισσότερο. Οι πιο πάνω φωτογραφίες μας δείχνουν μια Αμερική που λίγες φορές έχουμε δει. Το υλικό είναι αποτέλεσμα φωτογράφων της εποχής όπως η Dorothea Lange, ο Walker Evans και ο Russell Lee οι οποίοι διέσχισαν την χώρα για να τραβήξουν τις φωτογραφίες.
ksipnistere.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου