Ετικέτες

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Η Αργεντινή επιμένει ότι της ανήκουν τα Φόκλαντ

Σάββατο, 16 Ιουνίου 2012

Η Αργεντινή επιμένει ότι της ανήκουν τα Φόκλαντ

undefined

Επιμέλεια: Μικαέλλα Λοίζου 

Τριάντα χρόνια μετά την ήττα των δυνάμεων της Αργεντινής από τις δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου για την κυριαρχία επί των νησιών Φόκλαντ στον Νότιο Ατλαντικό, η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες Κίρτσνερ δήλωσε ότι τα νησιά ανήκουν στη χώρα της και ζήτησε από τον ΟΗΕ να στηρίξει επισήμως τη θέση αυτή. Μιλώντας στη σχετικά άγνωστη Επιτροπή Αποαποικιοποίησης των Ηνωμένων Εθνών (είναι η πρώτη αρχηγός κράτους που απευθύνεται στην εν λόγω επιτροπή), η πρόεδρος Φερνάντες ζήτησε να ξεκινήσουν συνομιλίες με τη Βρετανία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ - κάτι που το Λονδίνο σταθερά αρνείται.

Οι αργεντίνικες ένοπλες δυνάμεις εισέβαλαν στα νησιά στις 2 Απριλίου 1982. Εγκατέστησαν φρουρά η οποία, τελικά, παραδόθηκε, μετά από αιματηρές μάχες, στους Βρετανούς στις 14 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς. «Λυπάμαι πολύ που οι Αργεντινοί, προφανώς αποκλειστικά για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, ύψωσαν τους τόνους της ρητορικής τους και χρησιμοποιούν κάθε ευκαιρία για να διεθνοποιήσουν το ζήτημα, να λάβουν υποστήριξη από τοπικούς διεθνείς οργανισμούς και να στήσουν ένα πανηγύρι στον ΟΗΕ», δήλωσε ο Βρετανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Λάιολ Γκραντ.


Οι περίπου 3.000 κάτοικοι των νησιών, στη συντριπτική τους πλειοψηφία Βρετανοί υπήκοοι, ανακοίνωσαν ότι θα διοργανώσουν δημοψήφισμα εντός του 2013 προκειμένου να αποφασίσουν για το καθεστώς τους. Το Μπουένος Άιρες υποστηρίζει ότι δεν έχουν αυτό το δικαίωμα, εφόσον οι Μαλδίβες ήταν τμήμα της επικράτειας της Αργεντινής, το οποίο οι Βρετανοί κατέκτησαν και προσάρτησαν διά των όπλων το 1832

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου